Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2021 - #107

Urbanisme

Caldes d’Estrac i Sant Pere de Sallavinera reben suport per incorporar criteris de salut en l’acció urbanística local

El Servei d’Urbanisme treballa per prioritzar el benestar físic i mental de les persones com a beneficiaris últims de l’acció urbanística en els seus avanços de POUM.

A finals de 2020, els ajuntaments de Caldetes i Sant Pere Sallavinera, van rebre els Avanços dels seus POUMs, redactats amb el suport del Servei d’Urbanisme. Els objectius eren coincidents: adequar els seus planejaments a la realitat actual i a la normativa urbanística vigent i establir un model d’ordenació integral del territori que pogui garantir un desenvolupament urbanístic sostenible.

Arran de la decidida aposta de la GSHUA per la incorporació de criteris de salut en el suport que dona als ens locals en matèria urbanística i en estreta col·laboració amb el Servei de Salut Pública que lidera el grup Entorn urbà i salut pel foment d’entorns urbans saludables, es va aprofitar la oportunitat per implementar una prova pilot sobre l'aplicabilitat de les guies metodològiques fruit de l’esmentat treball transversal i corporatiu.

L’informe de resultats de les proves, redactat amb el suport de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, manifesta unes conclusions majoritàriament compartides. La primera és que l’Avanç de POUM és un estadi prou inicial del procés de redacció del planejament que permet incidir en la incorporació de la perspectiva de salut en la concreció de les propostes per a l’aprovació inicial. Per tant, és significatiu el marge per obtenir un impacte positiu sobre la salut de les persones i per replantejar, o si més no mitigar, les estratègies que puguin afectar en sentit contrari. En segon lloc destaca la recomanació sobre la necessitat de fer més visible la perspectiva de salut en els diversos documents del POUM que seran sotmesos a aprovació inicial. Tant la memòria informativa com els plànols d’ordenació i fins i tot el document ambiental poden ajudar a reforçar la presa de decisions incorporant criteris de salut de la població.

Amb aquests treballs, la GSHUA avança en la incorporació progressiva de criteris de salut en l’acció urbanística local.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #107 - Maig 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua