Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2023 - #120

Cursos i jornades

Visita a Gallifa per conèixer les seves actuacions d’adquisició i rehabilitació d’habitatges

El passat 24 de novembre Gallifa va acollir la sisena edició del cicle de visites: “Les polítiques d’habitatge dels municipis petits”.

Aquesta edició duia per títol “El cas de Gallifa: adquisició i rehabilitació del parc públic d’habitatges” i va aplegar una vintena de persones, majoritàriament càrrecs electes i personal tècnic d’altres municipis petits.

La visita a Gallifa es va estructurar en dues parts. A la primera part, l’Alcalde de Gallifa, Mateu Sobregrau, i l’enginyer municipal, Marc Pujol, van contextualitzar la situació demogràfica i l’oferta immobiliària existent al municipi. L’escassa oferta d’habitatge de lloguer a un preu assequible a Gallifa va motivar que l’ajuntament apostés per crear una borsa d’habitatge públic, adquirint parc privat, rehabilitant-lo i posant-lo al mercat en règim d’habitatge de protecció oficial per a joves. En aquesta primera part també hi van intervenir Rosa Sanz, coordinadora de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana, i personal tècnic de l’Oficina d’Habitatge i del Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, que van explicar les línies de suport tècnic i econòmic que s’han ofert a l’Ajuntament de Gallifa. En aquesta intervenció s’hi van detallar les característiques dels ajuts econòmics a l’adquisició d’habitatges, el suport econòmic a la reforma, condicionament i rehabilitació d’habitatges municipals o cedits, o el suport tècnic en matèria de planejament urbanístic creant la figura del Registre de solars sense edificar.

Durant la segona part de la sessió, les persones participants es van traslladar a l’edifici plurifamiliar conegut com “Can Munné”. Dos dels tres habitatges en què està dividit han estat adquirits per l’ajuntament i han estat objecte d’intervencions de rehabilitació, un dels quals ja ha estat transmès en règim d’HPO. Després es van traslladar a l’habitatge unifamiliar ubicat al carrer de la Soleia, núm. 15. L’ajuntament ha rebut la cessió d’ús d’aquest immoble a canvi de la seva rehabilitació. L’habitatge s’ha adjudicat a un jove del poble en règim de masoveria urbana.

Les visites a municipis petits que organitza l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, tenen l’objectiu que personal electe i personal tècnic de municipis petits de la demarcació coneguin de primera mà les polítiques públiques locals d’habitatge endegades a municipis de menys de 10.000 habitants de la província. Són intervencions que solen consistir en actuacions de promoció o rehabilitació edificatòria residencial o intervencions públiques municipals orientades a generar un parc d’habitatge assequible i que poden ser experiències transferibles a altres municipis.

Newsletter: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Newsletter number: #120 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua