Eina que permet als tècnics municipals i als redactors de projectes avaluar els determinats de salut en les propostes de millora o creació de nous espais públics
Marta Viada Pagès, Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona
Aquesta eina és fruit del treball conjunt realitzat, entre ISGLOBAL, el Servei de Salut Pública i el Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, dins del marc del grup de treball d’Entorn Urbà i Salut.
El Servei d’Equipaments i Espai Públic forma part, des de fa anys, del grup de treball d’Entorn Urbà i Salut de la Diputació de Barcelona, liderat pel Servei de Salut Pública. Aquest grup és un espai on, de forma transversal, es treballa amb diferents Àrees de la Diputació que d’alguna manera es troben vinculades amb l’entorn urbà, compartint coneixement i experiències, col·laborant en diferents treballs i des d’on es programa difusió i formació en l’àmbit de la salut vinculada a l’entorn urbà que ens envolta.
A més, en l’elaboració d’aquesta eina han col·laborat, a través de diferents tallers amb grups de treball interdisciplinaris, tècnics municipals, especialistes en salut pública, projectistes d’espai públic, especialistes en verd urbà, en medi ambient i en participació ciutadana.
La proposta presentada per la UTE ADELL NABONA PERICH SUCH, sota el lema VERGER, ha resultat la guanyadora del concurs, que s’ha realitzat a dues voltes seguint les directrius de la Llei d’arquitectura.
La proposta transforma l’estructura existent per convertir-la en un nou edifici connectat al seu entorn, afavorint la trobada i socialització dels ciutadans. L’espai icònic de l’antic auditori es converteix en un gran jardí elevat, un “verger” exterior i públic, un espai idoni per actes a l’aire lliure (jardí de lectura, auditori exterior, concerts, etc.).
Recentment s’ha presentat la publicació Guia per a la gestió del verd urbà.
La necessitat de millorar les ciutats i els entorns urbans ha generat en els darrers anys moltes experiències i una gran diversitat d'opinions pel que fa a la gestió del verd urbà.
Sovint, davant d'un ampli ventall d'opcions, de les particularitats de cada lloc i de la cerca de l'equilibri entre els recursos disponibles i el tipus de jardineria, la presa de decisió política i tècnica sota l'atenta mirada ciutadana pot resultar certament difícil.
Conscients de la complexitat d'aquest procés, el Servei d'Equipaments i Espai Públic ha elaborat la Guia per a la gestió del verd urbà, una eina per ajudar en la reflexió, el diàleg i la presa de decisions per millorar la gestió del verd urbà.
Aquesta publicació és fruit dels treballs que el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local ha desenvolupat, en diferents fases, des de l’any 2013.
La Torre dels Soldats va ser construïda la primavera de 1852 i formava part de la xarxa de telegrafia òptica establerta per l’exèrcit liberal l’any 1848, durant la Segona Guerra Carlina o Guerra dels Matiners per facilitar les comunicacions i allotjar una petita guarnició per a la defensa del territori. Formava part de la línia de Manresa a Girona per Vic.
La Diputació de Barcelona ha aprovat el programa sectorial de rehabilitació i millora d'edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valor patrimonial amb l’objectiu de contribuir al sosteniment de les despeses derivades d’obres i actuacions de rehabilitació, reforma i millora d’edificis, equipaments i béns locals amb valors patrimonials de la província de Barcelona. Està dotat amb 15 milions d’euros i són destinataris els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades de la demarcació de Barcelona. El termini de presentació de les sol·licituds és de tres mesos a partir de l’1 de març.
Curs promogut per la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats i amb col·laboració de la CUIMPB, amb la participació del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona.
On line
Dates: del 22 de març al 7 d’abril de 2022
L’exposició itinerant El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona és una síntesi de la que es va poder visitar a la seu central de la Diputació, a l’edifici Can Serra, durant els mesos de febrer i març de l’any 2020, però que a causa de la pandèmia de la Covid-19 va haver de tancar les seves portes. Ara, a més de la versió virtual a la pàgina web de l'SPAL, es podrà veure una mostra als municipis de Guardiola de Berguedà, Sant Pere Sallavinera i el Pont de Vilomara i Rocafort.
Monestir de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà)
Del 19 d’abril al 19 de juny de 2022
Ajuntament de Sant Pere Sallavinera
Del 8 de juliol al 11 de setembre de 2022
Biblioteca Municipal del Pont de Vilomara i Rocafort
Del 7 al 30 d’octubre de 2022
Data i hora: 29 d’abril a les 19:30
Lloc: Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell (Plaça Santa Maria, 1. Cubelles)
A càrrec de: David Galí, autor (cap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona)
Obert a tothom
Lloc: Granollers
Dates: 25 i 26 d’abril de 2022
Lloc: Fira de Mollerussa
Dates: del 5 al 7 de maig de 2022
Se'n permet la reproducció sempre que se citi la font.
El butlletí Territori i Ciutat és una producció del Servei d'Equipaments i Espai Públic
de l'Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals.
Edició i documentació:
Rosi Cantero
Col·laboració:
Claudia Jiménez
Altres butlletins de la Diputació
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep