Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 57 (març 2023) - #57

Notícies

Evolució de la percepció social de la ciència i la tecnologia [+]

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) realitza des de 2002, de manera biennal, la Encuesta de Percepción Social de la Ciencia y la Tecnología en España. Amb motiu del 20è aniversari de la realització d’aquesta enquesta, es publica una anàlisi de l’evolució d’algunes de les actituds cap a la ciència de la població espanyola al llarg d’aquests anys. A continuació reproduïm alguns de les principals conclusions que es recullen en aquest anàlisi.
 




A les deu enquestes realitzades entre 2002 i 2020 s’han mantingut algunes preguntes amb la finalitat d’analitzar la seva evolució en el temps, però també s’han introduït nous ítems per a analitzar noves qüestions o millorar la nostra compressió sobre la percepció de la ciutadania en relació a la ciència i la tecnologia.
 

L’informe Análisis evolución encuesta 2002-2020 analitza les actituds cap a la ciència i la investigació en enquestes representatives de la població que aborden qüestions com l’interès de les persones pels temes científics, els canals que fan servir per a informar-se sobre ciència, quina imatge té la ciutadania espanyola de la professió científica o quins beneficis i riscos perceben sobre diferents tecnologies, entre moltes d’altres.
 

Les principals conclusions que se n’extreuen d’aquesta anàlisi són les següents:
 

  1. Al llarg d’aquests anys, hi hagut un augment en l’interès per la ciència i la tecnologia i la sensació d’estar informat sobre aquests temes. També ha augmentat el nombre de persones que realitza activitats com visitar museus de ciència. Però s’ha observat també que existeixen bretxes per sexe, edat i nivell d’estudis que es mantenen al llarg del període, el que demostra la necessitat que la comunicació científica sigui més inclusiva.
     

  2. Respecte al consum d’informació científica s’han produït canvis importants, com l’augment de l'ús d’internet – que des de 2012 és la primera font d’informació, superant a la televisió – o el descens de la premsa escrita en paper. També en aquesta àrea existeixen diferències per sexe, edat i nivell d’estudis en els mitjans triats per informar-se sobre ciència i tecnologia, aspecte a tenir en compte en el disseny d’accions de comunicació i divulgació científica.
     

  3. La valoració dels i les científiques ha sigut molt alta durant tot aquest període de temps, sent la professió mèdica l’única amb una valoració superior. Malgrat això, en els últims anys, l’opinió sobre que la professió científica és atractiva per als joves, que té un alt reconeixement social o que està ben remunerada econòmicament ha disminuït entre la població enquestada.
     

  4. La percepció sobre que els beneficis de la ciència i la tecnologia són superiors als seus riscos també ha augmentat al llarg d’aquest període. A més, una majoria de ciutadans es mostra d’acord amb el principi de precaució en la ciència i la tecnologia. També ha augmentat el nombre de persones que opina que els coneixements científics són la millor base per a elaborar lleis i regulacions, i que els ciutadans haurien de tenir un paper més important en les decisions sobre ciència i tecnologia que els afecten directament.

 

Podeu consultar l’informe complet de l’Análisis evolución encuesta 2002-2020 aquí.
 

També trobareu els informes, qüestionaris, dades i posició de variables de totes les enquestes realitzades per la FECYT, des de l’any 2002 en aquesta pàgina web.


Font: FECYT 
 

Newsletter: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Newsletter number: Núm. 57 (març 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram