Juliol 2022 - Núm. 195

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Canovelles presenta el Pla Local d’Infància i Adolescència

El 8 de juny l’Ajuntament de Canovelles va presentar el Pla Local d’Infància i Adolescència 2023-2026 (PLIA), a l’Auditori de Can Palots, amb la participació de la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Teresa Llorens. Aquest instrument estratègic de gestió, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona per a la seva elaboració, neix amb la voluntat de coordinar, impulsar i promoure les polítiques dirigides a la infància i l’adolescència del municipi pels propers anys.

El PLIA té com a missió posar la infància i l’adolescència al centre de les polítiques locals i es regeix per quatre principis clau: establir com a punt de partida els Drets dels Infants i els Objectius de Desenvolupament Sostenible; garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats; promoure el benestar infantil i adolescent; i treballar de manera transversal i en xarxa.

Nou impuls per a la garantia dels drets d’infants i adolescents

El Pla s’estructura en 4 reptes i 58 accions que donen resposta a 10 eixos estratègics definits amb la finalitat de millorar el benestar dels infants i adolescents de Canovelles.

El primer dels reptes és garantir el dret a l’escolta, en què el Pla destaca la voluntat de fer arribar la informació municipal adreçada a infants, adolescents i les seves famílies amb un estil de comunicació accessible per aquest col·lectiu, difondre i reforçar el coneixement dels drets dels infants i, en especial, aquell que implica la seva participació en el disseny, implementació i avaluació d’altres programes i polítiques municipals; el segon és garantir el dret d’accés a serveis de qualitat orientats a la promoció de la salut física i emocional dels infants i adolescents, oferir accions vinculades al suport de la criança i l’èxit escolar i afavorir l’accés a activitats culturals i de lleure; el tercer repte busca garantir el dret a un espai públic segur i saludable, treballant per una ciutat més amigable, cívica i segura i que tingui una percepció positiva de la infància i l’adolescència; i l’últim repte recull la promoció de la coordinació i el treball en xarxa de tots els agents que treballen al municipi per la infància, l'adolescència i les famílies.

Més de 500 infants i adolescents hi han dit la seva

El Pla parteix d’una diagnosi participativa realitzada durant l’any 2021 que recull dades estadístiques del municipi, detalla les polítiques, serveis i recursos disponibles i inclou la percepció de la ciutadania. La diagnosi va permetre detectar les necessitats i prioritats existents així com recollir propostes d’actuació o millora.

És rellevant assenyalar que s’ha recollit l’opinió de més de 600 persones, 576 de les quals són infants i adolescents de Canovelles (456 enquestes a l’alumnat de 5è i 6è de primària i de l’ESO i enquestes a 120 adolescents de 4rt d’ESO). També s’ha recollit la veu de familiars, personal d’entitats vinculades a la infància i l’adolescència i personal tècnic municipal amb la realització de diferents tallers participatius.

Un cop aprovat pel Ple municipal de la corporació, el Pla tindrà una vigència de 4 anys. Tot i així, s'ha plantejat com un document viu, flexible i capaç d’adaptar-se a noves necessitats socials que puguin sorgir en el curt i mig termini.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #195 - Juliol 2022