Butlletí Bibliosfera
abril 2023 - #169

Destaquem

Per molts anys, bibliobús Pedraforca!

Aquest abril el bibliobús Pedraforca celebra el cinquantè aniversari de la seva posada en funcionament. Es tracta del servei de bibliobús més antic dels que actualment circulen a Catalunya.

Inaugurat el 1973 per la Diputació de Barcelona es va posar en funcionament per donar servei a les poblacions rurals que no disposen d'una biblioteca pública i va començar amb un vehicle cedit per la Dirección General de Archivos y Bibliotecas del Ministeri de Cultura.

El seu itinerari, de periodicitat quinzenal, donava servei a 19 municipis i 15 colònies tèxtils, i anava equipat amb un tocadiscos. Va ser el primer amb tracció autònoma, a diferència dels altres, que no en tenien i havien de ser arrossegats per un altre vehicle.

L'any 1993 va deixar de funcionar per una avaria mecànica i un any més tard la Diputació va adquirir un nou vehicle que continua donant servei avui en dia a 12 municipis amb 15 punts de parada.

El Pedraforca, al Berguedà, va ser el primer bibliobús rural amb tracció autònoma. L'any 1994 es va substituir per un de nou. Aquest nou vehicle va fer replantejar el paper dels bibliobusos com a reequilibradors de les desigualtats del territori i es va iniciar una anàlisi de les necessitats i possibilitats dels bibliobusos a la demarcació que va desembocar el 1995 en el Pla de bibliobusos.

El bibliobús Pedraforca dona servei als municipis d'Avià, Bagà, Borredà, Cercs, Cercs (Sant Jordi), Guardiola de Berguedà, Montmajor-Ajuntament, Montmajor-Escola, Olvan, Olvan (Cal Rosal), La Pobla de Lillet, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada.

Per celebrar aquests 50 anys de funcionament s'han previst diferents accions i activitats de caire lúdic que tindran lloc el mes de maig als municipis de Guardiola de Berguedà i Avià, així com la creació d’una exposició que itinerarà amb el bibliobús i que gràcies a uns plafons desmuntables es podrà conèixer la història del Pedraforca a través d’imatges, fotografies i continguts.

Més informació:

Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #169 - abril 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web