Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2020 - #105

Cursos i jornades

El Servei d’Urbanisme coordina el seminari CUIMPB sobre “Ciutat i Salut”

Durant tres dies (1, 2 i 3 de desembre) es va debatre entorn a la planificació urbanística com a eina de salut i com, des de la intervenció sobre la ciutat, podem prioritzar la salut de les persones

L’evidència científica demostra que la forma urbana i les característiques físiques de l’entorn urbà condicionen directament i indirectament la salut de la població. El grup de treball transversal de la Diputació de Barcelona “Entorn Urbà i Salut” (EUiS), coneixedor d’aquesta evidència, vetlla pel foment d’entorns urbans saludables, donant suport als ens locals en la incorporació de la salut a les seves polítiques municipals i de proximitat.  

 Sota la direcció compartida entre la Marina Geli (Universitat de VIC - Universitat Central de Catalunya) i el catedràtic d’urbanisme José Fariña (Universidad Politécnica de Madrid), la pretensió era aportar coneixement, reflexió i debat en relació al paper central de la salut en el disseny, execució, ús i gestió dels entorns urbans, a partir de l’acció desenvolupada per l’àmbit d’intercanvi tècnic corporatiu, EUiS, en el que el Servei d’Urbanisme té un paper actiu. 

 El mandat de la OMS d’incorporació de la salut a totes les polítiques, és el marc conceptual de les 6 taules rodones que es van realitzar, la primera d’elles centrada en la necessitat d’una planificació territorial i un planejament urbanístic saludable que prioritzi les persones i la seva qualitat de vida per a millorar la seva salut, però també per combatre l’elevada prevalença de malalties cròniques que atemoreix la nostra societat. 

 Amb un seguiment diari d’entorn als 250 connectats, va servir per donar una empenta definitiva per connectar la evidència científica, amb la pràctica urbanística local des d’una visió amplia de la disciplina d’intervenció sobre la ciutat. Així es van plantejar les altres 5 taules rodones que van abordar la vinculació amb la salut de les polítiques de regeneració urbana, d’espais oberts, d’habitatge, d’avaluació ambiental i de canvi climàtic, les conclusions de les quals s’integraran en una publicació resum del seminari.

 Amb tot, gràcies a la gran quantitat i pluridisciplinarietat dels assistents però també per l’elevada qualitat i transversalitat del debat generat, confiem haver promogut una nova manera de fer ciutat a través de la planificació saludable.

Presentacions consultables aquí:

https://www2.slideshare.net/CUIMPB-CEL/clipboards/salut-i-ciutat

Enllaç a Vídeo ponències aquí:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL4QdXM3r0yzaeDGtTk7A79CXgaPeZO9ZY

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #105 - Desembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua