Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2023 - #119

Habitatge

L'Oficina lliura l'Estudi d’estratègies sectorials d’habitatge per a la promoció d’habitatge públic social i assequible a Montornès del Vallès

S'analitzen els sòls de titularitat municipal on generar una oferta d’habitatge de lloguer per donar cobertura a les necessitats residencials.

Aquesta anàlisi vol servir per prioritzar el desenvolupament dels sòls que tenen les característiques més adequades.

L’Ajuntament de Montornès del Vallès, davant el fort augment de la demanda d'habitatge públic de lloguer experimentat en els darrers anys, va sol·licitar un estudi per valorar quines són les millors opcions per promoure habitatge de lloguer assequible i social al municipi. L’ajuntament és titular d’un conjunt de sòls de diferent qualificació jurídic-patrimonial, del patrimoni públic de sòl i d’habitatge i del domini públic i es planteja l’adquisició d’altres terrenys.

L’estudi s’ha desenvolupat en dues fases: una primera, d’anàlisi i diagnosi i una segona, de propostes. El conjunt de sòls municipals s’ha analitzat des de diferents disciplines: urbanística, potencial edificació,  jurídica, econòmica, etc.  Per establir una priorització dins el conjunt de sòls s’han tingut en compte i seleccionat altres paràmetres d’anàlisi: la viabilitat amb components econòmics i socials atractiva per al promotor privat, el potencial per incrementar l’oferta d’habitatges destinats a polítiques socials i la immediatesa i complexitat per poder gestionar  i administrar el sòl.  

El treball lliurat proposa tres línies estratègiques: impulsar actuacions de promoció d’habitatge d’obra nova de lloguer –a través d’actuacions de col·laboració público-privada o impulsades a través de la gestió directa municipal en aquells sòls menys atractius per al promotor privat–; diversificar les formes d’accés a l’habitatge impulsant alguna actuació en règim cooperatiu de cessió d’ús i a través de l’impuls d’actuacions de coliving; i promoure les condicions facilitadores de la promoció d’habitatge assequible i social –que van des del la realització de determinats ajustos al plantejament urbanístic i  l’alienació dels sòls menys adequats per a la promoció d’habitatges. 

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #119 - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua