Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Habitatge

Cinc-cents mil euros més perquè els propis ajuntaments puguin adquirir habitatges

El Catàleg de Serveis 2021 comptava amb una línia de suport econòmic per a l'adquisició d'habitatges en exercici del dret de tanteig i retracte i per a la compra d'habitatges a preu per sota mercat.

Aquesta línia de suport, de 490.000 euros, es va esgotar al mes de març. Per aquest motiu l'Oficina d'Habitatge va convocar una edició extraordinària d'ajuts a l'adquisició d'habitatge dotada amb 510.000 euros més. El termini de presentació de les sol·licituds es va obrir el dia 17 de maig i es va tancar el passat 16 de juliol, un cop es va esgotar el crèdit de la convocatòria. L’import màxim de l’ajut era de 50.000 euros i cada ajuntament només podia fer una sola sol·licitud.

L’Oficina d’Habitatge ofereix aquest suport econòmic als ajuntaments per a l’adquisició d’habitatges mitjançant l’exercici del tanteig i retracte i la compra a preu per sota de mercat des de l’any 2016, amb l’objectiu d’ampliar el parc municipal d’habitatge. Des del seu inici, aquestes subvencions per l’adquisició d’habitatges es van plantejar com un recurs econòmic per fer front a la situació excepcional d’emergència habitacional, després de l’aprovació per part del Govern de la Generalitat del Decret llei 1/2015, de 24 de març, de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària i, a més, permetre també que qualsevol municipi de la demarcació, pugui adquirir habitatges a preu sota mercat. Des del 2016 s’han adquirit uns 60 habitatges amb un pressupost total de dos milions d’euros (1.982.000€).

El programa d’ajuts a l’adquisició d’habitatge serà avaluat al llarg de l’any 2021 per tal de conèixer l’impacte social d’aquesta línia d’ajuts. Aquest estudi s’ha encarregat a investigadores de la Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF), especialistes en la metodologia del Valor Social Integrat (VSI), que treballaran amb els municipis beneficiaris de les diferents onades d’ajuts per tal d’avaluar el valor social d’aquesta intervenció.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua