Juliol 2022 - Núm. 195

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Polítiques d'Igualtat

Presentat l'Any Francesca Bonnemaison, figura clau en l’educació de les dones

L’Any Francesca Bonnemaison i Farriols comença a caminar amb la presentació dels actes per a la seva commemoració. La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó, i la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols, Dolors Marín Silvestre, van presentar les actuacions que celebren els 150 anys del naixement de Bonnemaison.

El passat 22 de juny s’inicià la celebració de la trajectòria d’una dona que va ser revolucionària per a la vida de moltes dones, perquè els va facilitar l’accés a l’educació, un element clau per a la seva autonomia», va compartir Benedí durant l’acte de presentació de l’any. «Accedir al món laboral permetia a les dones no dependre de ningú i això, llavors i ara, és transformador».

Al seu torn, la diputada Lluïsa Moret va recordar la figura de la Bonnemaison com a «dona que va innovar, transformar i que ens va deixar un llegat en favor de l’apoderament de les dones i la sororitat en una època convulsa i difícil». Per Moret «tenir viu l’Espai Francesca Bonnemaison és ja una de les millors commemoracions que li podem fer». Moret també va afirmar que «la igualtat de gènere és un dels puntals de la Diputació de Barcelona» destacant «la creació d’una oficina d’igualtat a finals dels 90, la posada en marxa d’aquest Espai al 2011 o més recentment el LABBonnemaison». «Esperem contribuir a canviar el futur de generacions de dones com ho va fer la Francesca Bonnemaison fa més de 100 anys», va afegir.

Per la seva banda, la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols va detallar les principals actuacions de la commemoració. «Bonnemaison tenia un lema: tota dona val més quan lletra aprèn», va destacar Marín, que va afegir que «valoritzava molt l’ensenyament de les noies: va passar de voler alfabetitzar a noies de classe treballadora a crear una veritable escola per a dones, que els va permetre l’accés a les carreres universitàries o als oficis relacionats amb el funcionariat que s’estaven creant en aquells anys».

Un any de celebració
L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona impulsen els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Francesca Bonnemaison i Farriols, que s'implicà en l'educació de les dones catalanes, fet que va possibilitar-los l'accés al món del treball o als ensenyaments superiors.

Fou una activista incansable que participà en la recuperació de la llengua, la cultura i la tradició catalanes i que s'implicà en la política durant els anys republicans. «Va ser una donar molt progressista, malgrat que partia d’una opció catòlica i moderada, es va entusiasmar amb la seva gran obra revolucionària», ha explicat Marin. «A més, fou la primera d’Europa en crear una gran biblioteca destinada a les dones: només per aquesta fita ja mereix un gran reconeixement».

Al llarg de l’any es desenvoluparan actuacions sota els següents eixos: 1) Pedagogia i educació de les dones; 2) Foment de la lectura com a forma d’apoderament de les dones; 3) Promoció de la llengua i la cultura catalanes; 4) Activisme feminista i campanya a favor del vot femení.

Una de les principals actuacions serà la creació d’una exposició itinerant sobre la figura de Bonnemaison, que s'oferirà acompanyada de conferències i visites guiades. La mostra s'incorporarà al catàleg de l'Institut Català de les Dones, i constarà de fotografies, anuncis de publicitat i gràfica de l’època en el context de la Barcelona de finals dels segle XIX i mitjans del segle XX. L’exposició serà itinerant per tot Catalunya, especialment per municipis que van acollir subseus de les entitats vinculades amb l’obra de Bonnemaison.

L’acte central de l’Any comptarà amb una conferència magistral a càrrec de la comissària Dolors Marín i Silvestre sobre la vida i obra de Francesca Bonnemaison i Farriols. En l’acte es donaran a conèixer també totes les activitats i els recursos desenvolupats per difondre la seva figura, com ara l’exposició itinerant, l’edició en línia de les rondalles o un receptari. L’acte està previst pel 18 d’octubre de 2022 a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Altres actuacions seran la reedició de la biografia de Bonnemaison, la difusió d’un recull de llegendes i contes tradicionals catalans, traduïts i elaborats per Francesca Bonnemaison i Farriols i Narcís Verdaguer i Callís sota el pseudònim Franar, i rutes urbanes sobre Bonnemaison i el seu temps, entre d’altres. L’any Francesca Bonnemaison i Farriols s’allargarà fins a la primavera de 2023.

 

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #195 - Juliol 2022