Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2020 - #105

Cursos i jornades

Celebrada la primera sessió de les jornades “Reptes i oportunitats de la rehabilitació d’habitatges”

Entre el 17 de novembre i el 9 de desembre han tingut lloc les quatre sessions de les jornades “Reptes i oportunitats de la rehabilitació d’habitatges”

Unes 200 persones han participat a les diferents sessions virtuals d’aquesta formació que anualment organitza l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona juntament amb l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS). 

L’edició d’enguany ha posat de manifest la centralitat que tindran el manteniment, la conservació, la rehabilitació i la millora de l’eficiència energètica dels habitatges en l’agenda de les polítiques públiques dels propers anys. L’estratègia Una onada de renovació que ha aprovat recentment la Comissió Europea i la previsió que part dels fons europeus de recuperació es dediquin a impulsar la rehabilitació d’habitatges obre una finestra d’oportunitat per estendre aquest tipus d’actuacions.

Les jornades van ser presentades pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, juntament amb Lídia Guillén, presidenta de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya. En la seva intervenció, Pere Pons va remarcar que “la COVID-19 ha fet evident la centralitat de l’habitatge en les nostres vides, ha passat a ser un dels elements més importants de la nostra qualitat de vida i del nostre benestar”, així com que “la rehabilitació dels nostres edificis, a més de ser necessària perquè aquests són una de les principals fonts d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, també ajudarà a estimular l’activitat econòmica i la recuperació, i pot servir per millorar la cohesió social i ajudar a preservar el territori”. 

La primera sessió també va comptar amb una ponència d’Ángela de la Cruz, subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que va remarcar la importància de les polítiques de rehabilitació i regeneració urbanes a l’Agenda Urbana Espanyola. Jordi Sanuy, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, va fer un repàs de les polítiques de rehabilitació dutes a terme a Catalunya els darrers anys, i va radiografiar l’estat del parc d’edificis d’habitatges existent, les seves deficiències i les dificultats de les comunitats de propietaris per a accedir als ajuts públics a la rehabilitació. Sanuy també i va avançar el canvi del model de finançament públic dels programes de rehabilitació que planteja la Generalitat, que passarà de les subvencions als crèdits tous. La sessió va acabar amb una ponència d’Albert Cuchí, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès-UPC, que va remarcar la importància de disposar de les dades actualitzades de l’estat dels edificis per planificar la intervenció pública de foment de la rehabilitació 

A la segona sessió es va tractar el finançament dels programes de rehabilitació. Es va comptar amb les intervencions de Sorcha Edwards, secretària general de Housing Europe, que va parlar de les iniciatives europees pel foment de la renovació urbana. També es van poder escoltar les experiències de Sestao (Projecte EU-GUGLE), que va explicar Luis Carlos Delgado Ortiz, director gerent de Sestao Berri i coordinador del Grup de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana d’AVS; i d'Olot (Programa HOLA DOMUS), que va explicar Jordi Salvador Culí, interventor de l’Ajuntament.

La implementació dels programes locals de rehabilitació va ser el tema que es va tractar a la tercera sessió de les jornades. Hi van participar Rodrigo Alaminos Rodríguez, coordinador general de l'Ajuntament de Martorell, que va explicar la rehabilitació del barri de Buenos Aires; José María Ruíz de Temiño, director general de Zaragoza Vivienda, que va parlar del programa de manteniment i rehabilitació de l'habitatge social de l'Ajuntament de Saragossa; i Jean Luc Gorce, director general d’Aquitanis, Office Public de l'Habitat de Bordeaux Metropol, que va explicar el Projecte GHI de rehabilitació de Grand Parc.

Les jornades s’han tancat el dia 9 de desembre amb una sessió dedicada als reptes dels programes locals de rehabilitació en l'escenari post-covid 10. Javier Martínez, gerent de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya, ha estat l’encarregat de moderar la sessió que ha comptat amb diferents experiències locals. Hi ha près part Lluïsa Melgares, Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Terrassa; Antoni Suárez, Regidor d’Habitatge i Energia de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Carme Riera, Regidora d’Acció Social i Habitatge de l’Ajuntament d’Igualada; i Ferran Estruch, Alcalde de l’Ajuntament de Cardona. 

 

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #105 - Desembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua