Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2022 - #114

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

Es lliuren set censos i plans i programes de verificació d'activitats comunicades

Sant Pere de Torelló, Santa Maria de Miralles, Sant Julià de Vilatorta, Vallcebre, La Palma de Cervelló, El Bruc i Avinyó ja disposen de cens d’activitats i establiments i del pla de verificació d’activitats comunicades.

Els censos, s’han elaborat amb la base de dades de l’aplicació  informàtica Gestor d’informació d’Activitats (GIA) i conté tots els establiments, tant públics com privats, que hi ha als municipis.

A banda de la informació de cada activitat relativa a la seva classificació per incidència, sector i estat de legalització, s’inclouen les seves característiques, una fotografia i  les coordenades de tots els establiments, permetent bolcar aquesta informació al Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) que utilitzi l’Ajuntament i actualitzar-lo  fàcilment mitjançant la mateixa aplicació GIA.

El cens ofereix una fotografia dels establiments i activitats implantades en el territori en un moment concret, que s’ha d’anar revisant i actualitzant. En aquest sentit, com a complement al cens d’activitats, i a partir de les seves dades, també s’ha lliurat als ajuntaments el pla de verificació i el programa d’activitats comunicades en el qual s’estableixen els objectius de l’actuació inspectora i els criteris que s’aplicaran per prioritzar les activitats, així com els recursos humans que es destinaran a la seva execució i, per l’altra, els programes anuals que concreten les activitats que s’inspeccionaran durant un any i els recursos concrets que s’hi destinaran.

Els pans de verificació es fonamenten la normativa de règim local i, molt especialment, en l’article 44.1 de la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l’activitat econòmica (LFAE). Els criteris aplicats han de ser objectius i es poden basar en aspectes sectorials, geogràfics, d’incidència ambiental o un altre que consideri l’ajuntament i el pla s’haurà de publicar al portal de transparència de l’ajuntament per garantir-ne, justament, la transparència i objectivitat.

A Sant Pere de Torelló hi trobem un total de 193 activitats censades i les activitats ramaderes en suposen l’activitat principal amb un 27,5% del total. El segon percentatge més alt, el representen les activitats industrials amb un 21,2% seguit de les activitats de serveis amb un 17,1%. El grup de les activitats d’altres que inclou els magatzems, dipòsits GLP, antenes i aparcaments representen un 13%. Les activitats d’hostaleria i restauració constitueixen el 10,9% mentre que les activitats comercials representen el 8,3% de les activitats del municipi. També es troben representades les activitats energètiques o mineres  amb un 1%.

La incidència ambiental global de les activitats del municipi és baixa. Si ens atenem a la classificació de la Llei 20/2009 de prevenció i control ambiental de les activitats (PCAA), tenim que només un 1% de les activitats està inclòs a l’Annex I.

Les 25 activitats censades a Santa Maria de Miralles, amb una incidència ambiental força baixa, corresponen principalment als sectors hostaleria, serveis, energètic i ramader (un 20% cadascun), complementades per activitat comercial i  altres que inclou els magatzems, dipòsits GLP i antenes.

A Vallcebre, l’activitat principal és d’hostaleria, restauració i de serveis, que representen un 70% del total de les 30 activitats censades. Complementat pel 20% de les activitats ramaderes, una activitat comercial i altres. Amb una incidència ambiental, en el seu conjunt, força baixa.

A Sant Julià de Vilatorta, les activitats de serveis suposen l’activitat principal amb un 28% del total de 121 activitats. Seguit per les activitats d’hostaleria o restauració  (21,5%) , les activitats industrials (11,6%) i les ramaderes (9,1%). També es troben representades les activitats comercials, les activitats energètiques, una activitat d’espectacles i altres que inclou els magatzems, dipòsits GLP i antenes. La incidència ambiental global de les activitats del municipi continua sent força baixa.

Trobem una distribució de les activitats significativament diferent a La Palma de Cervelló, tot i quela incidència ambiental continua sent baixa, ja que prop del 70% de les 140 activitats censades corresponen a activitats de serveis i comercials, seguit pel 10,7% d’activitats industrial i, en menor mesura, les d’hostaleria o restauració, les activitats d’espectacles, les activitats de gestió de residus i altres.

El 25% de les 152 activitats censades d’El Bruc correspon d’altres activitats que inclou els magatzems, dipòsits GLP, antenes i aparcaments suposant l’activitat principal d’aquest municipi. El segon percentatge més alt, el representen les activitats ramaderes amb un 23% del total, seguit de les activitats d’hostaleria i restauració amb un 18,4%. Les activitats de serveis constitueixen el 17,1% mentre que les activitats industrials representen el 7,2% de les activitats del municipi. També es troben representades les activitats comercials amb un 6.6%, les activitats energètiques o mineres  amb un 0,7%, les activitats d’espectacles o recreatives i les activitats agroindustrials, totes dues amb un 0,7%. La incidència ambiental global de les activitats del municipi és baixa.

Finalment, Avinyó ha estat el darrer municipi d’aquest trimestre al que s’ha lliurat el cens d’activitats i el pla i programa d’activitats comunicades de les 164 activitats que conformen la seva oferta. Del total, les de serveis representen un 27,4%, les d’hostaleria i restauració i comercials constitueixen un 11% cadascuna, el grup d’altres representa el 17,7% i les industrials, prop del 8%. La incidència ambiental de les activitats del munició és baixa, ja que el 26% de les activitats estan classificades a l’annex III i, tant a l’Annex II com a l’Annex I hi ha classificades 5 activitats.

Tots aquests es poden consultar al portal de dades obertes de la Diputació i al SITMUN i ofereixen a l’ajuntament una eina per millorar la gestió diària administrativa de les activitats i que totes les àrees implicades de l’Ajuntament tinguin a la seva disposició una base de dades conjunta de manera que puguin treballar de manera més transversal, coordinada i estratègica afectant a àmbits tals com urbanisme, medi ambient o promoció econòmica.  

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #114 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua