Febrer 2023 - Núm. 200

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Projecte pilot de teatre comunitari en l'àmbit de l'envelliment actiu a Sant Boi de Llobregat

El Teatre Cal Ninyo va acollir el dissabte 28 de gener un projecte pilot per a l'impuls del teatre comunitari, en el marc del programa "Dale recuerdos" i amb el suport de l'Àrea d'Igualtat i Sosteniblitat Social on set persones grans amateurs a l'escenari per presentar una obra oral encavallant els seus propis records.

La proposta de La Compagnie des Hommes combina la tradició del teatre document i la història oral, explorant la vida íntima dels participants, alhora que assenyala els fets històrics que han marcat la memòria col·lectiva.

El repartiment per a l’estrena de Dale recuerdos està integrat per la Milagros, el Manuel, la Pilar, l’Encarna, la Dolores, l’Amparo i la Maria. Tots ells són veïns i veïnes de Sant Boi de Llobregat que des de fa tres setmanes treballen a les ordres del director de teatre Didier Ruiz.

Aquesta iniciativa permet generar transformacions individuals i comunitàries entre les persones participants i el seu entorn, la identificació amb el barri i la seva història, al temps que estimula valors com la creativitat, la interculturalitat, la convivència, la creació col·lectiva, la integració, la participació, l'accessibilitat, i el treball en xarxa.

En una primera fase del projecte pilot a Sant Boi de Llobregat es van cercar persones interessades a través dels casals, centres cívics i residències del municipi. L’objectiu era seleccionar 7 persones, dones i homes de més de 75 anys, que no són actrius ni actors professionals, però a qui els agradaria fer teatre. D’entre totes les persones interessades, es van organitzar sessions individualitzades per recopilar i acabar seleccionant els records de les persones participants  explicar: la seva infància, les olors, els primers treballs, els primers amors, quan van arribar a la ciutat, el poble, etc.  La selecció escollida de comú acord configura el text de cadascuna de les actrius i els actors. Posteriorment es va treballar l’obra amb el conjunt dels seus participants, integrant les històries en un relat coral i comunitari. L’espectacle resultant permet escoltar la veu dels protagonistes, les històries personals i íntimes, però també una història col·lectiva en què cadascú s’hi reconeix.

Els projectes tenen com a finalitat proveir d’eines als ens locals per a què puguin adaptar-se a l'envelliment de la població, tot identificant les necessitats presents i futures de les persones grans; i adaptant o promovent els serveis i els recursos necessaris per afavorir l'envelliment actiu durant el cicle vital. Els treballs s’estructuren a partir del concepte d’envelliment actiu, terme definit per l’OMS com el procés d'optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat per millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen. Els projectes tenen com a eixos transversals: la diversitat i heterogeneïtat de les persones grans amb una perspectiva interseccional (eixos de gènere, diversitat cultural i d’origen, diversitat funcional, etc.), la soledat i l’escletxa digital.

https://www.diba.cat/web/el-diari/-/projecte-pilot-a-sant-boi-de-llobregat-de-teatre-comunitari-en-l-ambit-de-l-envelliment-actiu

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #200 - Febrer 2023