Novembre 2022 - Núm. 197

 

Feminismes 
i Igualtat

Ir arriba

Destacat

El 25 de novembre es celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, com cada any, ens sumem a la diada per manifestar de forma contundent el nostre rebuig vers les violències masclistes.

Enguany, proposem aprofundir en noves polítiques feministes per aconseguir uns territoris lliures de violències masclistes mostrant, com cada any el compromís de la Diputació de Barcelona, amb l’abordatge de les violències masclistes i la promoció de la igualtat.

Us enllacem a una sèrie de recursos i a la informació de la jornada del proper 1 de desembre, que us poden servir per reforçar les vostres polítiques.

Ir arriba

Destaquem especial

La Jornada Noves polítiques feministes per uns territoris lliures de violències masclistes s’emmarca en el 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista i vol mostrar, com cada any i al llarg de l’any, el compromís de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i dels municipis de la província amb l’abordatge de les violències masclistes i la promoció de la igualtat.

Enguany, aquesta jornada que es celebrarà el proper 1 de desembre del 2022 a on també vol presentar el Projecte Transformador “Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes”, que estem implementant des de l’any 2020 amb l’objectiu de crear, des d’una mirada integral i multidisciplinar, un conjunt de programes, serveis, recursos i actuacions que contribueixin a garantir i defensar un dret fonamental com és el de viure una vida lliure de violències masclistes.

Ir arriba

Escola de la Dona

El passat 27 d’octubre a la tarda, a l’Espai Francesca Bonnemaison, Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social i el director de l'Escola Jordi Giró, van donar la benvinguda a l’acte i al nou curs acadèmic destacant que l'Escola és un espai de formació i creixement personal al llarg de la vida, de professionalització, i de formació en igualtat i feminisme.

Ir arriba

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Declaració institucional a favor dels Drets de la Infància

La Diputació de Barcelona ha aprovat al ple del mes d’octubre la Declaració institucional a favor dels Drets de la Infància, se suma així a la commemoració dels Drets dels Infants que es celebra el dia 20 de novembre. El text vol posar de manifest  que malgrat els avanços que s’han realitzat en la salvaguarda dels drets de la infància, el context actual posa de relleu la necessitat de seguir aprofundint en la promoció i salvaguarda dels drets i garantir-ne el seu exercici.

A les biblioteques celebrem el dia universal dels drets de la Infància!

Les Gerències de Biblioteques de l’Àrea de Cultura i la d’Igualtat i Ciutadania de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social iniciem una col·laboració per a sumar a les biblioteques de la província de Barcelona com agents actius en la sensibilització i en la salvaguarda de Drets de la Infància.

En funcionament dues capacitacions tècniques en conducció de grups de reflexió en parentalitat positiva amb families i espais multifamilairs 0-3 anys

Durant el mes de novembre l’Àrea d’ Igualtat i Sostenibilitat Social ha posat en marxa dues noves edicions dels espais de capacitació tècnica per a acompanyar i treballar amb grups familiars. 

Es presenta el Pla d’Acció per a la Participació Sociocultural de les Persones Grans al Maresme, 2022-2025

El passat 10 de novembre va tenir lloc al Tecnocampus de Mataró la presentació del Pla d’Acció per a la Participació Sociocultural de les Persones Grans als Municipis de Menys de 20.000 Habitants del Maresme, 2022-2025

Èxit de participació a la Jornada de Mediació Ciutadana: Les pràctiques restauratives una aposta per la convivència en entorns comunitaris de proximitat

Un centenar de persones entre responsables electes, tècnics i professionals dels serveis de mediació ciutadana de la província de Barcelona van participar dijous 10 de novembre a la XIIª Jornada anual del Cercle de Comparació intermunicipal dels serveis de mediació ciutadana organitzada per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social sota el títol “Les pràctiques restauratives una aposta per la convivència en entorns comunitaris de proximitat”.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social participa a l’acte commemoratiu del 25é aniversari del Servei de Mediació Ciutadana i Comunitària del Prat de Llobregat

El Servei de Mediació Ciutadana i Comunitària del Prat de Llobregat celebra 25 anys amb un acte commemoratiu. Des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social es va participar a la benvinguda institucional de l’acte commemoratiu celebrat el passat 3 de novembre.

Badia del Vallès presenta la Diagnosi del Pla Local d’Infància i Adolescència

El 15 de novembre, en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional dels Drets de la Infància, l’Ajuntament de Badia del Vallès presenta la diagnosi sobre la situació de la Infància i Adolescència al municipi a la Biblioteca Vicente Aleixandre, amb el suport de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

Els Serveis de mediació ciutadana, en dades. Informe 2021

L’Informe de la XII edició dels Cercles de Comparació Intermunicipal dels Serveis de mediació ciutadana (CCI SMC) presenta, aquest any, les principals línies d’evolució dels indicadors més rellevants en termes de finançament, abast del servei, model de gestió o satisfacció dels usuaris.

Les taules de convivència es consoliden com un espai de treball transversal

Les taules per a la convivència són un dispositiu organitzatiu de caràcter transversal, que tenen com a finalitat donar resposta a les situacions de tensió, conflicte, malestar i desavinença veïnal que sorgeixen en els espais, equipaments públics i en les comunitats veïnals del municipi. Així mateix, també permeten crear estratègies polítiques de promoció de la convivència de manera col·laborativa, coordinada i participativa.

Encetem l’espai de treball d’acompanyament tècnic a les comunitats veïnals

El passat 4 d’octubre, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, a través del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, va obrir un nou espai d’acompanyament tècnic adreçat als ens locals de la província amb la finalitat d’analitzar les actuacions i la pràctica professional que es du a terme en aquests espais de relació i convivència veïnal.

Inici d’una nova edició de l’Espai d’intercanvi dels Plans Locals d’Acció Comunitària Inclusiva

L’Espai d’intercanvi dels Plans Locals d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI) compta amb una llarga i reconeguda trajectòria de treball iniciada l’any 2010 i enguany arriba a la seva tretzena edició.

Professionals i acadèmia treballant plegats per incorporar l’enfoc restauratiu a les polítiques de convivència

Els passats 28 i 30 de setembre es van realitzar 4 grups focals al campus de la Universitat Pompeu Fabra, amb una participació total de 30 professionals de Serveis de Mediació Ciutadana i dels àmbits de la convivència.

Comença el “Programa d’intercanvi d’aprenentatge mutu” en el marc del projecte LEARN

La formació és una de les darreres accions del projecte que finalitzarà amb dos tallers més, un dels quals es farà a Barcelona el mes de febrer de 2023.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social present a Jornada FiraGran 2022

Un any més, FiraGran es consolida com a punt de trobada de les persones grans, professionals i entitats especialitzades en l’atenció de les persones grans, amb una oferta de més de 400 activitats i 80 expositors.

Ir arriba

Polítiques d'Igualtat

Visites guiades a l'Espai Francesca Bonnemaison i recorreguts a peu per Ciutat Vella

La Diputació de Barcelona, titular de l'Espai Francesca Bonnemaison, ha programat un seguit d'actes de reconeixement i divulgació entorn la figura de Francesca Bonnemaison, per la commemoració del seu 150è aniversari.

XVIII Fòrum contra les violències de gènere a la Bonnemaison

Aquest any s'ha celebrat la divuitena edició del Fòrum Contra les Violències de Gènere, sota el lema "Violència sexual: no va de sexe, va de poder" i va tenir lloc els dies 3, 4, i 5 de novembre de 2022, a l’Espai Francesca Bonnemaison, tot mantenint la modalitat en línia.

Jornada Transilab, de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya

El passat dimarts 18 d’octubre es va portar a terme la Jornada Transinlab, organitzada per la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya a Terrassa, dirigida a tractar l’ocupabilitat de les persones trans.

Noves Càpsules formatives sobre violències masclistes al novembre

Les Càpsules formatives en format online i amb una extensió de dues hores de durada, són un espai de reflexió, preguntes, respostes i propostes, amb temes molt concrets i específics al voltant d’una temàtica. 

Ja s’han iniciat 13 Plans interns d’Igualtat de Gènere del Catàleg de Serveis 2022

Des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social es considera prioritària aquesta demanda ja que la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, obliga a les institucions i administració de la Generalitat i organismes públics vinculats o que en depenen, així com a les entitats, públiques i privades, que gestionen serveis públics, a aprovar un Pla d’igualtat de dones i homes destinat al personal que hi presta serveis.

LAB Capacitació: Lideratge en clau de gènere

Amb aquest curs es vol promoure el lideratge transformador per estar connectat amb la pròpia persona, i exercir la pròpia capacitat d’incidir d’una manera efectiva i orientada a resultats i, al mateix temps, humana i responsable cap als altres, cap a nosaltres mateixes i cap al planeta. Alhora, es donaran marcs conceptuals i eines pràctiques per poder aconseguir que els equips treguin el millor i gaudeixin al màxim de la feina.

Nova conversa LAB Bonnemaison: Dones liderant la ciència i la tecnologia

La nova conversa LAB Bonnemaison "Dones liderant la ciència i la tecnologia" va tenir lloc el passat 10 de novembre dins del Cicle de converses LAB Bonnemaison. Aquesta conversa va tenir per objectiu visibilitzar el lideratge i l’aportació de les dones a l’àmbit científic i tecnològic, i donar a conèixer quins son els principals reptes que afronten des d’una perspectiva de gènere.

Arrenca un procés pilot d’estratègia de municipi cuidador a Abrera i Sant Pere de Ribes

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ha iniciat dos processos d’acompanyament pilot als ajuntaments de Sant Pere de Ribes i d’Abrera per a la definició i implementació d’una estratègia de municipi cuidador.