Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2023 - #119

Habitatge

S'han lliurat els estudis per a la mobilització i intervenció en habitatges desocupats als municipis de Calella, Calldetenes, Sant Fruitós de Bages i Vilassar de Mar

Els estudis d’estratègies sectorials per a la mobilització i intervenció en habitatges desocupats són un document tècnic de caràcter analític i propositiu per facilitar la presa de decisions.

L'Oficina d'Habitatge ha lliurat als ajuntaments de Calella, Calldetenes, Sant Fruitós de Bages i Vilassar de Mar aquests estudis que proposen diverses estratègies i instruments per mobilitzar el parc municipal d’habitatges buits perquè els ajuntaments tinguin diferents opcions d’intervenció.

Els estudis consten de dues fases. En una primera fase es fa una anàlisi de les dades de registres administratius i una diagnosi general i una valoració qualitativa de les dades del parc d’habitatges amb indicis de desocupació al municipi. En la segona, es proposen estratègies d’intervenció per mobilitzar els habitatges buits, identificant els instruments i actuacions més adequats a les necessitats, característiques i recursos municipals en el marc legal vigent en la matèria. El coneixement del parc desocupat permet optar per les vies d’actuació i intervenció més adequades, amb la finalitat d’incentivar la mobilització d’aquests habitatges buits cap al mercat de lloguer, complir així amb la seva funció social i ampliar el parc de lloguer assequible del municipi.

Amb caràcter general les estratègies proposades al quatre municipis es basen, principalment, en la necessitat de quantificar i conèixer el parc d’habitatges buits al municipi i aplicar mesures de caràcter preventiu i de foment per mobilitzar aquests habitatges i donar compliment a la seva funció social.

Específicament, a Calella, es proposa l’aprovació d’un programa d’inspeccions per detectar aquestes situacions anòmales de forma més decisiva, la creació d’un registre municipal d’habitatges buits i, com a mesura dissuasiva de la desocupació, la previsió en l’ordenança fiscal del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats de forma permanent.

Al Calldetenes es proposa la creació d’un registre municipal d’habitatges buits i l’aplicació del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats de forma permanent previst en l’ordenança fiscal.

El treball de Sant Fruitós de Bages, a més de les mesures generals de foment i obtenció d’informació, proposa l’aprovació d’un programa d’inspeccions, la creació d’un registre municipal d’habitatges buits i la previsió en l’ordenança fiscal del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats.

Finalment, a Vilassar de Mar, amb un programa d’inspeccions ja aprovat en el qual es proposen criteris de priorització de les actuacions, es proposa la creació del registre municipal d’habitatges buits, incoar procediments de declaració d’ús anòmal i, en cas d'incompliment del requeriment d’ocupació, interposar les multes coercitives i sancions previstes en llei.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #119 - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua