Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2022 - #113

Urbanisme

La Diputació de Barcelona convidada al projecte “Liveability Indicators”

El Servei d’Urbanisme exposa els principals reptes en Urbanisme i Salut en l’acte de presentació dels resultats d’aquest projecte internacional en el que participa la ciutat de Vic.

El projecte internacional "Liveability indicators" liderat per RMIT Royal Melbourne Institute of Tecnology tenia com a objectiu facilitar el desenvolupament d'un sistema global d’indicadors espacials relacionats amb la salut per avaluar els assoliments i les deficiències de les polítiques urbanístiques, de disseny urbà i de transport. Aquests indicadors es van mapificar sobre  25 ciutats de 19 països d'arreu del món, i com a resultat s’edita ara una sèrie de 5 publicacions a la revista The Lancet Global Health.

Una d’aquestes ciutats objecte d’avaluació ha estat Vic, en el marc del recurs que se li va concedir  per part de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació, amb el Catàleg de Serveis 2019 per l’ “Alineament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

L’evidència científica ha demostrat amb nombrosos estudis que les decisions en planificació urbana afecten la salut humana i planetària i poden amplificar les vulnerabilitats de la ciutat, agreujades per la pandèmia de la COVID-19. El present estudi alerta amb èmfasi que malgrat moltes polítiques urbanes són ben intencionades, poques ciutats disposen d’estàndards mesurables i objectius polítics concrets per aconseguir ciutats saludables i sostenibles. 

L’estudi reclama en base als resultats obtinguts arreu el món un desenvolupament metodològic urgent en favor de la creació d’indicadors espacials i polítiques efectives que permetin la comparació i el seguiment del progrés en aquestes temàtiques per accelerar la transició cap a ciutats netes, neutres en emissió de carboni, saludables i sostenibles.

Després de la presentació internacional de les principals conclusions de l’estudi s’estan organitzant de forma simultània diversos actes en cadascuna de les 25 ciutats analitzades per difondre els resultats d’escala territorial per possibilitar el consens en relació a les accions clau a implementar.

És per això que s’ha convidat al Servei d’Urbanisme de Diputació a participar en aquest acte amb l’objectiu d’aportar expertesa en la matèria, atès que treballa activament per la implementació de criteris de salut en el planejament urbanístic dels municipis de la demarcació des de fa més d’una dècada, en el marc del grup de treball corporatiu i transversal d’Entorn Urbà i Salut.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #113 - Juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua