Butlletí Territori i Ciutat
març 2023 - #77

Monogràfic

PROGRAMA SECTORIAL DE REHABILITACIÓ I MILLORA D’EDIFICIS, EDIFICACIONS I JACIMENTS ARQUEOLÒGICS LOCALS AMB VALORS PATRIMONIALS

Castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera). Foto: Arxiu SPAL

El patrimoni arquitectònic local està format per elements de vàlua històrica, arquitectònica, artística i urbanística i significatius pels habitants dels municipis. Aquests elements, que donen identitat als pobles i ciutats de la província, són receptors de la memòria històrica d’una comunitat i la doten de cohesió social i sentiment de pertinença. La Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, estableix que els poders públics tenen l'obligació de protegir, conservar, acréixer, investigar i difondre el coneixement del patrimoni cultural català.

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, fundat l’any 1914, té la comesa d’assessorar i oferir ajut tècnic i científic en matèria de patrimoni arquitectònic als municipis de la província de Barcelona. Al llarg d’aquests més de cent anys, ha establert una metodologia per a la recuperació i intervenció arquitectònica basada en el coneixement previ i en profunditat dels monuments amb l’objectiu de preservar els seus valors i transmetre’ls a les generacions futures amb la seva màxima autenticitat.

La Diputació de Barcelona ha donat ajuts per valor de 25.120.912,90 € a través del Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valors patrimonials. La inversió total prevista subvencionada ascendeix als 54.253.205,58 € amb l’aportació del cofinançament. La quantitat subvencionable màxima era de 200.000 € per edificis amb valor patrimonials i 45.000 € per a jaciments arqueològics, essent la quantitat total màxima de 200.000 € per ens local.

L’objectiu d’aquest programa és impulsar la rehabilitació, reforma i millora d’edificis, equipaments i béns locals amb valors patrimonials, contribuint al sosteniment de les despeses derivades d’obres i actuacions, la finalitat de les quals sigui millorar la seguretat, el confort i l’accessibilitat, i afavorir l’eficiència i l’estalvi energètics. En tractar-se d’edificis del patrimoni arquitectònic local, es comprenen també les obres de consolidació o restauració que garanteixin la pervivència dels mateixos edificis o els adeqüin per a un ús públic i, en el cas dels jaciments arqueològics, les actuacions de recerca històrica i consolidació de restes que formin part d’un projecte per a donar-los valor i difondre’ls.

Conjunt monumental de Coaner (Sant Mateu de Bages). Foto: Arxiu SPAL

Conjunt monumental de Coaner (Sant Mateu de Bages). Foto: Arxiu SPAL

L’encarregat de gestionar aquest Programa ha estat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Es van rebre un total de 253 sol·licituds de les quals s’han atès un total de 180 peticions corresponents a 147 ens locals (ajuntaments i consells comarcals). Les sol·licituds s’han valorat basant-se en els criteris de qualitat, viabilitat, idoneïtat, i del nivell de cofinançament de manera proporcional a la població dels municipis. També s’han valorat altres criteris específics, com la posada en ús i el grau de protecció per als edificis o equipaments amb valor patrimonial, i l’existència d’un pla d’actuació i la qualitat de la difusió per als jaciments arqueològics.

En el cas dels edificis s’han donat ajuts per a 157 intervencions, que es divideixen en les següents tipologies:

  • Castells, palaus i elements defensius: 38 (24,20%)
  • Esglésies i monestirs: 38 (24,20%)
  • Ponts i aqüeductes: 8 (5,10%)
  • Elements urbans: 3 (1,91%)
  • Equipaments municipals: 70 (44,59%)

Jaciment arqueològic de l'Esquerda (Roda de Ter). Foto: Arxiu SPAL

Jaciment Arqueològic de l'Esquerda (Roda de Ter). Foto: Arxiu SPAL

En el cas dels jaciments arqueològics s’han donat ajuts per a 23 intervencions. La majoria (82%) inclouen rutes i projectes d’explotació.

Els treballs subvencionats es poden haver executat o iniciat durant els anys 2021 i 2022, o bé s'han realitzat al llarg dels anys, 2023 i 2024.

Enllaç al dossier de premsa per ampliar informació
 

Butlletí: Territori i Ciutat
Número de butlletí: #77 - març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep