Juliol 2022 - Núm. 195

 

Feminismes 
i Igualtat

Anar a dalt

Destacat

El 28 de juny és el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.

Des de la Diputació de Barcelona ens sumem a la jornada perquè treballem en polítiques i ciutats amables i segures, per l'expressió de la diversitat de desitjos LGTBI, sense por a la discriminació, i lliures de LGTBI-fòbia i posem a la vostra disposició una nova campanya institucional, sobre la qual podreu trobar tota la informació a la web corporativa.

Anar a dalt

Àmbit d'Igualtat i Ciutadania

El 7 de juny va tenir lloc a l’espai Francesca Bonnemaison la presentació del curs “La Interseccionalitat a les polítiques públiques”

Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, encarregada de la presentació institucional, va situar el curs dins les polítiques d’innovació social per afrontar desigualtats i per enfortir relacions i la col·laboració entre els ens locals, les entitats del tercer sector i l’àmbit acadèmic.

Anar a dalt

Escola de la Dona

L'Escola de la Dona ha publicat l'oferta acadèmica per al proper curs 2022-23. Més de 250 propostes formatives en les diferents àrees de coneixement que s’ofereixen: art i creació, moda, llengües i humanitats, cuina i tecnologies. Es poden trobar cursos en modalitat presencial, semipresencial i en línia que permetran l'alumnat adaptar el seu recorregut formatiu a les seves necessitats.
Es pot consultar l'oferta completa de cursos i el calendari de matriculació a la web www.diba.cat/escoladona i seguir totes les novetats a Instagram @escoladeladona

El passat 26 de maig a La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison, vam rebre la visita de la il·lustradora alemanya Jutta Bauer que va compartir experiències vitals i creatives amb l'alumnat d'il·lustració.

Va fer una classe magistral per l'alumnat d'il·lustració de l'Escola i amb molta generositat ens va parlar del seu itinerari com il·lustradora, dels records de la seva infantesa, de la família, de les seves publicacions a manera de còmic a la revista Brigitte, també va parlar sobre molts dels seus llibres il·lustrats, alguns tan importants com Selma, Madrechillona o El ángel del abuelo. 

Anar a dalt

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Aprovat el finançament als ens locals acollidors de persones refugiades per la guerra a Ucraïna

La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, va aprovar el dia 9 de juny el Finançament als ens locals acollidors de persones refugiades per la guerra a Ucraïna. Es tracta d’un recurs dotat amb 2 milions d’euros que té per objecte el finançament de les despeses derivades d'accions dels ens locals extraordinàries i específiques d'acollida i atenció a les necessitats de les persones afectades per la guerra d'Ucraïna.

Accions de sensibilització en convivència i diversitat adreçades a adolescents i joves

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, a través del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, ha impulsat accions educatives, formatives i de sensibilització a 52 locals a partir del suport material de Catàleg 2021, amb un total de 146 activitats, 86 de les quals s’han adreçat a adolescents i joves. Les activitats de sensibilització s’estructuren en tres blocs temàtics: convivència, acollida i, igualtat de tracte.

Aprofundint en l’elaboració d’informes municipals a partir del Portal PIELS

Els propers 4 i 7 de juliol es realitzaran dues sessions de tallers de millora en el marc de la 13a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana. Estan convidats a participar-hi els 45 serveis que formen part del Programa de mediació ciutadana de la Diputació de Barcelona.

Segona reunió del projecte Learn. Xarxa de municipis per afrontar el racisme, la xenofòbia i altres formes d’intolerància

El projecte LEARN, liderat per l’Observatori Espanyol contra el Racisme i la Xenofòbia (OBERAXE), té per finalitat millorar les capacitats de les entitats locals per afavorir la inclusió social de tota la ciutadania i garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació.

Presentació de l’anàlisi de mesurament de la inversió en la infància i l’adolescència del pressupost del 2021 de Sitges

L’anàlisi s’emmarca en una de les dues proves pilot que s’han portat a terme a Sitges i Granollers per conèixer la inversió en la infància i l’adolescència. El 22 de maig es va presentar l’anàlisi del Mesurament de la inversió en la infància i l’adolescència del pressupost del 2021 de l’Ajuntament de Sitges, elaborat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.

Canovelles presenta el Pla Local d’Infància i Adolescència

El 8 de juny l’Ajuntament de Canovelles va presentar el Pla Local d’Infància i Adolescència 2023-2026 (PLIA), a l’Auditori de Can Palots, amb la participació de la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Teresa Llorens. Aquest instrument estratègic de gestió, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona per a la seva elaboració, neix amb la voluntat de coordinar, impulsar i promoure les polítiques dirigides a la infància i l’adolescència del municipi pels propers anys.

Anar a dalt

Polítiques d'Igualtat

Xarxa Punts Liles a Territoris Lliures de Violències Masclistes

Un any més des de Diputació de Barcelona posem a disposició del territori el recurs Punts Lila dinamitzats, encarregat d’informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais d’oci i festius. En els propers mesos ens podreu trobar a més de 90 municipis.

Presentat l'Any Francesca Bonnemaison, figura clau en l’educació de les dones

L’Any Francesca Bonnemaison i Farriols comença a caminar amb la presentació dels actes per a la seva commemoració. La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó, i la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols, Dolors Marín Silvestre, van presentar les actuacions que celebren els 150 anys del naixement de Bonnemaison.

Jornades Internacionals sobre violències sexuals i el seu tractament jurídic

La Diputació de Barcelona ha participat en les Jornades Internacionals sobre violències sexuals i el seu tractament jurídic, organitzada pel grup de recerca Antígona de la Universitat de Barcelona, que van tenir lloc el 22 de juny a l’Espai Francesca Bonnemaison. 

Catàleg de Serveis 2022, 913 atorgaments de l'Oficina Polítiques d'Igualtat

Dels 913 atorgaments d'enguany, un total de 430 han estat destinats per a recursos econòmics en els àmbits d'igualtat de gènere i de la diversitat sexual, afectiva i de gènere, així com en l’àmbit de l’abordatge de les violències masclistes. Pel que fa als recursos tècnics (redacció de plans i projectes), s'han atorgat un total de 67.

Servei d’acompanyament professional als equips municipals d’atenció a les dones

13 ajuntaments s’han beneficiat del Servei d’acompanyament professional als equips municipals d’atenció a les dones. Pontons, Mediona, Badia del Vallès, Polinyà, Llinars del Vallès, Argentona, Berga, La Llagosta, Gironella, Montornès del Vallès, La Garriga, Lliçà d'Amunt i Sant Sadurní d'Anoia.

Noves formacions adreçades a dones directives dels ens locals

El LAB Bonnemaison organitza tres noves accions formatives sota el títol ‘Claus per al lideratge de les dones als ens locals II’ adreçades a dones que ocupen càrrecs directius o de comandament als ens locals. La voluntat de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social amb aquestes formacions és avançar en la igualtat de gènere al sector públic, reforçant el lideratge de les dones i la promoció de xarxes i aliances entre dones directives. 

Última conversa LAB Bonnemaison sobre gènere i periodisme

El dia 9 de juny, el LAB Bonnemaison va organitzar la conversa "El lideratge de les dones i la incorporació de la perspectiva de gènere al periodisme", dins del Cicle de converses LAB Bonnemaison. A la conversa van participar les periodistes Madga Bandera, directora de La Marea, Neus Tomàs, directora adjunta de Eldiario.es, Gemma Martínez, directora adjunta d’El Periódico, Isabel Valdés, corresponsal de gènere d’El País, i Núria de José com a conductora de l’acte.

Anar a dalt

Agenda

Nova exposició al vestíbul de l'Espai Francesca Bonnemaison

El passat 16 de juny es va inaugurar una nova exposició al vestíbul de l'edifici Espai Francesca Bonnemaison, titulada "Dejarse visitar" de les artistes Marcela Toledo i Ramona Fernández, treballs que fan reflexionar sobre el tema de les cures, en un diàleg entre dues dones, les dues dones fotògrafes protagonistes i alhora autores de l'exposició.

L'exposició, organitzada per La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, consisteix en una sèrie de fotografies en blanc i negre, i una peça de vídeo. Estarà visible fins el proper 14 de juliol al vestíbul. No us la perdeu.