Butlletí Cultura Emprenedora
Curs 2021-2022 -juny

A fons

El CuEmE contribueix al reaprofitament alimentari i al foment de la biodiversitat

Melmelades de la cooperativa Mà d’infants de Cornellà

Melmelades de la cooperativa Mà d’infants de Cornellà

Tanquem l’últim butlletí del curs amb les experiències de dues cooperatives que han utilitzat del Programa per aprofundir en l’educació per al desenvolupament sostenible i teixir aliances al territori i avançar així en els objectius de l’Agenda 2030. La cooperativa Mà d’Infants de Cornellà ha treballat l’ODS 12: consum i producció responsables i concretament a la lluita contra el malbaratament alimentari. La cooperativa Mitja Ametlla de Montornès, creada el curs passat, ha culminat els seus objectius amb una activitat vinculada a l’ODS 15: flora i fauna terrestres.

ODS 12: Consum i producció responsables i concretament a la lluita contra el malbaratament alimentari a Cornellà

El 27 de maig la cooperativa escolar Mà d’Infants de l’Escola Anselm Clavé, va vendre al mercat municipal els productes que ha estat elaborant aquest curs. N’hi havia un de molt especial que va fer un llarg camí per arribar a la paradeta: melmelada de pera

A l’inici del curs, un dels socis a qui li costa fer manualitats i li agrada molt la cuina va proposar fer algun producte alimentari. Un producte així encaixava amb els projectes que estan fent a l’escola sobre alimentació saludable i sostenible. Per contribuir a lluitar contra el malbaratament alimentari tenen un congelador on congelen els aliments del menjador que estan a punt de malmetre’s i l’Ajuntament passa a recollir-los per repartir-los a entitats que distribueixen aliments entre la població vulnerable. D'altra banda, també treballen en el projecte psicoeducatiu Km0-Slow Food Education Network, on entren en contacte amb diferents professionals del mon de l’agricultura i l’alimentació.

Van pensar que la melmelada de pera feta a partir de les peres sobreres podia ser un bon producte per vendre a la seva cooperativa; però calia estudiar molt bé el tema, ja que l’elaboració de productes alimentaris requereix el compliment d’uns requisits higiènics i sanitaris, que s’han de certificar. 

Van estudiar les diferents possibilitats que tenien i a través d’una mestra de l’escola que forma part de l’associació Slow Food, van posar-se en contacte amb l’obrador Apimelgarraf de Sitges. Van acordar que ells s’encarregarien d’elaborar i envasar la melmelada i que la cooperativa dissenyaria i fabricaria les etiquetes i decoraria els pots. 

Van analitzar com havien de ser les etiquetes: havien de contenir informació important (els ingredients, indicacions per al consum, el número de registre alimentari, el logotip de les entitats que hi havien col·laborat), però també havien de fer el producte atractiu i incitar a la venda. Així que van fer propostes de disseny que complissin tots aquests objectius i van fer una votació per triar-ne una. Com tots eren molt atractius, finalment van decidir utilitzar-los tots i fer pots ben diversos.

També van elaborar cartells per informar la clientela de tot el procés que havien seguit en la seva elaboració.

 

L’experiència ha resultat tan interessant per a l’escola que han decidit donar-li continuïtat de cara al curs vinent. Així, el 9 de juny l'alumnat de 4t ha participat en un taller de la Fundació Espigoladors en què els han parlat de la importància de l’agricultura sostenible i de proximitat i han recollit prunes mirabolà sobreres de camps del Parc Agrari del Baix Llobregat, que serviran perquè la cooperativa que creïn el curs que ve pugui vendre també la seva melmelada.

Més informació

ODS 15: flora i fauna terrestres a Montornès

Els socis i sòcies de la cooperativa Mitja Ametlla de l’Escola Palau d’Ametlla creada el curs passat, també han donat continuat a la seva activitat enguany. El dia 22 d’abril, coincidint amb el Dia de la Terra, van fer una plantada d’arbres autòctons a la llera del riu Mogent. Aquesta plantada ha estat resultat de la col·laboració estreta amb l’entitat sense ànim de lucre Montornès Animal. 

Tot va començar quan el curs passat la tècnica d’Educació i la de Participació de l’Ajuntament van anar a presentar a la cooperativa les entitats del municipi que treballen en temes socials. De totes les entitats que presentar els seus projectes a l’escola, van triar col·laborar amb Montornès Animal, una associació que treballa per a la defensa dels animals i la protecció del medi ambient. 

L’associació els va donar l’opció de destinar els diners recaptats a diferents activitats: comprar i instal·lar caixes niu, donar els diners a una entitat de protecció del medi ambient de la qual formen part o plantar arbres a la llera del riu. Després d’analitzar les tres propostes, van decidir en assemblea destinar els 272€ de beneficis que van aconseguir a la plantada d'arbres.

A partir d’aquí, amb el suport del tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament i de l’entitat social Gestió Natural es va dissenyar l’actuació. Es va triar la zona a repoblar, es van seleccionar les espècies d’arbres més adequades per afavorir la regeneració del terreny i afavorir-ne la biodiversitat i es va buscar el moment més adequat per fer la plantada.

Es van plantar 15 arbres de diferents espècies autòctones en una zona propera a l'escola on prèviament s’havien arrencat canyes americanes, una espècie invasora que amenaça l’equilibri de l’ecosistema de la ribera. 

Van explicar-ho a la televisió comarcal Vallès Visió

Newsletter: Cultura emprenedora a l’escola - CuEmE
Newsletter number: #11 - Curs 2021-2022 -juny

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Educació
Àrea d'Educació
Diputació de Barcelona
C/ Comte d'Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1a planta
08036 Barcelona
Tel. 934 022 263
 

Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 11-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 817

X