Butlletí educ@diba
25 de novembre 2022 - #280

Notícies

Erasmus+: un programa per l’equitat

Font: sepie.es

Font: sepie.es

Erasmus+ 2021-2027 és el programa de la Unió Europea en matèria d’educació, informació, joventut i esports que proporciona subvencions per donar suport a les institucions i professionals dels sectors de l’educació i la formació, incloent-hi tant l’àmbit de l’educació reglada (infantil, primària, secundària, formació professional i superior) com el de l’educació no formal i informal, la joventut i l’esport.

La seva prioritat es focalitza en un dels seus principis clau, que és la inclusió i la diversitat: la lluita contra la discriminació i la igualtat d’oportunitats, facilitant l’accés d’organitzacions poc representades i participants amb menys oportunitats, amb diversitat funcional o habitants de zones remotes.

Erasmus+ té la voluntat de trencar barreres econòmiques, socials, geogràfiques, culturals, de salut, educatives, psicològiques i físiques, com fa evident amb l’aprovació de les mesures d’inclusió de programes Erasmus+ i el Cos Europeu de Solidaritat 2021-2027. D’aquesta manera, Erasmus+ garanteix la inclusió de persones amb necessitats especials i provinents d’entorns desfavorits perquè participin en accions de mobilitat, promovent accions específiques per a l’equitat, atorgant beques que cobreixin les despeses i donant un suport específic d’aprenentatge virtual, suport lingüístic, visites preparatòries, formació i cooperació virtual. El programa dona suport a projectes innovadors destinats a persones en situació de desavantatge amb els objectius següents:

  • Lluitar contra l’abandonament escolar.
  • Facilitar la transició al mercat laboral.
  • Millorar l’accés, la participació i el rendiment en l’educació i la formació (formal i no formal).
  • Capacitar i preparar el personal docent i els treballadors per als desafiaments en equitat, diversitat i inclusió.

Erasmus+ ofereix, d’una banda, accions de mobilitat per raons d’aprenentatge, dirigides a infants, joves i personal docent, per tenir una experiència formativa o experiències educatives en altres països de la UE. Poden ser intercanvis, formació, pràctiques o experiència com a aprenent, beques, treball en xarxa... Per garantir la participació equitativa, es prenen mesures facilitadores, com ara beques per a les despeses, suport específic d’aprenentatge virtual, suport lingüístic, visites preparatòries, formació i cooperació virtual. D’altra banda, ofereix accions per millorar la qualitat de l’educació, dirigides a personal docent i educatiu, en les quals institucions de diferents països europeus cocreen projectes per millorar els processos educatius, formatius i del treball juvenil, crear un sistema formatiu per a joves d’acord amb les necessitats socioeconòmiques, fomentar les capacitats transversals (emprenedoria, competències socials, cíviques, interculturals i lingüístiques, pensament crític i capacitat digital), i promocionar la relació entre l’educació i la innovació científica. Així es complementen les reformes educatives de les polítiques locals.

S’han destinat 3.179 milions d’euros al programa Erasmus+, als quals pot accedir qualsevol entitat pública o privada que treballi en l’àmbit de l’educació, la formació, la joventut i l’esport, per desenvolupar accions de mobilitat i intercanvi o projectes de cooperació entre institucions a fi de millorar les pràctiques educatives, de joventut i d’esports.

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels ens locals els recursos per poder desenvolupar un projecte internacional, com l’acció Erasmus+. A la pàgina web de la Direcció de Relacions Internacionals trobareu tota la informació sobre la convocatòria oberta i la guia del programa, espais de cerca de socis, formació i una pràctica d’intercanvi d’experiències i coneixement.

Newsletter: Educ@diba
Newsletter number: #280 - 25 de novembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Gerència de Serveis d'Educació
C/Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1ª pl.
08036 Barcelona
T. 934 022 263
https://www.diba.cat/educacio
Butlletins anteriors
Podeu adreçar-vos a:
gsed.educacio@diba.cat

Facebook Twitter Youtube Instagram Comunitat virtual