Sostenibilitat

 

Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere és un programa impulsat per la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona i s’implanta al territori per mitjà dels ens de gestió turística comarcals.

Aquest programa està adreçat a empreses, serveis i entitats públiques de la província de Barcelona que volen millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística.

L’objectiu és reconèixer empreses, serveis i entitats que aposten per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic de les comarques de Barcelona. Ho fa basant la seva metodologia en els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

L’any 2017, la Diputació de Barcelona amb les tres marques turístiques de la província –Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona– va obtenir la Certificació Biosphere, una certificació pionera basada en els 17 ODS, atorgada per l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i reconeguda pel Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC, per les sigles en anglès).

L’any 2018 va rebre la Certificació Biosphere Gold i l’any 2022, en un pas més enllà, la Destinació Barcelona, és a dir, província i ciutat, es converteix en la primera destinació al món en rebre la Certificació Biosphere Platinum, per l’impuls i suport a les empreses, serveis i entitats públiques de la destinació que finalment obtenen la certificació Biosphere Sustainable a través del programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere.

La metodologia del programa es basa en tres pilars:

  • formació contínua en sostenibilitat
  • treball individual de l’entitat
  • trobades col·lectives amb la resta d’agents de la destinació

Si sou una entitat i voleu obtenir el segell Biosphere heu de complir els requisits següents:

  • contestar les preguntes del manual de bones pràctiques
  • participar en les formacions
  • participar en la sessió col·lectiva de la pròpia destinació
  • redactar un Pla de millora anual

Per fer-ho, compteu amb el suport constant dels ens de gestió turística comarcals i de la Diputació de Barcelona i rebeu l’assessorament personalitzat d’una consultora especialitzada en el programa.

Al final de l’any, la Taula de sostenibilitat, una entitat que agrupa els principals actors turístics de la destinació, valida la feina feta per l’entitat i atorga la certificació.

Més informació: