Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Urbanisme

El Servei d'Urbanisme participa i col·labora com a docent en el postgrau d’ “Arquitectura i Salut” del COAC

El  dia 7 de juny el Servei d’Urbanisme va exposar la seva experiència en l’aplicació de criteris d’Urbanisme Saludable al mòdul final del postgrau de l’Escola Sert.

Avaluar la incidència de determinats materials d’edificació i sistemes constructius sobre la salut de les persones, per poder orientar el procés de disseny i construcció arquitectònica, és l’objectiu global del curs.

El curs finalitza aquest mes de juny amb un bloc temàtic que integra l’edificació en una perspectiva més amplia, amb la exposició de diferents eines per la incorporació de criteris de salut a diferents camps d’acció i polítiques públiques, tal i com prescriu la OMS.

És precisament aquí, on s’emmarca la ponència del Servei d’Urbanisme que com a integrant del grup transversal corporatiu d’Entorn urbà i salut, que des del 2010 treballa pel foment d’entorns urbans saludables.

Al curs es va compartir l’experiència del Servei d’Urbanisme en la incorporació de la salut al planejament, tot exposant les eines metodològiques generades a tal efecte, la seva utilitat i aplicació en casos concrets, però també fent aflorant les llums i les ombres d’una innovadora manera de treballar que posa les persones i el seu benestar en el centre de l’acció urbanística local.

En un escenari com l’actual en el que encara ressonen amb força les conseqüències d’una pandèmia global, la presentació no podia finalitzar sense una reflexió entorn la COVID-19 i com la relació entre l’urbanisme i la salut pública s’ha vist encara més reforçada.

Com en altres ocasions, se’ns presenta ara una gran oportunitat per donar continuïtat a les mesures més efectives que han emergit aquests dies al nostre entorn en favor de la salut. Amb tot, l’urbanisme que defensem només serà capaç de superar models recolzats en l’ús del cotxe privat, generador de contaminació i desigualtat, si entenem aquesta emergència com a veritable catalitzador de canvi.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua