Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 53 (novembre 2022) - #53
Go top

Destaquem

El Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC), en col·laboració amb l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural (APGCC), organitzen el proper 13 de desembre una jornada per explorar les possibilitats de la cultura digital en la cultura. Arran de la publicació de l'estudi Impuls d’una estratègia de cultura digital als municipis, elaborat per Marc Hernández Güell, el CERC i l’APGCC volen apropar la realitat sobre cultura digital als ajuntaments que volen repensar la dimensió digital de les seves accions culturals.

Go top

Notícies

L’Oficina C ha presentat els resultats dels quatre informes d’evidència científica i tecnològica al Congrés dels Diputats en el marc de la denominada Setmana C, un programa d’emparellament de personal investigador i parlamentari per afavorir l’intercanvi de coneixement entre el poder legislatiu i la comunitat científica. Aquest programa va tenir lloc del 14 al 17 de novembre i permet a deu científics i científiques compartir experiències amb els diputats i diputades.
 

Es posa en marxa Giravolt Crea Lab, un laboratori d'innovació digital per explorar nous formats de divulgació del patrimoni cultural català. La iniciativa busca incorporar les noves mirades i la creativitat dels estudiants del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) en els projectes d'interpretació del patrimoni cultural per tal que derivin en projectes digitals innovadors pensats per a les noves generacions a través de noves finestres i plataformes digitals com la realitat virtual.
 

La iniciativa vol visibilitzar les dones catalanes que han fet i fan ciència i recerca, sovint invisibles o poc conegudes, i que han estat o són membres de l’IEC. En una primera fase, s’ha previst mostrar les aportacions científiques i la semblança personal de divuit acadèmiques vinculades a l’IEC, totes rellevants en la història i el present de les ciències i les humanitats a Catalunya i no prou conegudes més enllà del seu àmbit d’expertesa. El pòdcast ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
 

El passat 6 d’octubre va tenir lloc al Museu de Ciències Naturals de Barcelona la tercera edició de la Jornada sobre Ciència Oberta que, en aquesta ocasió va destacar el rol de les biblioteques com a agents implicats en els diferents àmbits i processos relacionats amb la ciència oberta i, en particular, en la ciència ciutadana. La trobada anava adreçada a personal de biblioteques i centres de documentació, professionals de la comunicació i a persones interessades en aquests àmbits.
 

El projecte «Aperitius de Ciència» que fa divulgació científica a través de sotagots, és una iniciativa de ComCiència, la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i ha estat el millor valorat pel jurat de la II edició dels Premis de divulgació de la ciència de l’Associació Catalana de Comunicació Científica que es van atorgar recentment  a Barcelona. El projecte va consistir en el disseny i impressió d’una vintena de models diferents de sotagots científics reutilitzables.

El grup de recerca DIDPATRI ha publicat el videojoc «Julia: a Science Journey», un joc d’aventura narrativa amb ús educatiu que té per objectiu desenvolupar el pensament crític i holístic davant els reptes interdisciplinaris que plantegen les emergències sanitàries mundials, com la pandèmia de la COVID-19, reflexionar sobre el paper de la ciència i la tecnologia, i fomentar la cultura i curiositat científica.

Go top

Publicacions

La ciència ciutadana, en la qual la ciutadania col·labora amb la comunitat científica en la recerca i la innovació, té el potencial de millorar l’excel·lència i la repercussió de la investigació i de reforçar el vincle entre la ciència i la societat. En aquest Results Pack s’hi presenten dotze projectes finançats amb fons europeus que desenvolupen bones pràctiques i generen les capacitats i les xarxes necessàries per a fomentar col·laboracions satisfactòries amb la ciutadania europea.
 

El 14 de desembre de 2021, amb motiu del final de la residència a Barcelona del col·lectiu Black Quantum Futurism, en el marc del programa Collide, es va convocar un grup heterogeni de persones involucrades d’una forma o altra en els diversos programes d’hibridació entre les arts i les ciències que tenen lloc actualment a la ciutat. El propòsit de la trobada era establir un diàleg articulat que permetés fer un diagnòstic comú i identificar els reptes principals que actualment presenten els dits programes d’hibridació entre les arts i les ciències.
 

Go top

Resum de premsa

No deixeu de fer-hi una ullada a la selecció de premsa d’aquest mes perquè hi ha notícies d'interès referents a l’actualitat científica, així com informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació i el coneixement en ciència i tecnologia enfocat a la ciutadania. També trobareu el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades.

Go top

Agenda

[Fins l’11 de desembre, CCCB]

[7 de desembre, ERC Brussel·les]

[12 de desembre, Cafè Prismàtic, en línia]

[12 i 19 de desembre, Residència d’Investigadors]

[16 de desembre, Jornada Anual Prismàtic, Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya]

[Fins el 18 de desembre, CaixaForum]

[Del 21 al 26 de febrer, Barcelona i Madrid]

[2 i 3 de març, Ajuntament de Terrassa]

[Fins el 18 de juny de 2023, Museu Marítim]

[Fins juny de 2023, MUNCYT Alcobendas]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram