Butlletí Territori i Ciutat
novembre 2020 - #70
Ir arriba

Monogràfic

Mark Nieuwenhuijsen, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

 

Com a resultat de la pandèmia de COVID-19 i el confinament posterior, hem observat un augment de l’estrès i d’altres problemes de salut mental, de la violència de gènere i de la demanda de divorcis. Algunes de les causes evidents són la reclusió i la davallada econòmica, que ha comportat molts acomiadaments.

Nombrosos estudis han demostrat que la presència de vegetació i les visites a espais verds poden reduir l’estrès i afavorir la restauració del cervell i, en conseqüència, millorar la salut mental (Gascon et al 2015). L’espai verd és fonamental per a una bona salut física i mental.

A Catalunya, com a conseqüència de les restriccions imposades durant el confinament, les visites a espais verds es van reduir en un 90% (Google 2020), la qual cosa va perjudicar la resiliència de la gent.

Jordi Honey-Rosés, Professor associat a l’Escola de Planificació Comunitària i Regional de la Universitat de British Columbia. Investigador visitant a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
 

© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

La COVID-19 ha creat nous interrogants sobre com seran les ciutats del futur. Arquitectes, urbanistes i ciutadans estan discutint com evolucionaran les ciutats i l’espai públic com a conseqüència de la pandèmia (Florida, 2020b; Honey-Rosés et al., 2020; Null and Smith, 2020; van der Berg, 2020). Fa menys d’un any que les restriccions inèdites en l’ús de l’espai públic van ser una mesura clau per reduir la transmissió del nou coronavirus (SAR-CoV-2). Ara, es vol evitar el confinament total i es busquen mesures alternatives per assegurar el funcionament de la ciutat amb distanciament i protecció suficients. En aquest sentit el disseny urbà i els canvis en l’espai públic poden tenir un paper central.

Ir arriba

Novetats

La directiva INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) que va entrar en vigor el 15 de maig de 2007, estableix les regles generals per a l’establiment d’una Infraestructura d’Informació Espacial a la Comunitat Europea basada en les Infraestructures dels Estats membres. 

Per assegurar que les informacions siguin compatibles, interoperables i homogènies en un context comunitari i transfronterer, la Directiva exigeix que s’adoptin unes Normes d’Execució (Implementing Rules) específiques que proveeixin serveis de localització, visualització, descàrrega i transformació. La implementació tècnica d’aquestes normes es realitza mitjançant les Guies Tècniques (Technical Guidelines), documents tècnics basats en estàndards i normes internacionals. La directiva s’aplica als conjunts de dades espacials que produeixen totes les administracions, en l’àmbit de les seves competències. Per donar compliment a la directiva, la Diputació publica serveis de descàrrega d’informacions que són competència de l’administració local. 

Torre Merola. Puig-reig Torre Merola. Puig-reig

Torre Merola. Puig-reig

Torre Merola. Puig-reig

D’aquest monument, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i amb set segles d’història, només romania dempeus una façana sencera, que estava en perill de col·lapse. Per això, l’any 2014 l’Ajuntament de Puig-reig va sol·licitar ajuda a la Diputació de Barcelona per tal de conservar-lo. Tot seguit, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local va iniciar els treballs de planificació i estudis previs a la seva restauració, d’acord amb el mètode de restauració objectiva. Els objectius de la intervenció, promoguda per la Diputació de Barcelona i per l’Ajuntament de Puig-reig, han estat reforçar l’estructura de l’edifici, recuperar-ne el volum amb un nou llenguatge arquitectònic i també l’ús com a mirador. Així, el visitant podrà entendre els valors arquitectònic, històric i significatiu del monument, i pujar a la seva part més alta, com ja es feia al segle XIV.

Aquesta intervenció ha guanyat recentment el Premi Enor d’Arquitectura jove 2020.

La revista L’Erol ha publicat un article de Joan Closa Pujabet, gerent de Serveis d’Equipaments, Infraestructures  Urbanes i Patrimoni Arquitectònic, que ens parla d’aquest monument
L’Erol: revista cultural del Berguedà, [en línia], 2020, Núm. 143

També, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha fet un vídeo de la restauració

Ir arriba

Agenda

Curs On line

Del 1 al 3 de desembre de 2020
Organitza: CUIMP i Diputació de Barcelona
 

Curs presencial i streaming

Del 14 de gener al 25 de febrer de 2021
Lloc: Barcelona
Organitza: Escola Sert, Col·legi  d’Arquitectes de Catalunya
 

Curs presencial i streaming

Del 19 de gener al 21 de febrer de 2021
Lloc: Barcelona
Organitza: Escola Sert, Col·legi  d’Arquitectes de Catalunya
 

Postgrau semipresencial

Del 4 de març al 15 de juliol de 2021
Lloc: Barcelona
Organitza: UPC School
 

Curs On line

Del  2 de març al 27 d’abril de 2021
Lloc: Barcelona
Organitza: Escola Sert, Col·legi  d’Arquitectes de Catalunya
 

Ir arriba

Activitats destacades

La Diputació de Barcelona a través del Servei d’Equipament i Espai Públic (SEEP) està duent a terme, juntament amb el Servei de Salut Pública i ISGlobal, el desenvolupament d’una eina per a l’avaluació de l’impacte en la salut de les persones les actuacions de transformació que es realitzen a l’espai públic a partir de controls que es realitzen abans i després d’un projecte d’intervenció o reforma. El desenvolupament d’aquesta eina de seguiment de la salut va ser exposada en la jornada Espai públic i Salut dins el cicle Arquitectura i Salut organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya durant els mesos de setembre i octubre.

El dimecres 28 d’octubre es va presentar a les les XI Jornadas Ibéricas de Infraestructuras de Datos Espaciales, JIIDE2020  la ponència “La IDE com a instrument per donar resposta a necessitats i obligacions de l’administració local”, a càrrec de  Fina Saez, cap de la Secció de Sistemes d’Informació Territorial de l’Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local de la Diputació de Barcelona.

En aquest context es va explicar com els recursos de les IDE locals (Infraestructures de dades espacials de l’administració local) permeten donar resposta a obligacions de l'administració local, com ara publicar el planejament urbanístic mitjançant WMS tal com estableix la llei de reforma de la Llei Hipotecària (Llei 13/2015), calcular indicadors relatius al cost efectiu dels serveis prestats requerits per la LRSAL (Llei 27/2013), mantenir la cartografia de les adreces postals actualitzada (Reial Decret 2612/1996) o publicar mitjançant serveis web INSPIRE la informació geogràfica de la seva competència (Directiva INSPIRE i transposició LISIGE).

  • Estudi de transformació de l’espai públic del nucli urbà de l'Esquirol
  • Projecte de reurbanització del carrer Centre de Sant Cebrià de Vallalta
  • Estudi per a la reforma del nucli antic de Santa Margarida de Montbui
  • Projecte executiu de climatització de l’equipament l’Arca de Noé de Sant Julià de Vilatorta
  • Estudi de programació de l’espai Labandària de Sant Andreu de Llavaneres
  • Lliuraments de Cartografia Topogràfica Urbana digital 3D Escala 1:1000 v2.2

 

Ir arriba

Publicacions

GUIA DE COMUNICACIÓ PER A PROJECTES DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA. Documents electrònics a l'administració

Autor: Martínez, I. (Autor) / Costa, C. (Autor) / Castellà, C. (Autor) / L'Apòstrof, SCCL (Autor)
Editorial : Diputació de Barcelona
Any d'edició: 2020
Pàgines: 72
Col·lecció: Eines
Sèrie: Benestar i Ciutadania, 20
Idioma: Català
Matèries: Administració local, Comunicació, Ciutadania

BASES PER ELABORAR PLANS DE CONTINGÈNCIA DELS SERVEIS MUNICIPALS DE SALUT PÚBLICA PER FER FRONT A LA COVID-19

Autor: Anthesis Lavola (Autor) / Diputació de Barcelona. Servei de Salut Pública (Coordinador)
Editorial : Diputació de Barcelona
Any d'edició: 2020
Pàgines: 69
Col·lecció: Eines
Sèrie: Salut Pública, 8
Idioma: Català
Matèria: Salut pública

Ir arriba

Unió Europea

Smart Rural 21 és un projecte finançat per la Comissió Europea a través la DG AGRI i que té una durada de 2 anys i mig. L’objectiu general és promoure i inspirar als pobles perquè desenvolupin i apliquin enfocaments i estratègies intel·ligents a tota Europa a través de l’intercanvi de coneixements entre actors.
Un altre objectiu és inspirar i influenciar el disseny de la futura Política Agrària Comuna (PAC) europea pel que fa a les seves intervencions en pobles intel·ligents (Smart Villages).
 

Ir arriba

Novetats legislatives

Ir arriba

Crèdits

© Diputació de Barcelona 2006

Se'n permet la reproducció sempre que se citi la font.

El butlletí Territori i Ciutat és una producció del Servei d'Equipaments i Espai Públic
de l'Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals.

Edició i documentació:
Rosi Cantero

Col·laboració:
Rosa Mª Martínez Bort i Lucía Fernández

Altres butlletins de la Diputació

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep