Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 57 (març 2023) - #57
Go top

Destaquem

A través de les Mones de Ciència, figures de xocolata de temàtica científica, petits i grans gaudiran d’una de les tradicions més dolces, tot explorant i ampliant el seu coneixement científic. «Mones de Ciència» és un projecte de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb el Gremi de Pastisseria de Barcelona. El seu objectiu és fomentar la cultura científica i despertar vocacions científiques entre els més petits. Però el projecte no només se centra en el disseny i l'elaboració de la mona, sinó que va més enllà.

Go top

Notícies

El Centre Ernest Lluch de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMP) va organitzar els dies 16 i 17 de març les Jornades Ciutats de Ciència per donar a conèixer metodologies, iniciatives i casos d’èxit per apropar la ciència a la societat i fer-la partícip en el plantejament de necessitats i solucions, presa de decisions o, fins i tot, generar nou coneixement. Hi van participar diferents agents implicats en el sistema de ciència i el seu pont amb la societat: administracions, centres de recerca, universitats, entitats o l’àmbit educatiu.

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) realitza des de 2002, de manera biennal, la Encuesta de Percepción Social de la Ciencia y la Tecnología en España. Amb motiu del 20è aniversari de la realització d’aquesta enquesta, es publica una anàlisi de l’evolució d’algunes de les actituds cap a la ciència de la població espanyola al llarg d’aquests anys. A continuació reproduïm alguns de les principals conclusions que es recullen en aquest anàlisi.
 

Es tracta d'una efemèride en commemoració del centenari del naixement d'un dels científics més rellevants del segle XX. El bioquímic lleidatà Joan Oró i Florensa, que va dedicar la seva carrera a estudiar l'origen de la vida, qüestió apassionant i, alhora, molt atractiva per al gran públic. En aquest àmbit va fer contribucions cabdals que han inspirat generacions posteriors de científics. La commemoració inclou més d'una cinquantena d'activitats que se celebraran al llarg de tot l'any.
 

Els dies 19 i 20 d'abril se celebra aquesta Fira del Coneixement per donar a conèixer els projectes de recerca punters relacionats amb la ciència i la tecnologia de la UPC. Aquest esdeveniment està promogut per l'Exploratori dels Recursos de la Natura que, en col·laboració amb l'Ajuntament Berga, vol contribuir a satisfer les necessitats d’alfabetització, des del punt de vista científic i tècnic i respondre a l’augment de l’interès dels joves per a les matèries STEAM.
 

El programa Sortides Naturalistes a Osona 2023 ofereix un total de 19 activitats, de caràcter gratuït i obertes a tothom, que permetran un any més donar a conèixer l’entorn de la comarca, amb la seva flora i fauna. Entre les activitats previstes hi ha xerrades, tallers i sortides a la natura. És una iniciativa del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic (UVic-UCC), el Museu del Ter, l’Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d'Osona-ICHN.
 

Un dels reptes de les científiques i científics del segle XXI és transmetre el coneixement de manera accessible al màxim de persones aprofitant els mitjans de comunicació, les xarxes socials i internet. El reportatge "El big bang de la divulgació científica" del programa Quan arribin els marcians, de TVC emès aquesta setmana, busca els punts de contacte entre ciència, art i mitjans, posant en qüestió l'estereotip del "científic boig" i cercant la veu de dones científiques que ofereixin nous referents per a les futures generacions.

Go top

Publicacions

El 2015, la Fundación Daniel y Nina Carasso va inaugurar la convocatòria “Componer saberes para comprender mejor los desafíos del mundo contemporáneo” amb l’objectiu de donar suport a projectes transdisciplinars desenvolupats conjuntament per artistes, científics i, a vegades, també per representants de la societat civil. Després de sis anys d’exploració d’aquest àmbit de ciència i art, i un total de 43 projectes recolzats a Espanya i França, es publica un una selecció d’aquests projectes i s’hi analitzen els condicions en les quals s’han desenvolupat.

L’Ajuntament de Barcelona celebra els quinze anys de Barcelona Ciència amb la publicació d’un llibre que repassa la història d’aquest programa. Iniciatives com La Festa de la Ciència, Escolab, la Biblioteca Sagrada Família, especialitzada en ciències, les xerrades Visions de la Ciència, l’Oficina de Ciència Ciutadana, el Consell Assessor Científic i el Consell Assessor Municipal d’Universitats, són accions fruit d’aquest programa i que encara perduren i són referents en l’establiment de vincles entre el coneixement i la ciutadania.

Go top

Resum de premsa

La informació que proporcionen les col·leccions d’història natural és un instrument de gran utilitat per fer front a la crisi climàtica i a la pèrdua de diversitat. Les institucions més importants del planeta en aquesta matèria són dipositàries de més de 1.100 milions d’objectes, però només el 16% estan digitalitzats. Representants de 73 museus de tot el mon alerten sobre la necessitat d’analitzar aquestes dades i fer-les accessibles. Us convidem a llegir l’interessant reportatge que ha elaborat l’agència Sinc sobre aquest tema.

Go top

Convocatòries

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC ) convoquen la desena edició del certamen internacional d'il·lustració científica i naturalista 'Illustraciencia'. La convocatòria estarà oberta fins el 18 d’abril de 2023 i hi podran participar persones majors de 18 anys, i s'hi plantegen tres categories: Il·lustració Naturalista, Il·lustració Científica i la modalitat especial Any Cajal, per a propostes relacionades amb l’anatomia i fisiologia del cervell o del sistema nerviós en general.

Inspiraciència és una iniciativa que relaciona ciència i escriptura d’una manera lúdica, un espai obert per a pensar i imaginar la ciència des de la ficció. El seu objectiu és fomentar l’apropament al pensament científic d’una forma lliure i personal a través de la creació literària i d’explorar realitats abans no imaginades. El concurs té dues categories: adult (a partir de 18 anys) i jove (de 12 a 17 anys). Els relats poden presentar-se en català, en castellà, en gallec o en eusquera.
 

Go top

Agenda

[29 de març, CosmoCaixa i 26 d'abril, Centre Cívic Pere IV]

[1 i 2 d’abril, Centre Cívic Guinardó Bcn]

[30 de març, FCRi, Auditori Joan Oró]

[Fins el 7 d’abril, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[Del 13 d’abril al 4 de maig, CosmoCaixa]

[19 d’abril, Pessics de Ciència, Centre Cultural Sant Josep]

[Fins el 30 d’abril, Ciència Oberta]

[17 de maig, Centre Blockchain de Catalunya (CBCat)]

[Del 25 al 27 d’octubre, Parque de las Ciencias de Granada]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram