Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 53 (novembre 2022) - #53

Notícies

«Aperitius de ciència» guanya el Premi de Divulgació de la Ciència [+]

El projecte «Aperitius de Ciència» que fa divulgació científica a través de sotagots, és una iniciativa de ComCiència, la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i ha estat el millor valorat pel jurat de la II edició dels Premis de divulgació de la ciència de l’Associació Catalana de Comunicació Científica que es van atorgar recentment  a Barcelona. El projecte va consistir en el disseny i impressió d’una vintena de models diferents de sotagots científics reutilitzables.


Els sotagots es van repartir a més de 400 terrasses de bars i restaurants de la demarcació de Tarragona i dels campus universitaris de la URV.


La iniciativa es va gestar mesos després del confinament, quan les terrasses dels bars van esdevenir un punt de trobada per trobar-se i socialitzar. Els missatges divulgatius que apareixen als sotagots són cridaners i directes, i permeten fer un “aperitiu” de ciència, que doni lloc a converses sobre temes científics en un ambient relaxat i distès. Cada sotagot incorpora a la part de darrere un codi QR a través del qual es pot anar a la pàgina web del projecte, on hi ha una explicació científica ampliada del concepte plantejat, que signa una investigadora o investigador de la Universitat, per garantir-ne el rigor científic.


En total s’han fet 19 dissenys diferents de disciplines diverses, i se n’han imprès 100.000 exemplars que s’ha distribuït per més de 400 bars i restaurants de la demarcació de Tarragona. L’objectiu d’aquesta acció també ha estat portar la divulgació científica no només a establiments de ciutats i municipis turístics, sinó també a localitats molt allunyades i poc poblades, per tal que tothom tingui accés a aquesta iniciativa divulgativa. Així, els sotagots han arribat a les terrasses dels principals nuclis urbans de la demarcació de Tarragona, però també a poblacions de molt pocs habitants.


Aperitius de ciència tindrà continuïtat i l’objectiu en els propers mesos és reconvertir els sotagots en estovalles de paper per repartir a bars i restaurants de la demarcació. El projecte, que ha rebut el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el suport de Vins i Licors Jové en la distribució, és exportable i de fet ja s’han rebut peticions per portar els sotagots de la URV a altres municipis de fora de la demarcació.


Font: Universitat Rovira i Virgili 
 

Newsletter: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Newsletter number: Núm. 53 (novembre 2022)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram