Febrer 2023 - Núm. 200

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Taller Learn. Xarxa d’entitats locals contra el racisme

Aquest mes de febrer ha finalitzat el projecte europeu "LEARN, Xarxa d’entitats locals contra el racisme" que s’ha desplegat al llarg de dos anys, entre el 2021 i el 2023.

Per fer-ne el tancament s’han organitzat dos tallers a Madrid i a Barcelona respectivament.

Els tallers s’han estructurat amb la voluntat de donar a conèixer els principals resultats del projecte; presentar a la Xarxa d’Antenes Municipals contra el racisme i la xenofòbia. La constitució d’aquesta xarxa ha estat una de les accions principals del projecte i ha centrat bona part de les actuacions; promoure el coneixement de programes i experiències per afrontar el racisme i la xenofòbia; i afavorir un espai de trobada i aprenentatge per continuar generant sinèrgies i consolidar la Xarxa d’Antenes Municipals contra el racisme i la xenofòbia.

A Madrid el taller va tenir lloc el passat 9 de febrer. Va comptar amb la participació dels ajuntaments de Bilbao, Alacant i Getafe. Sobretot, es va posar l’accent en recollir les eines que mobilitzen les entitats locals per afrontar el racisme i la xenofòbia i promoure la inclusió. Es va ressaltar les aportacions del projecte Learn en aquesta direcció, especialment la importància de l’ampli programa formatiu vinculat al projecte i a la constitució de la xarxa.

A Barcelona el taller ha tingut lloc el 16 de febrer on es van presentar les experiències de Santa Coloma de Gramenet, el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Mataró. D’entre els temes tractats destacar les actuacions de prevenció i sensibilització; la coordinació multinivell i el treball en xarxa; el diagnòstic intern a l’organització local; i la formació, capacitació i coordinació tècnica com a pas previ a l’organització d’estructures o d’un servei específic per afrontar la discriminació, el racisme i la xenofòbia.

Una dinàmica participativa ha permès recollir necessitats per afrontar la discriminació i el racisme, identificar eines i recursos i posar en comú orientacions per a la intervenció.

El projecte Learn, finançat amb fons europeus,  ha estat liderat per l’Observatori del Racisme i la Xenofòbia, Oberaxe, i ha participat en qualitat de socis, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, FEMP, la Policia Municipal de Madrid, la Diputació de Barcelona. Es pot seguir el desplegament del projecte i les accions vinculades a través del seu web.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #200 - Febrer 2023