Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 57 (març 2023) - #57

Publicacions

«Componer saberes»: experiències d'art i ciència a Espanya i França [+]

El 2015, la Fundación Daniel y Nina Carasso va inaugurar la convocatòria “Componer saberes para comprender mejor los desafíos del mundo contemporáneo” amb l’objectiu de donar suport a projectes transdisciplinars desenvolupats conjuntament per artistes, científics i, a vegades, també per representants de la societat civil. Després de sis anys d’exploració d’aquest àmbit de ciència i art, i un total de 43 projectes recolzats a Espanya i França, es publica un una selecció d’aquests projectes i s’hi analitzen els condicions en les quals s’han desenvolupat.

Aquest nou Quadern Carasso busca entendre quins elements caracteritzen a aquests projectes, què tenen en comú dins de les seves pròpies singularitats i quin valor han generat dins i fora dels col·lectius que els han promogut. L’objectiu final és ser d'utilitat a d'altres iniciatives similars perquè puguin extrapolar i replicar aquestes experiències i resultats a les seves pròpies accions. Així com recopilar els principals aprenentatges extrets de la mà dels seus protagonistes.
 

«Componer saberes para comprender mejor los desafíos contemporáneos» va ser presentat el febrer de 2023 per les seves autores, les investigadores Valèrie Pihet i María ptqk, que van compartir la metodologia d’aquest estudi, els objectius i el perfil dels projectes analitzats: 10 projectes espanyols i 15 projectes francesos. A més de l’anàlisi en profunditat dels projectes, la publicació inclou un estat de la qüestió sobre la composició de sabers i el seu valor en la transició cap a una nova política del coneixement, així com altres capítols dedicats a qüestions igual d’importants per aconseguir aquest trànsit:

  • Cultivar un llenguatge comú: cap a una cultura compartida des d’interessos dispars.
     
  • Cap a una ecologia de les pràctiques: descompartimentar i desjerarquitzar els sabers per a un canvi sostenible.
     
  • Crear valor: mobilitzar a tots els públics entorn a la composició de sabers.
     
  • Una conclusió oberta: multiplicar les perspectives per ampliar el nostre coneixement del mon.
     
  • Per a seguir investigant: línies directrius de la composició de sabers (indicadors d’impacte), resums dels projectes, crèdits.
     

Com a conclusions generals al procés de recerca, que finalment s’ha materialitzat en aquest Quadern, les persones involucrades en els diferents projectes, anomenats compositors de sabers, han manifestat l’al·licient que aquestes iniciatives suposen per continuar aprenent. També s’hi assenyala la importància de sortir de la rutina per ampliar coneixements i perspectives de treball, compartint mètodes, tècniques i sinergies que aportin respostes pertinents als problemes socials abordats. A més, reconeixen que el fet de sortir de les seves zones de confort afavoreix l’horitzontalitat dels intercanvis i l’escolta.


Podeu ampliar la informació sobre aquesta iniciativa, així com els projectes analitzats i el quadern complet, aquí.


Font: Fundación Carasso 
 

Newsletter: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Newsletter number: Núm. 57 (març 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram