Febrer 2023 - Núm. 200

 

Feminismes 
i Igualtat

Ir arriba

Destaquem especial

L’acte central de la campanya de la Diputació de Barcelona en aquesta edició és la Jornada institucional ‘Reptes de les polítiques d'igualtat locals’ que tindrà lloc el proper 1 de Març 2023. Comptarem amb la presència de la Ministra de Política territorial i Portaveu del Govern d’Espanya, la sra. Isabel Rodríguez García i establirem un diàleg amb la sra. Leire Pajín Iraola, Directora del Desenvolupament Internacional en l’IS Global i Presidenta de REDS (Xarxa de Solucions per al Desenvolupament Sostenible). Diverses alcaldesses i regidores de la província de Barcelona reflexionaran al voltant dels reptes i situació actuals de les polítiques d’igualtat des de diversos punts de mira, des de l’àmbit estatal al local, i amb un escenari que és la província de Barcelona amb més de 25 anys apostant per la transversalitat de gènere a nivell municipal.

Ir arriba

Escola de la Dona

El passat mes de gener, periodistes del programa Punt de Vista de La 2 de TVE van enregistrar una classe de primer del curs de Tall i Costura amb l’objectiu d’explicar la llarga trajectòria de l’Escola de la Dona en l’ensenyament dels oficis artesanals que envolten el sector de la moda.

Ir arriba

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Els Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI): estratègies comunitàries per fer front a les vulnerabilitats socials

Des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social s’ofereix suport tècnic als ens locals de la província de Barcelona en el desenvolupament de Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI). Els PLACI tenen com a objectiu principal reduir els factors de desigualtat i vulnerabilitat que pateixen les persones, tot emprant una metodologia de treball (tant en l’anàlisi, com en la planificació, la implementació i l’avaluació) de tipus participativa i comunitària.

La Diputació i Aigües de Barcelona impulsen projectes de transformació social amb l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet

La Diputació de Barcelona, Aigües de Barcelona i els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat i de Santa Coloma de Gramenet van presentar l'aliança pel desplegament de dos projectes d'innovació social adreçats a famílies, joves i dones que es troben en situació de vulnerabilitat, orientats a la millora de l'ocupabilitat, l'enfortiment comunitari i l'empoderament del veïnat.

Espai de coordinació de referents tècnics dels Serveis de Mediació Ciutadana

El passat 23 de febrer va tenir lloc la primera sessió amb la participació d’una quarantena de referents tècnics dels serveis de mediació ciutadana municipals. Aquest espai de trobada neix amb la voluntat de ser un espai de trobada periòdic de responsables tècnics dels 46 serveis de mediació municipal o comarcal del programa de mediació ciutadana de la Diputació de Barcelona.

7,4 milions d’euros en projectes de transformació social als barris

Sota el paraigües del projecte transformador "Barris i comunitats: motors de transformació social", impulsat per l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, des del 2021 s’han implementat més de 100 accions d’intervenció sociourbana en 15 municipis, que incideixen en aspectes com l’enfortiment de les comunitats veïnals, la formació i l'empoderament de col·lectius vulnerables, la dinamització i la revalorització d’espais públics, entre d’altres.  

Projecte pilot de teatre comunitari en l'àmbit de l'envelliment actiu a Sant Boi de Llobregat

El Teatre Cal Ninyo va acollir el dissabte 28 de gener un projecte pilot per a l'impuls del teatre comunitari, en el marc del programa "Dale recuerdos" i amb el suport de l'Àrea d'Igualtat i Sosteniblitat Social on set persones grans amateurs a l'escenari per presentar una obra oral encavallant els seus propis records.

‘Parla’m de tu’, un nou recurs audiovisual per sensibilitzar els adolescents dels problemes associats a la salut mental

L’Àrea d’Igualtat i Sostenbilitat Social ha impulsat una nova campanya audiovisual, ‘Parla’m de tu’, per sensibilitzar les persones adolescents i joves dels riscos associats a la salut mental amb el trastorn depressiu com a focus principal de la campanya.

Obert període de sol·licitud per a participar als Espais de millora de la pràxis professional

Us presentem dues noves edicions del programa de capacitació adreçat a professionals d’ens locals que promouen accions per a la cura de la infància i les seves famílies. 

Taller Learn. Xarxa d’entitats locals contra el racisme

Aquest mes de febrer ha finalitzat el projecte europeu "LEARN, Xarxa d’entitats locals contra el racisme" que s’ha desplegat al llarg de dos anys, entre el 2021 i el 2023.

La plaça de les Termes: un espai de memòria i comunitat

L’ajuntament de Sabadell amb el suport de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, està impulsant actuacions comunitàries al barri de les Termes. El passat dia 8 de febrer es va donar el tret de sortida al projecte "Memòria Viva" desenvolupat a la Plaça de Les Termes a Sabadell.

Enfortint la convivència al barri de la Floresta

L’ajuntament de Sant Cugat del Vallès amb el suport de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha iniciat un treball comunitari al barri de la Floresta amb la voluntat de promoure els espais públics com a espais de relació, respecte i vincle veïnal.

Ir arriba

Polítiques d'Igualtat

9 de març: Jornada Municipis Cuidadors

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social organitza per al proper dijous 9 de març una jornada per explicar el Programa de Municipis Cuidadors que impulsem amb la voluntat d’acompanyar els ajuntaments i els ens locals de la província de Barcelona a repensar els sistemes de cura a través d’un procés participat i comunitari i amb un enfocament de drets, feminista, corresponsable i amb l’atenció centrada en les persones.

Es sumen ajuntaments al Cercles de comparació de Serveis d'Igualtat

Al 2021 es va considerar una oportunitat de millora important des de la Diputació de Barcelona, encetar un Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis d'Igualtat, i així ampliar l'oferta d'instruments de suport municipal que es posen a disposició dels ajuntaments. Les dades resultants del 2021 (1a edició del projecte) han sigut molt positives i és necessària la participació de nous ajuntaments que puguin aportar la seva experiència, per continuar creixent.  

Noves formacions en polítiques d'Igualtat i LGTBI per al 2023

L'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social comença el 2023 amb una àmplia oferta formativa per continuar aprofundint en la perspectiva de gènere i igualtat d'oportunitats dona-home, la transversalitat de gènere, les violències masclistes, les violències sexuals als espais d'oci, les noves normatives en matèria feminista com la coneguda llei anomenada "del sí es sí", o la LGTBI-fòbia, entre d'altres.

L'exposició Francesca Bonnemaison itinera per la xarxa de Biblioteques

Durant d'any 2023 l'exposició "Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes", creada per la comissària Dolors Marin i Silvestre, per iniciativa de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, i inaugurada l'octubre de l'any 2022 al vestíbul de l'Espai Francesca Bonnemaison, itinerarà a nou biblioteques durant el 2023 de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona.

Curs per a cossos policials locals sobre violències masclistes

El paper de la policia local és clau per detectar i identificar múltiples i diverses situacions de risc en les que es troben la ciutadania, tant pel seu paper com a Agents de referència als municipis, com per l’accessibilitat que hi tenen als espais tan públic com privats i el nivell de coneixement de la població.

Publicació sobre criteris davant les violències masclistes als mitjans

El Col·legi de periodistes de Catalunya, en col·laboració amb l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de Diputació de Barcelona, ha presentat aquest passat mes de gener el recurs “Criteris sobre el Tractament de les Violències Masclistes als Mitjans de Comunicació”. 

L'Espai Francesca Bonnemaison en marxa amb les activitats presencials

El dia 20 de març a les 18h. es celebrarà l'acte de lliurament de premis del concurs REIMAGINA’t a l’Espai iniciativa de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació que impulsa la creació i la difusió de vídeos lliures d’estereotips sexistes realitzats per joves i dirigits al públic jove (12 a 18 anys). En aquesta 14a edició del concurs els convida a reflexionar sobre les Les sexualitats.

Dones electes es formen en la prevenció de les violències masclistes digitals

Durant 4 sessions de gener i febrer, el LAB Bonnemaison ha realitzat el curs innovador “Eines pràctiques d’apoderament per a les noves formes de comunicació digital amb perspectiva de gènere”, formació adreçada a dones electes de la província. 

Ir arriba

Usos del temps

Jornada "Nova ronda d’enquestes dels Usos del Temps a Espanya" [Inscripcions obertes]

El divendres 3 de març se celebrarà la jornada “Enquestes del temps a Espanya: una oportunitat acadèmica i social”, en un format presencial i que requereix inscripció. 

La Diputació de Barcelona participa al projecte europeu Time4All per una nova Agenda Local i Regional de les polítiques del temps

El dimarts 21 de febrer de 2023 tots els socis del projecte Time4All es van reunir a Bèrgam (Itàlia), municipi coordinador administratiu del projecte.