Butlletí Territori i Ciutat
març 2024 - #79
Anar a dalt

Monogràfic

El SEEP fa inventaris i diagnosis de diferents espais verds i arbrat viari. Foto: Diputació de Barcelona El SEEP fa inventaris i diagnosis de diferents espais verds i arbrat viari. Foto: Diputació de Barcelona

El SEEP fa inventaris i diagnosis de diferents espais verds i arbrat viari. Foto: Diputació de Barcelona

El SEEP fa inventaris i diagnosis de diferents espais verds i arbrat viari. Foto: Diputació de Barcelona

El verd urbà és un element que estructura l’espai públic de pobles i ciutats, i aporta múltiples beneficis a la ciutadania quan es dissenya i es gestiona correctament i se’n fa un manteniment adequat. Actualment, la població és majoritàriament de caràcter urbà (perquè viuen en ciutats o perquè tenen dinàmiques urbanes) i necessita el verd per a tenir bones condicions de vida i afavorir la salut física i mental.

Fa més d’una dècada que des del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona donem suport als ajuntaments de la província en matèria de verd urbà, mitjançant el Catàleg de serveis, els cursos que organitzem, i les publicacions i els recursos que elaborem.

Avui dia, la gestió del verd urbà públic requereix una formació de base i contínua, així com una experiència professional en el sector que costa d’assolir. Fruit del bagatge que ens dona el treball amb els ajuntaments, es va veure la necessitat de reforçar el coneixement i la formació del personal municipal en matèria de verd urbà, atès que molt sovint no té formació específica o experiència en el sector.
 

Anar a dalt

Novetats

El passat dimecres 6 de març va tenir lloc el seminari web L’impacte del decret de la sequera a les Urbanitzacions amb Dèficits Urbanístics (UDUs) amb l’objectiu de difondre les implicacions més rellevants del decret d’emergència de sequera per aquests àmbits de baixa densitat residencial, compartir la problemàtica i donar a conèixer el suport als ajuntaments que ofereix el Servei d’Equipaments i Espai Públic (SEEP).

En el 26è col·loqui del cicle organitzat per la Llibreria de la Diputació de Barcelona es va presentar aquesta nova publicació dirigida i coordinada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que aplega deu articles sobre els processos metodològics en la restauració de monuments. Es tracta de treballs d’investigació i també estudis monogràfics, tècnics, històrics i materials generats en el curs de les actuacions d’aquell Servei en monuments de diversos ajuntaments. No en va, una de les tasques fonamentals d’aquest servei centenari de la corporació es la salvaguarda, la posada en valor i la difusió del patrimoni arquitectònic municipal.

L’acte es va celebrar al saló central del Palau Güell, un monument propietat de la Diputació de Barcelona i d’especial significació per a l’SPAL, ja que en va dirigir la restauració en diferents fases, entre els anys 1982 i 2011. Des de llavors s’encarrega de la restauració i manteniment d’aquesta important obra de l’arquitecte Antoni Gaudí.

El passat 29 de febrer el Servei d’Equipaments i Espai Públic va participar en la sessió Greener cities, healthier   lives: Exploring the vital links between nature-based solutions and public Health, organitzada en el marc del Projecte   Interlace Hub, un projecte Horizon 2020 de la Comunitat Europea en el que ciutats europees i de l’Amèrica Llatina   intercanvien experiències per a innovar en l’aplicació de solucions basades en la natura en entorns urbans.

En aquesta sessió es van exposar els beneficis de la utilització de l'Eina per a l’avaluació dels determinants de salut en l’espai públic per a facilitar la introducció dels paràmetres de salut en el disseny de places i parcs als municipis i com aquesta facilita als arquitectes la creació d’espais més saludables. També es va exposar una mostra de projectes i obres ja realitzades en les quals s’ha tingut present la introducció de NBS (Solucions Basades en la Natura) per a fer espais públics més saludables, més sostenibles i més habitables en els municipis de la demarcació de Barcelona.

Anar a dalt

Agenda

Disseny i oportunitats d’implantació de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS)

Curs presencial
Dates: 6, 16 I 17 de maig de 2024
Horari: de 9:30 a 14:30 h
Lloc: Sala 2C edifici El Vagó, Recinte Escola Industrial. Barcelona
Organitza: Diputació de Barcelona
Més informació: s.equipamentsep@diba.cat

ARQUITECTURA I SALUT: Obra pública municipal saludable

Curs semipresencial
Dates: 22, 24, 29 i 31 de maig, 5 i 7 de juny de 2024
Horari: dies 22, 24, i 31 de maig i 7 de juny de 09:30 h a 12:00 h (Videoformació)
             dies 29 de maig i 5 de juny de 9:30 a 14:30 h (Presencial)
Lloc sessions presencials: Sala d’Actes edifici El Vagó. Recinte Escola Industrial. Barcelona
Organitza: Diputació de Barcelona
Més informació: s.equipamentsep@diba.cat

Selecció d’espècies d’arbrat viari. Anàlisi i disseny de carrers arbrats

Curs presencial
Dates: 3, 5, 17 i 19 de juny de 2024
Horari: de 09:00 h a 14:00 h
Lloc: Edifici 25, planta -1, aula S7. Recinte Escola Industrial. Barcelona
Organitza: Diputació de Barcelona
Més informació: s.equipamentsep@diba.cat

Jornada Enllumenat Públic: gestió, tendències i actualització normativa

Jornada presencial
Data: 17 d’abril de 2024
Lloc: Sala d’Actes edifici El Vagó. Recinte Escola Industrial. Barcelona
Organitza: Diputació de Barcelona
Més informació: s.equipamentsep@diba.cat

Anar a dalt

Activitats destacades

Aquí trobareu tota la informació sobre les activitats de la Gerència de Serveis d'Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic

Anar a dalt

Publicacions

Anar a dalt

Novetats legislatives

Anar a dalt

Crèdits

© Diputació de Barcelona 2006

Se'n permet la reproducció sempre que se citi la font.
El butlletí Territori i Ciutat és una producció del Servei d'Equipaments i Espai Públic
de l'Àrea d’Infraestructures i Territori.
Edició i documentació:
Rosi Cantero
Col·laboració:
Lucía Fernández i Joan Giménez

Altres butlletins de la Diputació

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep