Butlletí l'Aparador
30 de novembre de 2022 - #185

Consum a Europa

Llei de Serveis Digitals

El 16 de novembre va entrar en vigor la Llei de Serveis Digitals (DSA), un nou conjunt de normes de la UE per a crear un entorn en línia més segur i responsable.

La DSA s'aplica a tots els serveis digitals que connecten els consumidors amb béns, serveis o continguts. Crea noves i exhaustives obligacions per a les plataformes en línia, redueix els danys i contraresta els riscos en línia, introdueix una major protecció dels drets dels usuaris en línia i situa a les plataformes digitals en un nou marc únic de transparència i responsabilitat. Per tot això ofereix una major protecció als usuaris i més seguretat jurídica a les empreses en tot el mercat únic.

Pel que fa a les noves responsabilitats per als serveis digitals la DSA introdueix com s'han de dissenyar els serveis i procediments. També inclou noves responsabilitats per limitar la difusió de continguts i productes il·lícits en línia, augmenta la protecció dels menors i ofereix als usuaris més possibilitats d'elecció i informació. Les obligacions dels diferents agents en línia es corresponen amb el seu paper, mida i impacte en l'ecosistema en línia.

Tots els intermediaris en línia hauran de complir, respectar i adequar-se a noves obligacions de transparència d'ampli abast per augmentar la rendició de comptes i la supervisió, per exemple mitjançant un nou mecanisme d'alerta per als continguts il·lícits. S'introdueix un règim especial per a les plataformes amb més de 45 milions d'usuaris: per a les plataformes o motors de recerca de grandària molt gran, s'estableixen obligacions addicionals que inclouen avaluacions anuals d'ampli abast dels riscos de perjudici dels seus serveis en línia, per exemple en relació amb l'exposició a productes o continguts il·lícits o la difusió de desinformació. En el marc de la DSA, hauran d'establir-se les mesures adequades de reducció de riscos.

Per a les plataformes més petites i les empreses emergents s'han regulat un conjunt reduït d'obligacions, exempcions especials de determinades normes i un augment fonamental de la claredat i la seguretat jurídica per a operar en tot el mercat únic de la UE.

Quant al reforç de les garanties dels drets bàsics en línia es protegeixen els drets bàsics dels usuaris també a l'entorn en línia. Respecte a la llibertat d'expressió es limitaran les decisions arbitràries de moderació de continguts per part de les plataformes i s'oferiran noves vies per als usuaris que actuen amb coneixement de causa contra la plataforma quan es moderi el seu contingut. 

A més, les plataformes i els motors de recerca en línia de gran grandària hauran de dur a terme una avaluació exhaustiva dels riscos sobre els drets fonamentals, com, per exemple, la llibertat d'expressió, la protecció de les dades personals i la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació en línia, així com els drets dels infants.

Per últim també s'inclouen noves competències de supervisió de la Comissió la DSA crea un nivell sense precedents de supervisió pública de les plataformes en línia en tota la Unió, tant a escala nacional com a la de la UE. A més a més, la Comissió té competències per a supervisar directament les plataformes i els motors de recerca en línia de gran grandària, que són empreses que arriben individualment a més del 10 % de la població de la UE, és a dir, aproximadament 45 millores de persones.

Més informació

Newsletter: L'Aparador
Newsletter number: #185 - 30 de novembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum