Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2022 - #113

Destacat

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments celebren el 1er Fòrum de les Agendes Urbanes Locals

Les administracions locals comparteixen experiències en l’àmbit de l’Agenda Urbana per aconseguir municipis més resilients, sostenibles i inclusius

Barcelona va acollir el passat 18 de juliol la primera edició del Fòrum de les Agendes Urbanes locals. L'esdeveniment, organitzat per la Diputació de Barcelona va ser un punt de trobada per compartir i posar en valor la feina que estan fent diferents municipis barcelonins a l'àmbit de l'Agenda Urbana.

La periodista Milagros Pérez Oliva, com a conductora de l'esdeveniment, va obrir la jornada donant pas a la salutació institucional de Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i de Carmela Fortuny, vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona. Fortuny va destacar el compromís per «no deixar cap territori enrere» amb «un projecte viu que aporta solucions concretes per construir municipis resilients, on van lligades sostenibilitat ambiental i inclusió social». D’altra banda, la ministra ha recordat que «quan parlem d'Agenda Urbana també parlem de reduir el CO2 i de transformar barris per fer de les nostres ciutats uns espais més amables».

La jornada va continuar amb un panell sobre diferents perspectives de l'Agenda Urbana, anomenat Una visió global per a l'acció local. Subdividit en 4 temes principals, va comptar amb Carmen Sánchez-Miranda, directora de l'Oficina ONU-Hàbitat a Espanya i La nova Agenda Urbana de l'ONU; Ángela de la Cruz, subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i L'Agenda Urbana Espanyola; Maria Galindo, directora general de Nació Digital i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya i Agenda dels pobles i ciutats. Catalunya 2050 i Pere Pons, president delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. Pons va presentar el projecte transformador ‘Impuls a les agendes urbanes locals’ i ha assenyalat que «els municipis del futur no s’entenen sense les agendes urbanes locals i el treball en xarxa és un element substancial del projecte».

 

La segona part del matí va començar amb una conferència sobre les oportunitats de finançament que tenen els municipis per al desplegament de projectes urbans, que va anar a càrrec de l’expert en eficiència del finançament públic Alexander Heichlinger.

Posteriorment, en una taula amb enfocament local, cinc representants de municipis barcelonins van compartir la taula El poder transformador de l'Agenda Urbana local. Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, Lluís Llovet, 2n Tinent d'alcaldessa de Canet de Mar i Francesc Gutiérrez, cap de Gabinet d'Alcaldia de Sant Boi de Llobregat. sobre com l'Agenda Urbana pot ser un element fonamental sobre el qual pivoti la transformació a nivell local. Va moderar la sessió Rodrigo Alaminos, coordinador general de l'Ajuntament de Martorell. Els electes van reflexionar sobre els límits i els potencials de l’Agenda Urbana a nivell local. En aquest sentit, Carles Ruiz ha destacat que «cal fer front a reptes globals des de l’àmbit local» perquè l’agenda urbana «ens parla de com volem viure, de quines oportunitats volem que tinguin els nostres ciutadans, de fer coses molt noves que no hem fet fins ara, com abordar la producció d’energia quilòmetre zero».

Coincidint amb la jornada, una trentena de municipis han assistit a la presentació del Manifest de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals per demostrar el seu compromís per al seu desenvolupament. Alguns d’aquests compten amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona per fer-ho mentre que d’altres l’han dissenyat pel seu compte. El text mostra la voluntat de treballar conjuntament per enfortir el projecte.

A la tarda es van celebrar dos tallers participatius on es van donar a conèixer diversos casos de bones pràctiques en els àmbits de la governança i la col·laboració i en la fase posterior al pla d'acció.

Al primer taller, “Agenda Urbana: Governança multinivell i treball en xarxa”, es van donar algunes claus per impulsar la transversalitat interna, la concertació interadministrativa i la col·laboració publicoprivada en els processos de definició i desplegament de les Agendes Urbanes locals. En el segon, "Agenda Urbana: Què segueix el meu pla d'acció?", els i les participants van poder conèixer algunes idees per finançar el desplegament de projectes estratègics, assegurar el seguiment dels plans d'acció i implantar models de governança participativa mantinguin durant el desplegament de les Agendes Urbanes. Per als dos tallers s’ha comptat amb la participació d’experts i de persones especialment vinculades amb les agendes urbanes tant de diferents empreses de consultoria com d’administracions d’arreu d’Espanya.

A la pàgina web del Fòrum de les Agendes urbanes locals es pot visionar l’enregistrament de totes les sessions del Fòrum així com el text del Manifest, que va ser objecte també d’un intens seguiment a twitter #agendaurbanalocal.

La Diputació ha inclòs entre els projectes prioritaris l'impuls de les Agendes Urbanes a escala local. Per això, actualment està prestant assistència a la redacció de diferents plans d'acció local entre els municipis de la província. Aquest Fòrum ha servit per compartir la feina feta i conèixer la feina d'altres territoris, compartint així una visió més àmplia i variada sobre la implementació d'estratègies integrades de ciutat.

L’impuls de les Agendes Urbanes Locals respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Fotografies de Pau Fabregat

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #113 - Juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua