Butlletí l'Aparador
1 de juny de 2023 - #190

Normativa

Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD).

Després de diversos anys des de l'aplicació del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i l'entrada en vigor de la Llei orgànica, l'experiència ha demostrat la necessitat d'introduir modificacions tant en la tramitació d'alguns procediments de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) com en el seu Estatut.

Això es deu, en primer lloc, a la correcció d'errors del RGPD publicada el març passat en el Diari Oficial de la Unió Europea, de la qual es desprèn que no s'ha de considerar l’apercebiment com una sanció, tal com es considerava en l'ordenament jurídic espanyol. Aquesta correcció requereix, donada l'aplicació directa del RGPD, modificar la LOPDGDD per a configurar l'apercebiment com una mesura adequada, de naturalesa no sancionadora, inclosa dins dels poders correctius de les autoritats de control.

En segon lloc, l'increment i la major complexitat dels assumptes abordats per l'Agència en els procediments sancionadors mostra la necessitat d'ampliar alguns dels terminis per a resoldre. Aquesta complexitat s'ha vist accentuada a més per la instauració per part del RGPD del mecanisme de “finestreta única”, que requereix d'un sistema de cooperació i coherència entre les diferents autoritats de protecció de dades de la UE en determinats casos. Per això, la modificació contempla l'augment de nou a dotze mesos en la durada màxima del procediment sancionador, i de dotze a divuit mesos en les actuacions prèvies de recerca.

Més informació

Newsletter: L'Aparador
Newsletter number: #190 - 1 de juny de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum