Butlletí Bibliosfera
febrer 2023 - #167

L'article

Un nou espai pels més petits a la Biblioteca de Palafolls

Per Anna Miralles, Directora de la Biblioteca Enric Miralles de Palafolls

El mes de març de 2021 em vaig incorporar a la direcció de la Biblioteca Enric Miralles de Palafolls, després que el seu antic director, en Josep Maria Simon, es jubilés a finals de l'any anterior.

Mentre el servei es veia afectat per unes restriccions que ens havien vingut imposades per una pandèmia mundial, les persones involucrades en la gestió de la biblioteca i en el seu dia a dia, m'anaven posant al corrent.

Resulta que l'Ajuntament havia sol·licitat l'ajut del Programa Complementari de Reforma i Millora d'Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona, i una de les actuacions que tenien clara era la d'adaptar la sala infantil de la biblioteca per fer-la més acollidora i segura. Volien unes espais amb un disseny més orientat a cadascuna de els activitats i dels públics infantils, amb una mobiliari més adequat als petits lectors. I fins i tot, ja havien començat a tenir els primers contactes amb  la Gerència de Serveis de Biblioteques. S’havien començat a redactar documents programàtics per a definir usos i necessitats.

Així doncs, el destí va posar novament a l'arquitecte Ignasi Bonet de la Unitat d'Arquitectura Bibliotecària com a assessor de la reforma. (Ja hi havia estat en la construcció de la biblioteca!).

Teníem clar que en trobar-nos davant d'un edifici únic, singular i excepcional, obra dels arquitectes Enric Miralles (1955-2000) i  Benedetta Tagliabue, calia parlar amb ella per poder-li explicar què es volia fer. Per això, un matí entre setmana, va venir a la biblioteca i se li van exposar les necessitats detectades. L'engranatge començava a rodar.

Cadascú tenia una funció i una mirada dins d'aquesta cadena: funcionalitat, disseny, recursos... Calia posar-se d'acord. Després d'unes quantes pluges d'idees, es va començar a concretar. Durant el procés va agafar el relleu de l’assessorament arquitectònic la Imma sabater. Evidentment, hi van haver diferents punts de vista, diferents opinions, diferents prioritats... Però mica en mica, es va començar a plasmar en plànols, i es van determinar els objectius finals.

Els usuaris menuts de Palafolls havien de sentir l'espai com a seu. Per això calia una zona per als més petits , de 0 a 3 anys.

- Aquests seuen a terra. Per tant, necessitem fer-lo més acollidor i càlid.

- La biblioteca utilitza bàsicament 4 materials constructius: ciment, maó, fusta i ferro.

-Els colors són neutres i bàsics. Doncs què us semblaria optar per un terra natural? Què tal un suro?

La idea va agradar i, de seguida, es van buscar les millors opcions

El consistori tenia clar que volia fer participar a la població i així va sorgir la idea de fer un taller on els infants farien els dibuixos que s'estamparien en els coixins gegants que s'utilitzarien per passar una estona agradable dins la sala. La Caterina Miralles, filla dels arquitectes, es va engrescar fins al punt de dinamitzar aquesta activitat.

- Els nens una mica més grans, de 4 a 6 anys, que comencen a escriure necessitaran taules més baixes.

- De passada els hi posem rodes per poder-les moure segons les necessitats?

- La biblioteca vol començar a comprar jocs de taula perquè les famílies puguin venir a jugar. Què us sembla si denominem aquesta zona, l'espai de jocs?

- I si arrodonim les cantoneres de totes les taules perquè ningú es faci mal?

- Qui es connecta a l'ordinador necessita una mica d'intimitat.

De manera que traslladem els ordinadors a un racó tranquil.

- Necessitem uns prestatges més accessibles.

Doncs la Fundació Miralles redissenya el mobiliari que ja vesteix la sala. I en surten unes peces úniques que acompleixen el seu objectiu.

- Què us sembla si fem un racó per a famílies que convidi a llegir contes? 

Aprofitem una repisa que no té cap utilitat i hi posem coixins.

- I si fem un espai multimèdia on puguin veure pel·lícules? 

I en surten unes originals i còmodes butaques.

- Cal espai expositiu.

I com que la naturalesa és la musa d'aquesta biblioteca que es troba mig soterrada i rodejada del Parc de les Esplanes, triem un arbre que faci d'expositor, uns animalons que facin de seients i unes granotes que ens permetin destacar llibres.

I així és com una gran equip de persones, il·lusionades, entregades i que han sabut treballar en xarxa, han fet possible aquesta nova sala infantil que ha estat inaugurada el dissabte 4 de febrer amb un seguit d'activitats variades perquè totes les famílies la coneguin i la celebrin.

Amb la voluntat de fer-nos sentir i d'involucrar els autèntics protagonistes de tot això, els palafollencs i les palafollenques, l’acte va començar amb una tabalada dels Diablesfolls que ens va portar del centre del poble fins a l’equipament. De manera itinerant, la Mon Mas ens va explicar la història de la nostra biblioteca i vam entendre per què és tan especial. Abans d'escoltar i gaudir del conte sonor d'Alquímia musical, els infants es van poder fer un tatuatge de purpurina, fer un mos i els grans vam fer un brindis mentre escoltàvem la Benedetta, sota l'aixopluc de l'alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, la regidora Susanna Pla i altres personalitats.

Més informació:

Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #167 - febrer 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web