Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2020 - #105

Urbanisme

Barberà del Vallès rep l’estudi de criteris per a la transformació i millora del polígon Santa Maria

L’estudi analitza la situació urbanística del teixit industrial existent i les possibilitats d'intervenció sobre el conjunt del polígon.

L’àmbit de l’estudi és el polígon industrial Santa Maria, una zona d'activitat prevista pel Pla general d'ordenació de Barberà de l'any 1961, quan encara no existien els grans polígons industrials de Santiga i de Can Salvatella, situats a l'altra banda del riu Ripoll.

Aquest polígon s'emplaça al centre del terme municipal, entre el nucli urbà residencial i el parc fluvial del riu Ripoll, en un àmbit inadequat actualment per a la instal·lació d'indústries de gran format. La seva connexió amb les grans artèries de comunicació es produeix per un únic punt generant problemes de congestió i la mobilitat generada per l'activitat industrial incideix negativament en alguns trams del perímetre de la ciutat residencial propera. Aquests aspectes relacionats amb la mobilitat de les persones, l'ús dels sistemes d'espais lliures i equipaments i la pressió d’altres activitats no industrials plantejava la necessitat d'analitzar a fons la situació urbanística del teixit industrial existent i les possibilitats d'intervenció sobre el conjunt del polígon amb els següents objectius:

- Mantenir i potenciar l'activitat econòmica de qualitat a l'àrea.

- Afavorir la compactació urbana i una major dotació d'espai d’ús públic per als ciutadans.

- Promoure l'ajust de les activitats econòmiques i els usos relacionats amb el seu entorn més immediat, per tal de reduir els espais de maniobra a la via pública i generar menys trànsit de vehicles pesants.

- Fomentar la diversitat dels diversos modes de transport, afavorint els més eficients ambientalment.

- Vetllar per la continuïtat efectiva i real dels sistemes d'espais lliures i d'equipaments del municipi i millorar la relació urbana entre el nucli, els equipaments i l'espai natural del riu Ripoll.

- Garantir l'accessibilitat universal al patrimoni natural i cultural emplaçat, majoritàriament, al sòl rural de l'àmbit del riu Ripoll.

El document aporta arguments que podran servir al procés de presa de decisions de l’Ajuntament de Barberà del Vallès en la tria de les accions urbanístiques que siguin més convenients i adequades per a la ciutat, als efectes de poder donar solució als principals desajustos o deficiències detectades al polígon Santa Maria, amb caràcter previ a l’activació de qualsevol figura o instrument de planejament urbanístic reglat.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #105 - Desembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua