Novembre 2022 - Núm. 197

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Èxit de participació a la Jornada de Mediació Ciutadana: Les pràctiques restauratives una aposta per la convivència en entorns comunitaris de proximitat

Un centenar de persones entre responsables electes, tècnics i professionals dels serveis de mediació ciutadana de la província de Barcelona van participar dijous 10 de novembre a la XIIª Jornada anual del Cercle de Comparació intermunicipal dels serveis de mediació ciutadana organitzada per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social sota el títol “Les pràctiques restauratives una aposta per la convivència en entorns comunitaris de proximitat”.

La jornada va permetre aprofundir en el coneixement de les pràctiques restauratives i crear un espai de reflexió entorn a la promoció de polítiques de convivència en entorns comunitaris de proximitat.

Alhora es van presentaran les dades per a 2021 del Cercle de comparació intermunicipal dels serveis de mediació ciutadana, un instrument creat per la DiBa per a l’anàlisi i avaluació de les polítiques públiques.

La ponència marc de la jornada va anar a càrrec de Belinda Hopkins que va parlar de convivència a partir d’una mirada restaurativa. Segons la ponent, és en els entorns comunitaris on el model restauratiu pot contribuir en el benestar i la justícia social, raó per la qual encoratja a que les pròpies organitzacions treballin restaurativament. Hopkins va presentar el seu mètode restauratiu relacionant-lo amb la tasca que duen a terme els serveis de mediació ciutadana.

Així mateix, Maria Munné, co-directora de la Càtedra de mediació ciutadana: Pràctiques socials restauratives per promoure la convivència de la IDEC_UPF amb la DiBa va presentar els objectius de la Càtedra i va apuntar unes primeres línies del treball sorgides d’aquest primer any.

Per acabar, es va realitzar una taula rodona amb representants dels serveis de mediació ciutadana dels ajuntaments de L’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Arenys de Munt que van presentar tres experiències d’intervenció en pràctiques restauratives des dels serveis de mediació. Aquestes van versar en el treball amb infants i adolescents i la comunitat educativa, en els programes de mesures alternatives a la sanció administrativa i en la promoció de la convivència a l’àmbit de les comunitats veïnals.

La incorporació de la perspectiva restaurativa a les polítiques locals de convivència convoca a treballar amb el vincle entre persones i la seva adscripció envers la comunitat, a partir d’una aproximació transformativa.

Durant els darrers anys des de la Diputació de Barcelona estem apostant per estendre la perspectiva restaurativa especialment en l’àmbit de la promoció de les polítiques de convivència i de dret a la ciutat. En aquest sentit, des de l’any 2018 s’impulsen accions de formació (més de 60 professionals ja l’han realitzat) amb diferents graus d’aprofundiment en la matèria.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #197 - Novembre 2022