Gener 2023 - Núm. 199

 

Feminismes 
i Igualtat

Ir arriba

Destacat

El dia 9 de febrer l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social organitza la jornada "Barris i comunitats: impulsant la transformació sociourbana des dels barris" que es farà a l’Espai Francesca Bonnemaison de 9 a 17.15h. 

Podeu trobar tota la informació, el programa detallat i el formulari d’inscripcions a la següent pàgina web.

Ir arriba

Escola de la Dona

Aquest projecte impulsat per l’Associació UNRWA Catalunya, menbre de Nacions Unides, s’emmarca dins del "Taller de relats sonors il·lustrats sobre dones refugiades palestines".

Ir arriba

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

El programa ‘Salto del eje’ impulsa la creació i producció de cinema entre adolescents de 7 barris

Prop de dos-cents adolescents de set municipis de la província de Barcelona participaran al 2023 al programa "Salto del eje" per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del sector cinematogràfic. És una iniciativa de l’Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil i el Ministeri de Cultura, en col·laboració amb Federación Pantalla, dins el programa Cultura que transforma. El 2023 la Diputació de Barcelona el posa en marxa a la província, dins del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social.

Celebrem el Dia Europeu de la Mediació

El 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació per commemorar la data en què es va aprovar el primer text d’àmbit comunitari en matèria de mediació. En el marc de la celebració, els Serveis Municipals de Mediació Ciutadana duen a terme diferents accions de sensibilització i de difusió de la cultura de la mediació a partir d’un ventall divers d’accions.

Oferta formativa en els àmbits de convivència, diversitat i cicle de vida. Primer trimestre!

Enguany us presentem una àmplia oferta de formacions adreçades als professionals municipals per impulsar la transformació de les polítiques socials en l’àmbit de la convivència, la mediació, la inclusió, l’acollida, la perspectiva intercultural, la nodiscriminació i la igualtat de tracte, i  el cicle de vida.

Taller de tancament a Barcelona del Projecte Learn, Xarxa d’entitats locals contra el racisme

El dia 16 de febrer s’organitza el Taller de tancament del Projecte Learn a Barcelona. El projecte Learn, Xarxa d’Entitats Locals contra el Racisme té per finalitat crear una xarxa d’entitats locals a nivell nacional per afrontar el racisme, la intolerància i altres formes d’intolerància.

Guia de recursos per a la gestió i la convivència a les comunitats veïnals. Nou espai web!

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ha elaborat, a través del Servei de Convivència Diversitat i Cicle de Vida, una "Guia de recursos per a la gestió i la convivència a les comunitats veïnals" en format web per facilitar la tasca dels i de les professionals que treballen en serveis municipals de suport a les comunitats de veïns i veïnes.

13 ajuntaments inicien el suport tècnic per la implementació dels programes de MASE

L'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, a través del Servei de Convivència Diversitat i Cicle de Vida, engega un nou suport tècnic que té com a finalitat acompanyar els ens locals en la implementació de les mesures alternatives a la sanció econòmica (MASE).

Novetats del nou reglament d’estrangeria

El 10 d’octubre es va publicar una instrucció per definir un dels punts del nou reglament que més dubtes havia plantejat: quin tipus d’estudis permeten acollir-se al procediment d’arrelament per a la formació.

Guardons en la 12a edició dels Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela

El passat 15 desembre es va celebrar a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona l’acte de lliurament dels Premi Josep Maria Rueda als millors projectes de treball comunitari, convocats per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social.

Quant inverteix el teu municipi en Infància?

Quant inverteix el teu municipi en Infància? amb aquest títol Unicef va presentar el mes de juliol una nova guia de treball perquè les entitats locals puguin analitzar l’enfocament d’infància dels seus pressupostos.

La perspectiva de salut en els projectes de transformació de barris i comunitats

Els barris, més enllà de ser espais físicament identificables i delimitats, també són espais d’interaccions i relacions socials que defineixen identitats i que influeixen en les trajectòries vitals i les condicions de vida dels seus habitants.

Ir arriba

Polítiques d'Igualtat

Nova formació per a dones electes: prevenció de les violències masclistes digitals

El LAB Bonnemaison organitza el curs Eines pràctiques d’apoderament per a les noves formes de comunicació digital amb perspectiva de gènere, adreçat a dones electes.

Bona acollida del curs “Lideratge en clau de gènere” adreçat a dones electes

El passat trimestre van tenir lloc les sessions del curs “Lideratge en clau de gènere” organitzat des del LAB Bonnemaison per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social. 

La nova Xarxa Punts Liles ja està en marxa a la província

L’any 2020 l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social va impulsar el projecte transformador Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes amb l’objectiu de  fomentar la “tolerància 0” davant de qualsevol manifestació de violència masclista.

Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis d’Igualtat

El passat desembre es va presentar el llibre de la 1a edició del  Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis d’Igualtat per a l’any 2021, amb la mitjana de dades dels 95 indicadors del quadre de comandament d’indicadors i l’informe de resultats.

Presentació del llibre 'Les dones i la subversió de la comunitat'

En el marc de la 16ena edició del Curs de Lectures de Teoria Política Feminista  impulsat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), el passat 12 de Gener va tenir lloc una sessió per l’alumnat del curs sobre el pensament de Mariarosa Dalla Costa i on es va presentar la novetat editorial de l’autora 'Les dones i la subversió de la comunitat'.

Nova Llei Orgànica de garantia integral de la llibertat sexual

S’ha publicat a la web de l’Oficina de Polítiques d’Igualtat una nota jurídica sobre la Llei Orgànica 10/2022,  de garantia integral de la llibertat sexual (Llei del “sí és sí”) que pot ajudar als equips municipals de l’àmbit d’igualtat, diversitat de gènere i violències masclistes a identificar les competències de l’administració pública, en general,  i dels ens locals, en particular, en l’àmbit de la protecció dels drets de les dones envers les violències sexuals.

Durant l’any 2022 s’han realitzat 54 accions formatives sobre igualtat

El Programa de Formació en polítiques de gènere 2022 impulsat des de l’Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, aplega un conjunt d’accions formatives destinades a contribuir a la formació continuada, a la reflexió, a l’intercanvi de coneixement i al debat de les treballadores i treballadors del món local. 

150 aniversari FB: gran afluència de públic

L'any 2022, coincidint amb el 150è aniversari del naixement de la Francesca Bonnemaison, s'han organitzat una sèrie d'activitats culturals, per rememorar i posar en valor la memòria històrica d'aquesta generosa dona.

Exposició de l'Escola de la Dona al vestíbul Bonnemaison

Des del passat 9 de gener fins al proper 6 de febrer inclós podreu visitar l’exposició d’alumnat i exalumnat de l’Àrea d’Il·lustració de l’Escola de la Dona, "Poesies il·lustrades" sobre una selecció de poemes d’en Josep Riera, poeta arrelat a la vida i la terra d’Oristà, un petit poble del Lluçanès.