Gener 2023 - Núm. 199

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Celebrem el Dia Europeu de la Mediació

El 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació per commemorar la data en què es va aprovar el primer text d’àmbit comunitari en matèria de mediació. En el marc de la celebració, els Serveis Municipals de Mediació Ciutadana duen a terme diferents accions de sensibilització i de difusió de la cultura de la mediació a partir d’un ventall divers d’accions.

S’han organitzat actuacions de teatre relatives a l’abordatge positiu dels conflictes; alguns serveis surten al carrer per donar-se a conèixer entre el veïnat com a espais d’escolta i de presentació del servei; s’han realitzat exposicions i es presenten experiències en diferents àmbits i agents, com els alumnes mediadors o els tallers sobre eines mediadores. Podeu consultar tot el detall d’activitats al següent enllaç.    

Els serveis de mediació ciutadana (SMC) son un element fonamental de les polítiques locals de convivència amb una forta vocació de servei a la ciutadania i a les pròpies organitzacions municipals.

Durant el 2022 els serveis de mediació ciutadana municipals i el servei itinerant de mediació ciutadana han atès un total 5.686 casos de mediació l’any 2022, dels quals un 61,7% van ser de mediació veïnal, un 11,1% de caràcter familiar, un 10,8% derivat d’activitats econòmiques, el 6,5% per incompliment d’ordenances, un 4,5% de l’àmbit escolar, 3% a l’espai públic, 0,7% en l’àmbit associatiu i 1,6% altres tipologies.

Gràcies al programa de mediació ciutadana la Diputació de Barcelona es garanteix l’accés universal i gratuït a la mediació ciutadana en conflictes de convivència al conjunt del territori de la província.

El programa de mediació ciutadana ofereix:

  • suport econòmic i tècnic als ens locals per disposar de serveis de mediació ciutadana municipals o comarcals (actualment hi ha 43 municipis i 4 consells comarcals).
  • el servei itinerant de mediació ciutadana, que dona cobertura i servei a tots els municipis que no disposen d’un servei de mediació propi desplaçant un equip de mediadors allà on ha sorgit un conflicte que les parts implicades volen abordar positivament.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #199 - Gener 2023