Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2022 - #113

Habitatge

L’Oficina d’Habitatge lliura el treball d’Estratègies per a la creació de la Taula d’Habitatge del Moianès

Durant el Catàleg de Serveis 2021, el Consell Comarcal del Moianès va demanar suport per al disseny d’una taula d’habitatge a la comarca.

Aquest òrgan de participació havia de ser un espai relacional on definir objectius i coordinar línies d’actuació entre administracions, institucions, entitats públiques i privades, professionals i agents socials del territori.

El Consell Comarcal ja disposava del document d’Estratègies d’Habitatge del Moianès per generar habitatge públic i incrementar l’habitatge de lloguer assequible’ (2020‐2023) en el qual es preveia, com a acció transversal prioritària, la creació d’una Taula de l'Habitatge al Moianès. La taula havia de servir per donar resposta a les necessitats i problemàtiques d’habitatge que s’han incrementat considerablement en els darrers anys.

L’estudi s’ha articulat en dues fases amb l’objectiu de dissenyar la Taula i facilitar al Consell Comarcal la presa de decisions sobre la seva implantació. Cadascuna de les fases té una finalitat específica. La primera fase té com a principal objectiu comprendre les necessitats en matèria d'habitatge que hi ha a la comarca del Moianès, i determinar quina és la capacitat per respondre a aquestes demandes –la fase d’anàlisi i diagnosi. La segona fase es centra en els aspectes pràctics, i proposa l'estructura formal i els mecanismes de funcionament de la Taula d’Habitatge –la definició dels objectius i funcions de la futura Taula i l’elaboració d’un projecte de reglament que reguli el funcionament d‘aquesta.

El resultat d’aquest treball va mes enllà de plantejar una estratègia específica per a la comarca del Moianès, ja que inclou la recopilació d’informació sobre experiències d'altres Taules d'Habitatge i un reglament de funcionament de la Taula amb la voluntat que pugui servir de model i ser transferible a altres ens interessats. En aquest sentit més ampli, el treball proporciona informació vàlida i necessària per a altres ens locals amb interès en la implantació d’aquest òrgan transversal de relació entre els diferents agents vinculats a les polítiques d’habitatge.

Igualment el treball conclou que disposar d’una Taula d’Habitatge a nivell comarcal facilita, no només l’eficàcia intercomarcal en l’aplicació de les accions previstes sinó que també propicia la transferència i intercanvi d’informació, el treball conjunt i beneficiar‐se de possibles sinergies amb altres Taules d’Habitatge comarcals o municipals.

D’altra banda, es desprèn que les Taules d'Habitatge apareixen com una resposta vàlida per articular els recursos entre els diferents agents que treballen definint les estratègies residencials i que han de  combatre amb les situacions d'exclusió residencial. La major part de les Taules permeten coordinar les accions, no sols entre diferents àrees d'una mateixa Administració, sinó també entre diferents Administracions (tant vertical com horitzontalment) i amb altres actors de l'àmbit de l'habitatge. Això les converteix en instruments idonis, ja que permeten abordar les problemàtiques residencials de maneratransversal i evitar solapaments entre actors, en definitiva, una manera més eficient d'operar.

En el treball també es constata que dissenyar, implantar i gestionar una Taula d'Habitatge presenta desafiaments: implica complexitats en la gestió  (que es veu potenciat quan la quantitat i diversitat d'actors es multiplica), necessitat de recursos (tècnics i econòmics) i, fonamentalment, una estructura de govern.

Per aquesta raó, establir una Taula d'Habitatge ha de partir, necessàriament, d'un procés de reflexió per part de la pròpia Administració Pública, que és qui lidera aquests processos. Pel que fa a l’Estratègia lliurada, es tracta d’un punt de partida perquè els ens locals de la comarca continuïn treballant conjuntament en la implantació de la Taula d’Habitatge del Moianès.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #113 - Juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua