Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108
Ir arriba

Monogràfic

L’emergència sanitària provocada per la COVID-19 ha accentuat els reptes pendents de les polítiques d’habitatge i, alhora, ha plantejat nous desafiaments. Els ens locals han hagut d’adaptar-se al nou context mobilitzant tots els recursos disponibles per atendre situacions complexes marcades per la incertesa. Així es desprèn del Panel de Polítiques Públiques d'Habitatge 2020 que es va presentar el passat 3 de juny a la jornada "Polítiques d'habitatge en context de crisi sanitària".

Ir arriba

Destacat

El protocol ha estat signat el 19 de juliol per la presidenta, Núria Marín, i el president de l'Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, amb la ministra Raquel Sánchez, i el secretari general d'Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas, a la Delegació del Govern de l'Estat a Barcelona.

Ir arriba

Habitatge

L’Oficina d’Habitatge lliura l’Estudi de viabilitat d’un projecte de masoveria urbana a Sant Quintí de Mediona

Es vol impulsar una prova pilot de masoveria urbana a la Casa del General Weyler, un edifici plurifamiliar del qual és titular.

Lliurat l'estudi d’Estratègies per a la gestió d’habitatges públics al municipi de Vilanova del Vallès

L’estudi s’ha desenvolupat en dues fases, una primera d’anàlisi i diagnosi, i una segona de plantejament de propostes.

Cinc-cents mil euros més perquè els propis ajuntaments puguin adquirir habitatges

El Catàleg de Serveis 2021 comptava amb una línia de suport econòmic per a l'adquisició d'habitatges en exercici del dret de tanteig i retracte i per a la compra d'habitatges a preu per sota mercat.

Càpsula sobre “L'aplicació local del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats amb caràcter permanent”

El document parteix del grup de treball format de Mataró, Olesa de Montserrat, Palau-solità i Plegamans, Sitges i Vic i ha comptat amb la col·laboració de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona

S'aproven les concessions del fons de prestació “Reforç extraordinari del Servei d’Intermediació en deutes hipotecaris (SIDH)”

En el Catàleg del Pla de concertació XGL 2020-2023, s'ha reajustat l’autorització de despesa amb una ampliació de 400.000 euros.

El programa d’auditories energètiques de la Diputació de Barcelona fa per tercera edició, 1.390 noves visites a llars vulnerables

La tercera edició del programa d’auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica beneficiarà 130 municipis.

Les Diputacions de Girona i de Barcelona prorroguen el conveni de col·laboració en polítiques d’habitatge

Amb aquesta pròrroga es dona continuïtat al conveni que ambdues diputacions van signar el 2017.

L’equip d’Habitatge, participen com a experts en diferents actes, jornades i sessions d’iniciativa local

Durant els mesos de juny i juliol, hem col·laborat en diferents trobades pel territori abordant temes concrets de la política d’habitatge.

Ir arriba

Urbanisme

Sobremunt rep el document sobre identificació de límits cadastrals i registrals de diversos béns municipals

El treball lliurat permet analitzar i resoldre la regularització registral i cadastral de diverses finques incloses en l’inventari municipal.

Lliurat a l’Ajuntament de Canovelles l’estudi sobre els treballs del Pla general d’ordenació urbana

L’Estudi i valoració dels treballs corresponents a la revisió del POUM s'ha lliurat aquest mes de maig a l’Ajuntament de Canovelles.

Diversos ajuntaments reben assistència per la constitució del Patrimoni Públic de Sòl i d’Habitatge (PPSH)

Amb les assistències s’han exposat els conceptes bàsics i la formulació dels criteris d’afecció i gestió del PPSH, així com les pautes comptables per a la seva gestió.

Castellgalí rep un document de criteris de gestió dels béns de cessió vinculats al patrimoni municipal de sòl i d’habitatge

El treball analitza la situació de diverses parcel·les de propietat municipal procedents de l’activitat urbanística i s’hi exposen possibles alternatives de gestió i destí.

L’Ajuntament de Berga ja disposa del document de Planificació estratègica integral del Barri Vell i altres àrees urbanes del municipi

El document s’ha elaborat seguint el mètode de la planificació urbana integral i ha estat prova pilot per la redacció d’Agendes Urbanes Locals. 

Lliurat a l'EMD de Sant Miquel de Balenyà l’estudi urbanístic de la Ronda Sud al creuament de la via de ferrocarril

L’assistència té per objecte la redacció d’un informe que analitza la problemàtica derivada de la ubicació de la fàbrica d’embotits Monells.

Lliurat a les Franqueses del Vallès l’Informe d’avaluació final del projecte d’intervenció integral al Barri de Bellavista

L’any 2010 l’Ajuntament de Les Franqueses inicià el Projecte d’Intervenció Integral (PII) de Bellavista, emmarcat en la Llei de Barris.

L’Ajuntament de Les Cabanyes rep l’estudi que avalua l'estat d’execució del seu planejament urbanístic que definirà el seu model urbà

S'analitza la viabilitat de les seves previsions front als principals reptes urbanístics que hi ha al municipi.

L’Ajuntament d’Òdena rep un estudi de regeneració urbana del barri de Santa Olga

El projecte de regeneració urbana i cohesió social al barri de Santa Olga neix amb la voluntat de dotar d’eines al municipi per revertir el procés de degradació del barri.

Castellví de la Marca ha rebut el DIES per la desvinculació d’un sector discontinu a La Múnia

L’assistència té per objecte l’anàlisi de les problemàtiques d’un sector urbanitzable a La Múnia i proposa diverses alternatives per al seu desenvolupament.

El Servei d’Urbanisme lliura a l’Ajuntament de Torrelles de Foix una diagnosi estratègica per la urbanització La Plana de les Torres

El document analitza les problemàtiques per regularitzar la urbanització i proposa diverses alternatives de desenvolupament.

L’Ajuntament de Sobremunt rep la modificació puntual de les Normes de Planejament Urbanístic per a l’àmbit del Molí

El document proposa l'ordenació del Polígon d’actuació urbanística pel seu desenvolupament i l’obtenció de sòl per habitatge protegit.

L’Ajuntament de Tavèrnoles rep la Diagnosi Estratègica per la urbanització Fussimanya

L’Estudi analitza de manera detallada els antecedents, l’estat actual de la urbanització i determina les possibles estratègies d’adequació per tal d’assolir la seva regularització.

Lliurat a Centelles el document de Diagnosi i estratègies d’alternatives urbanístiques a 2 sectors del municipi

El document analitza dos àmbits del municipi per a establir l’estratègia de desenvolupament d’un subsector urbanístic existent i la nova delimitació d’un sector per a ús industrial.

Santa Eulàlia de Ronçana ja disposa del Document d’estratègies d’actuació urbanística per al Polígon Can Font

L’objectiu del treball és analitzar els antecedents del sector per culminar el procés de transformació urbanística del polígon de la manera més adequada i viable.

Martorell rep l’estudi d’Estratègies de regeneració de la Vila en el marc de la Planificació Urbana Integral

El document és la base de treball per a consensuar una proposta de regeneració urbana integral del barri de La Vila i estableixi premisses per l’elaboració de l’Agenda Urbana del municipi.

L'Ajuntament de Calella rep el document que estudia les directrius urbanístiques de canvi d’ús dels locals comercials i pensions

L’estudi lliurat ha d’orientar les estratègies municipals d’intervenció en l’àmbit del carrer Jovara de Calella amb l’objectiu d’obtenir habitatge social.

L’Ajuntament de Cardona rep el document d’aprovació inicial del Pla de millora urbana de la Colònia dels Arquers

Les cases es van construir a l’any 1936 i es van implantar condicionades pels desnivells del terreny i pràcticament la totalitat de les finques són de propietat municipal.

L’EMD de Bellaterra ja disposa de l’Avaluació de la viabilitat d’increment de densitat d’habitatges

L’assistència té per objecte estudiar la viabilitat d’augmentar la densitat a l’àmbit de Bellaterra,  i destinar l’increment d’aprofitament a l’obtenció d’equipament públic.

Lliurat a l’Ajuntament de La Llacuna un estudi sobre l’activació temporal de locals buits

El document Dinamització del municipi mitjançant l’activació de locals buits pretén ser una eina que faciliti la presa de decisions de l’ens local en relació als buits urbans.

El Servei d'Urbanisme inicia l’elaboració del Catàleg d’Urbanitzacions amb dèficits del Vallès Oriental

El Servei d’Urbanisme convoca, a través del Consell Comarcal del Vallès Oriental, a tècnics i electes de la comarca per informar-los de l’inici dels treballs.

El Servei d'Urbanisme participa i col·labora com a docent en el postgrau d’ “Arquitectura i Salut” del COAC

El  dia 7 de juny el Servei d’Urbanisme va exposar la seva experiència en l’aplicació de criteris d’Urbanisme Saludable al mòdul final del postgrau de l’Escola Sert.

Ir arriba

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

Lliurat el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) de diversos municipis

Durant juny i juliol s'han lliurat els DUPROCIMS els següents municipis: Font- Rubí, Sant Llorenç Savall, Santa Maria de Palautordera i Piera.

L'Oficina d'Activitats lliura els Programes d’Autoprotecció (PAU) de 6 municipis

Els PAU són de Puig Reig, Les Franqueses del Vallès, Mollet del Vallès,  Cornellà de Llobregat, Premià de Dalt i Sallent.

L'Oficina d'Activitats lliura el cens d'activitats i establiments de l'Ajuntament de Cervelló

El cens, que es va lliurar a principis de juliol s’ha elaborat amb la base de dades de l’aplicació informàtica Gestor d’informació d’Activitats.

Integrada la cartografia de protecció civil del DUPROCIM d’Olèrdola al SITMUN

Permet als ajuntaments accedir a la informació de les diferents capes dels riscos que s’incorporen al DUPROCIM per a la gestió de les emergències.

Lliurament dels treballs de depuració i reclassificació de la informació del GIA de Castellolí i l'EMD de Valldoreix

El GIA és una aplicació informàtica amb tecnologia web dissenyada i creada per la Diputació de Barcelona.

Lliurament dels plans i programes de verificació d'activitats comunicades a 14 municipis

Aquests plans es realitzen a partir de la informació de les dades de les activitats que conté el “Gestor d’Informació d’Activitats” (GIA).

L’Oficina d’Activitats dona suport al personal tècnic de nova incorporació de 3 ajuntaments

També s'ha assessorat a 11 municipis en aspectes tècnics i jurídics en matèria d’activitats regulades i protecció civil.

Ir arriba

Cursos i jornades

Parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques: del procediment d'autorització a la implantació en el territori

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, ha inaugurat la jornada dirigida a càrrecs electes i personal amb responsabilitats en la gestió de les activitats regulades.

El passat 28 de maig, l’Oficina d’Habitatge va organitzar la jornada “Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. L’impuls municipal”

La jornada es va celebrar en format webinar i va comptar amb la participació d’una vuitantena de persones interessades en apostar per aquest model alternatiu d’accés a l’habitatge.

Jornada Panel 2020 "Polítiques locals d’habitatge en el context de la crisi sanitària”

Les polítiques d’habitatge es consoliden i guanyen pes en l’estructura dels municipis. Així es desprèn dels resultats del Panel de polítiques locals d’habitatge 2020.

La masoveria urbana a debat a la segona edició dels Espais de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge

L'objectiu d'aquest Espai de la XSLH era presentar diferents programes locals de masoveria urbana que s’han dut a terme arreu de Catalunya durant els darrers anys.

Finalitza el curs sobre “Gestió local de l’ús anòmal de l’habitatge”

El dia 12 de maig va tenir lloc la darrera de les dotze sessions de videoformació de l’edició on-line del curs “Gestió local de l’ús anòmal de l’habitatge” organitzada per l’Oficina d’Habitatge.

Finalitza el Curs de Planejament Urbanístic

El Servei d’Urbanisme celebra la segona acció formativa de les 4 previstes dedicades a l’acció urbanística local, en aquest cas dedicada als instruments de planejament.

Finalitzat el curs Implantació i simulacres del Pla d’autoprotecció (PAU). Gamificació

El passat 5 i 12 de juny va tenir lloc el curs organitzat per l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció civil.

Ir arriba

Altres

La gerència incorpora en aquest catàleg 24 recursos, dels quals 15 son recursos de suport tècnic, 8 de suport econòmic i 2 de suport material.

La Comissió de Territori de Catalunya va aprovar definitivament el Pla director urbanístic (PDU) de les activitats de càmping, que entrà en vigor el 4 de juliol, a l’endemà de la data de publicació al DOGC.

El 9 de juny es va celebrar el VI Congrés d'Arquitectura i Salut: Els espais com a eina de salut organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que va poder ser seguida telemàticament per més de 200 inscrits.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua