Gener 2023 - Núm. 199

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Novetats del nou reglament d’estrangeria

El 10 d’octubre es va publicar una instrucció per definir un dels punts del nou reglament que més dubtes havia plantejat: quin tipus d’estudis permeten acollir-se al procediment d’arrelament per a la formació.

El passat 15 d’agost va entrar en vigor la reforma del reglament d’estrangeria, aprovada pel Reial decret 629/2022, de 26 de juliol que, entre altres aspectes, va actualitzar alguns elements vinculats amb les autoritzacions de residència temporal per circumstàncies excepcionals i va crear una nova tipologia d’arrelament: l’arrelament per a la formació.

A causa de la complexitat dels canvis plantejats, el 10 d’octubre passat es va publicar la Instrucció SEM 1/2022 sobre l’arrelament per a la formació i altres qüestions comunes a les autoritzacions de residència temporal per motius d’arrelament. Aquesta instrucció especifica detalladament quin tipus de formació es susceptible de ser sol·licitada per poder accedir a la primera fase d’aquest procediment, és a dir, a l’obtenció de l’autorització de residència de 12 mesos per poder cursar els estudis.

Així, s’estableix la següent tipologia d’accions formatives: a) una formació reglada pertanyent al Sistema de Formació Professional, b) una formació per a l’obtenció de la certificació d’aptitud tècnica o habilitació professional necessària per a una ocupació específica, c) una formació promoguda pels serveis públics d’ocupació d’un mínim de 200 hores, i d) titulacions de màster oficial de les universitats, cursos d’ampliació o actualització de competències i habilitats formatives o professionals en l’àmbit de la formació permanent de les universitats.

Cal destacar que la formació ha de ser eminentment presencial i que s’haurà de poder completar en el període màxim dels 12 mesos de l’autorització de residència inicial, amb una pròrroga única de 12 mesos més, que es podrà sol·licitar quan la formació excedeixi els 12 mesos inicials o en el cas que no se superi la formació prevista. En aquesta circumstància, s’haurà de tornar a matricular en la mateixa formació.

També podran modificar els estudis presentats inicialment, abans de la concessió de la residència o en els tres mesos posteriors, mitjançant la justificació del motiu.

Així mateix, s’estableix la necessària vinculació del contracte a presentar en la segona fase del procediment amb la formació cursada per poder accedir a l’autorització de treball per dos anys, que s’haurà de sol·licitar durant la vigència de l’autorització de residència.

Un altre aspecte important que es recull a les instruccions son els tipus de contracte aplicables a les figures d’arrelament, que a partir del Reial Decret-llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació de mercat de treball, no tindran una referència temporal sinó que es podrà acceptar qualsevol modalitat de contractació prevista en la normativa vigent, sempre que s’acrediti la percepció del salari mínim interprofessional (SMI, en endavant), o allò que determini el corresponent conveni col·lectiu, en còmput anual. També aclareix que, en el supòsit previst per a persones que acreditin tenir menors a càrrec o persones dependents de poder presentar un contracte de 20 hores setmanals, el salari serà l’SMI proporcional a la jornada treballada, és a dir, 500 € o allò que determini el conveni col·lectiu. Un altre aclariment es la possibilitat de presentar diversos contractes d’ocupacions diferents per sumar el nombre d’hores setmanals previstes.

Per últim, cal destacar que les instruccions també introdueixen un canvi important pel que fa a l’aportació dels certificats penals i a la seva validesa. Així, a partir d’ara s’han de presentar els penals del país en què s’hagin viscut els cinc anys anteriors a l’entrada a l’Estat espanyol, sigui el seu país d’origen o un altre. En cas d’haver viscut els darrers cinc anys a l’Estat espanyol, no caldrà aportar-lo, ja que es consultarà d’ofici per l’Oficina d’Estrangeria.

En el supòsit d’una nova sol·licitud, després d’una denegació prèvia o una inadmissió a tràmit, si s’acredita que no s’ha sortit de territori espanyol, no caldrà tornar a aportar el certificats de penals actualitzat sinó que tindrà validesa el presentat anteriorment.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #199 - Gener 2023