Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2022 - #113

Cursos i jornades

Taradell acull la tercera edició del cicle de visites “Les polítiques d’habitatge dels petits municipis”

L’Oficina d’Habitatge recupera aquest cicle després de més de 2 anys en suspens degut a la pandèmia, on es van poder conèixer sobre el terreny les experiències de l’Ajuntament de Taradell i la Mancomunitat La Plana.

Una vintena d’assistents, majoritàriament càrrecs electes i personal tècnic de diferents municipis petits, van assistir a la visita a Taradell. Carmela Fortuny, vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona; Xavier Rierola, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Seva i vocal de la Mancomunitat de la Plana; i Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell, van fer la presentació institucional. En la seva intervenció, Fortuny va destacar que els municipis petits són un escenari magnífic per experimentar amb polítiques innovadores.

Després de la presentació, David Mongil, cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona; Joan Canó, segon tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme, Sostenibilitat i Mobilitat; i Ramon Comerma, tècnic d’habitatge de la Mancomunitat de la Plana, van intervenir per explicar les actuacions en matèria de planificació que estan duent a terme les diferents administracions. Mongil va explicar que la visita a Taradell està motivada pel que és un municipi on hi ha visió estratègica en polítiques d’habitatge i s'han fet projectes pioners en obra nova i eficiència.  Així mateix, va recordar que la Mancomunitat de la Plana és un exemple singular de governança cooperativa en polítiques públiques. Joan Canó, als seu torn, va explicar els reptes en política d'habitatge de Taradell i va resumir les diverses mesures per proveir habitatge assequible recollides al Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge (PAMH) que s'ha redactat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Després de les presentacions a l’Ajuntament, les participants a la visita és van desplaçar a un edifici plurifamiliar de protecció oficial que ha estat objecte d’una intervenció de rehabilitació energètica en el marc d’una prova pilot del programa europeu RELS (Renovation Energètique des Logements). L’edifici va ser promogut per l’INCASÒL i la gestió recau en l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC). El responsable operatiu d’aquesta rehabilitació de l’AHC, Josep Linares, i el responsable del seguiment de les obres i de les subsegüents reduccions de la demanda energètica de l’edifici de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC), Dani Calatayud, van fer una explicació detallada de les obres executades. Linares, en la seva intervenció, va explicar que el projecte volia "educar l'edifici", tant des de la dimensió tècnica –per millorar el rendiment tèrmic de l'edifici–, com la part humana –millorar l'ús de l'edifici que en fan les persones que habiten.

La jornada va continuar amb la visita a un edifici destinat a allotjaments protegits tutelats per gent gran. L’edifici va ser promogut sobre sòl de titularitat pública municipal en règim de cessió d’ús en favor de la Fundació privada sense ànim de lucre Vilademany que també gestiona aquest servei residencial de la gent gran que hi viu mitjançant una concessió administrativa de l’Ajuntament de Taradell. Lluís Verdaguer, gerent de la Fundació Vilademany, va acompanyar les participants a la visita dels habitatges tutelats de la fundació. Són 16 habitatges amb capacitat per a una trentena de persones grans, i ofereixen acompanyament i atenció social. Deu d’aquests tenen 36 metres quadrats i compten amb una habitació per una persona, parella o germans; i disposen de cuina, menjador, sala d’estar i l’habitació inclou un bany totalment adaptat. També hi ha 6 habitatges més grans, pensats per ser compartits, que consten de dues habitacions, cada una amb el seu propi bany i amb la resta d’espais compartits.

El cicle de visites: “Les polítiques d’habitatge dels petits municipis” va ser promogut en 2019 per l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona en format de visita tècnica d’estudi adreçada a personal tècnic i càrrecs electes de municipis petits i consells comarcals així com a professionals interessats en conèixer experiències innovadores en matèria d’habitatge.

L’objectiu és donar a conèixer i posar en valor les polítiques públiques locals d’habitatge dutes a terme a municipis de menys de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona, polítiques desplegades en actuacions ja implementades que siguin innovadores, bé per la recerca de sistemes de construcció sostenibles, bé perquè es basin en fórmules alternatives d’accés a l’habitatge que facilitin atreure població al municipi o frenar-ne la pèrdua, amb la voluntat així d’afavorir la transferència i replicabilitat d’experiències a altres municipis que comparteixin amb el municipi visitat realitats sociodemogràfiques, econòmiques, laborals i residencials similars.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #113 - Juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua