Butlletí Territori i Ciutat
juny 2020 - #69
Anar a dalt

Portada

Commemorem 106 anys de la fundació del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local

 

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local té la comesa d’assessorar i oferir ajuda tècnica i científica en matèria de patrimoni arquitectònic als municipis de la província de Barcelona i en la intervenció en els seus monuments i centres històrics, perquè puguin exercir l'obligació i la facultat de protegir-los. També es dedica a vetllar i actuar en una part del patrimoni monumental propi de la corporació, com és el Palau Güell de Barcelona, els conjunts del poblat ibèric i romà de Darró (Vilanova i la Geltrú) i de l’Oppidum del Turó del Montgròs (el Brull) de forma continuada fins fa més de tres dècades, i d’altres monuments de forma més ocasional. Forma part de la Gerència de Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic, de l'Àrea Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

 

Castell de Boixadors. Foto: Montserrat Baldomà, 2020

 

Anar a dalt

Monogràfic

Mark Nieuwenhuijsen és director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut ISGlobal

Foto: Laura Guerrero. Ajuntament de Barcelona

La COVID-19 ha colpejat amb força a tota la societat i, tal com exemplifica l'ajornament de la COP26, les accions contra l'emergència climàtica podrien ser víctimes col·laterals de la pandèmia. No obstant, si alguna cosa ens demostra aquesta crisi és que quan sortim d'ella no podem tornar a funcionar com abans: el canvi ha de ser integral, no només pensant en l'economia, sinó també en l'equitat, la sostenibilitat i, sobretot, en la salut.

El 55% de la població mundial viu en ciutats. Deficiències en la planificació urbana i del transport han convertit a les urbs en focus de contaminació atmosfèrica i acústica, amb un elevat efecte d'illa de calor i manca d'espais verds.

Malgrat ser part del problema, les ciutats poden liderar la solució, ja que són centres d'innovació i de generació de riquesa. Per afrontar el canvi integral, cal abordar diversos fronts.

 

Texto y fotos: Cristina Martínez Sacristán

 

 

Calentamiento global y dificultades para que los residuos y la contaminación no crezcan. Y, ahora, todo complicado por el coronavirus. La trepidante producción se compensa en parte por iniciativas particulares y colectivas de reforestación, creación de parques y huertos urbanos, reciclaje, autoabastecimiento… Los modernos urbanistas visten los edificios de verde y los ciudadanos traen el campo a la ciudad. 

Anar a dalt

Novetats

SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als governs locals. Recentment, amb la intenció de continuar ajudant als ajuntaments amb la gestió de la COVID-19, s’ha posat al seu abast uns mapes temàtics amb la població per seccions censals. Es tracta de sis noves capes d’informació de població referides als tres trams d’edat establerts per al desconfinament: els menors de 14 anys, els majors de 70 anys i el tram entre 14 i 70 anys.

 

L’objectiu de disposar d’aquesta informació és bàsicament dotar d’eines als ajuntaments per a què coneguin el volum de persones que es poden trobar al carrer en funció de les hores establertes pel desconfinament i de cadascuna de les àrees estudiades, i poder establir mesures adients a cadascuna de les circumstàncies.

 

  

 

 

Des del mòbil aneu a SITMUN i en aquest cas, si tens la ubicació activada, et dibuixa el radi on estàs ubicat, però et permet canviar-lo si t’interessa.

 

Anar a dalt

Agenda

Del 20 al 26 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2020, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica.

 

A Catalunya, la Setmana de l'Energia està organitzada per l'Institut Català d’Energia, Diputació de Barcelona, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Girona, Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), Ajuntament de Barcelona, Diputació de Tarragona i Diputació de Lleida.

 

Degut al risc associat amb la infecció per COVID-19 i per garantir l’atenció mèdica de tota la comunitat, la Conferencia INSPIRE 2020 es realitzarà de manera virtual del 3 al 12 de juny del 2020. Consistent en 31 seminaris web (webinars) i tallers (workshops), sense presentacions, segons el següent  programa.

 

La Conferencia INSPIRE2021 se celebrarà a Dubrovnik, del l'11 al 14 de mayo de 2021.

 

Anar a dalt

Activitats destacades

Anar a dalt

Publicacions

La gestió de crisis municipals. Nous reptes per als equips de govern

Autor/s: Meritxell Pineda i Teixidó [coo.], Capell i Manzanares, J. M. [coo.]

Suport: PDF

Col·lecció: Temes de seguretat ; 4

Diputació de Barcelona. Àrea de Presidència. Gabinet de Premsa i Comunicació

Barcelona, 2020

Pàgines: 146

 

Els municipis petits: La resposta als reptes del segle XXI

Autor/s: Serra, Macià, Bruguer, Quim

Suport: Paper / PDF

Col·lecció: Eines

Sèrie: Administració local ; 4

Diputació de Barcelona. Àrea de Presidència. Gabinet de Premsa i Comunicació

Barcelona, 2020

Pàgines: 82

 

Equipaments juvenils municipals: Com fem un pla d'usos?. Experiències en el territori

Autor/s: Iniciatives i Dinàmiques Comunitàries SL (INDIC), Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, Pérez, Cristina [coo.], Diputació de Barcelona. Àrea d'Educació Esports i Joventut. Oficina del Pla Jove [dir.]

Suport: Paper / PDF

Col·lecció: Eines

Sèrie: Benestar i Ciutadania ; 19

Diputació de Barcelona. Àrea de Presidència. Gabinet de Premsa i Comunicació

Barcelona, 2020

Pàgines: 119

 

Anar a dalt

Unió Europea

La Xarxa RIU té com a objectiu donar suport tècnic a les actuacions urbanes que es produeixen a l’Estat amb  fons europeus, així com difondre’n els seus resultats.

 

La xarxa ha publicat recentment un mapa interactiu que serveix per localitzar de forma  visual i senzilla les actuacions urbanes finançades amb fons europeus (UIA, URBACT, FEDER P.O Plurirregional) que s’han dut a terme a l’Estat principalment entre el període 2007-2020, però fins i tot també abans.

 

Anar a dalt

Novetats legislatives

Anar a dalt

Crèdits

© Diputació de Barcelona 2006

Se'n permet la reproducció sempre que se citi la font.

El butlletí Territori i Ciutat és una producció del Servei d'Equipaments i Espai Públic
de l'Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals.

Edició i documentació:
Rosi Cantero

Col·laboració:
Rosa Mª Martínez Bort i Lucía Fernández

Altres butlletins de la Diputació

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep