Butlletí Bibliosfera
febrer 2023 - #167

Destaquem

Cercant l'ADN de la biblioteca

En el marc de la celebració del 10è aniversari del seu emplaçament actual, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels ha portat a terme un procés participatiu obert a la ciutadania. L’objectiu era apropar-se, conèixer i establir un diàleg per fer participar tant usuaris com no usuaris en la construcció de l’evolució de l’ADN de la biblioteca, és a dir, quin és el camí a seguir els propers anys, i fer de la biblioteca un espai per a descobrir, aprendre, crear i compartir.

En aquest procés participatiu que ha permès arribar a 600 persones, s’han plantejat diverses accions (tallers de cocreació, enquestes, etc.) en un format híbrid, amb accions presencials i accions en línia que s’han desenvolupat entre els mesos d’abril i juliol de l'any passat.

Després d’aquest llarg i interessant procés s’han tret algunes conclusions que han permès descobrir com percep la ciutadania aquest equipament, quin és l’ús que en fan i què esperen d’aquest espai.

Tot i que l’ús majoritari que es fa de la biblioteca és per demanar materials en préstec, cercar informació o fer activitats, han sorgit propostes que aposten per una biblioteca oberta, connectada, inclusiva, cultural, productiva, digital, formativa i lúdica.

Concebre la biblioteca com una mena d’àgora de les arts, la ciència, la tecnologia i la cultura en general; organitzar excursions i sortides a altres espais culturals dins i fora de la ciutat o comptar amb una cafeteria amb terrassa exterior per barrejar restauració i cultura són només algunes de les propostes que han fet els participants en aquest procés.

A partir d’aquestes conclusions s’ha desenvolupat un decàleg, una declaracions d’intencions per a la biblioteca del futur.

Els 10 punts estratègics a treballar fins el 2030 són:

  • Incorporar els espais exteriors
  • Participació més activa en els servis de la biblioteca
  • Oberta a la diversitat lingüística en el seu fons i activitats
  • Comptar amb una cafeteria
  • Apostar per la digitalització
  • Descobrir nous públics, continguts i espais
  • Treballar per una biblioteca més sostenible i inclusiva
  • Apostar per una comunicació més personalitzada
  • Incrementar les activitats vinculades a la lectura i l’escriptura
  • Promoure les excursions culturals, la visita a exposicions, les obres de teatre…

Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #167 - febrer 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web