Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2022 - #113

Urbanisme

Lliurat a l’Ajuntament de Fogars de la Selva un estudi sobre la urbanització Can Camps

Situada dins del Montnegre i el Corredor, l'assistència ha comptat amb la participació del Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació.

Can Camps és una de les tantes implantacions territorials desenvolupades de forma irregular durant els anys 60-70 en tot Catalunya emparades en el règim del sòl rústic de la Llei del Sòl de 1956. Es tracta d’una cinquantena d’habitatges unifamiliars edificats sense llicència en règim de fora d’ordenació, ubicats en un sòl no urbanitzable d’especial protecció, dins el Parc del Montnegre i el Corredor.

L’objecte del document era analitzar la seva situació urbanística, per tal de dotar dels instruments necessaris per a resoldre la situació irregular en la que es troben els habitatges de l’àmbit i un gran nombre de families vivint dins del parc en condicions precàries.

L’estudi analitza vàries estratègies i instruments per, finalment, desestimar-les per la seva inviabilitat tècnica, jurídica i econòmica. Entre aquestes estratègies es plantejava la reducció de l’àmbit amb conservació de les edificacions habitades amb títol habilitant i amb implantació de serveis, i l’exclusió de la urbanització de l’àmbit del Parc del Montnegre i el Corredor.

Finalment l’estudi conclou que la única solució ajustada a dret per aquesta urbanització és la seva extinció. Per fer-ho possible es concreten dos escenaris temporals d’iniciació d’un procediment d’extinció, procurant també pel benestar dels residents durant el període de transició. El primer suposa un abordatge proactiu per part de l’Ajuntament per promoure de forma efectiva i més a curt termini la reducció de la urbanització, mentre que el segon planteja una extinció diferida, en la que es prioritza la contenció del creixement i l’acompanyament a la seva desaparició.

Complementàriament el document detalla i avalua les actuacions a implementar per cada estratègia fins a la restauració forestal de l’àmbit, entre les que destaquen les propostes de millora en la seguretat i qualitat de vida dels residents, elaboració d’un programa social per garantir el dret a l’habitatge i protecció de les persones amb vulnerabilitat social i diversos instruments per a l’adquisició pública dels immobles.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #113 - Juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua