Maig 2022 - Núm. 193

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Destaquem

La Diputació de Barcelona i prop d’una vuitantena d’ens locals de la província de Barcelona signen la “Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores”

La Diputació de Barcelona, una vuitantena de municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis van escenificar el passat 25 d'abril l’adhesió conjunta a la Declaració per uns municipis i unes comunitats cuidadores . El text expressa el compromís dels ens locals a entendre les cures “com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels nostres municipis, que requereix de major reconeixement i de corresponsabilitat personal, social i institucional”. I concreta un decàleg de 10 accions per avançar en els polítiques públiques locals de les cures.  

L’acte va tenir lloc en el transcurs de les jornades Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat el passat dilluns 25 d’abril i el 26 d’abril al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, amb l’assistència de més de 400 representants d’ajuntaments, experts i professionals del sector assistencial. Les jornades, organitzades per la Diputació de Barcelona a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, pretenen posar en valor el paper de l’administració local en la millora dels serveis i recursos de proximitat vinculats amb les cures al llarg del cicle de vida, com l’ajuda domiciliària, les tecnologies d’atenció a la llar, l’adaptació funcional dels habitatges i l’assistència personal; l’atenció integrada i la cooperació publico-comunitària, així com el suport a les persones cuidadores.

Durant les sessions es van presentar recerques i diagnosis que han permès fonamentar el nou projecte de la Diputació de Barcelona Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat amb el qual la Corporació concreta el seu acompanyament i suport per a la reorientació dels serveis locals de cures als municipis de la província. També es va presentar el Fòrum de Persones Expertes en Cures, grup de persones expertes i professionals del sector creat per fomentar la gestió de coneixement, la interdisciplinarietat i la orientació i acompanyament aquest projecte.

La inauguració de les jornades va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i de la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret. En el seu parlament, Núria Marin va lamentar que «la pandèmia i l’envelliment progressiu de la societat revela la necessitat imperiosa d’adaptar el sistema de cures als nous reptes, per atendre més i millora les persones, d’acord amb les especificitats de cadascuna».

Marín va recordar que «les persones cuidadores són  majoritàriament dones, que han de ser reconegudes i justament retribuïdes en un nou model de cures més sostenible, equitatiu, igualitari, proactiu i democràtic». La presidenta va destacar la importància dels actuals serveis vinculats a l’atenció de cures domiciliaria com ara el centre Respir, que presta servei a més de 4.000 persones, o el Servei de Teleassistència Local que té més de 100.000 persones usuàries a les seves llars, i va expressar el compromís de la Diputació per «anar més enllà i avançar cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat  acompanyant el mon local en aquest procés». 

En la seva intervenció, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret,  va assenyalar que «les cures han de gaudir d'absoluta centralitat en les nostres agendes institucionals polítiques: sense cures no hi ha vida. Partim d'aquest principi en aquesta jornades. I ho impulsem des de la proximitat dels municipis i els seus ecosistemes locals».

Moret va destacar que prèviament a aquestes jornades s’ha realitzat un intens treball d’aproximació diagnòstica feta amb el suport de professional, persones cuidadores i representants de municipis «per generar coneixement i relat i identificar els elements significatius per definir aquest nou model de cures que avui i demà posem a debat durant les jornades». Per Moret «les cures han de ser i són un dret a la ciutadania i un recurs de i per a tothom, pel que tenim en ment noves lògiques per atendre les cures: des de la digitalització, l’abordatge de la solitud no desitjada, la importància de la comunitat local, etcètera. Tot per construir aliances en un procés en el que estem tots interpel·lats: administracions, entitats, organitzacions i ciutadania».

Adhesió del mon local a les polítiques públiques de les cures

Podeu trobar els ens adherits en aquest enllaç

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #193 - Maig 2022