Maig 2023 - Núm. 202

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Finalitza l’Espai d'Intercanvi PLACI amb noves reflexions i aprenentatges entorn a l’acció comunitària

El passat mes d’abril va finalitzar la 13a edició de l’Espai d’Intercanvi de Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI). Aquest espai és un suport tècnic que té per objectiu facilitar l’intercanvi, la reflexió, la innovació i l’aprenentatge entre el personal tècnic municipal responsable de les polítiques d’acció comunitària i d’inclusió social.

L’espai és un punt de trobada que té com a finalitat promoure el coneixement, l’intercanvi, la reflexió, la innovació i la millora entorn al desenvolupament i la implementació de Plans Locals d’Acció Comunitària Inclusiva, de manera que els i les participants dels ens locals puguin donar respostes adaptades al context actual, de forma compartida i col·lectiva.

Aquesta edició ha constat de cinc sessions de treball, a les quals hi han participat al voltant de 25 professionals d’un total de 19 ens locals - 15 ajuntaments i 4 consells comarcals - de la província de Barcelona.

A la primera sessió de codisseny de l’espai es va contextualitzar l’actual situació dels PLACI on es van treballar elements vinculats amb la governança i la participació dels diferents agents, així com potenciar la perspectiva comunitària, inclusiva i interseccional de les intervencions.

A la segona sessió es va tractar el tema de la interseccionalitat. Les persones participants van reflexionar entorn aquest concepte a partir de la tècnica del “visual thinking”. En relació amb la interseccionalitat, es van destacar els factors d’opressió i de privilegi així com la importància de tenir en compte el marc en què es produeixen aquests factors, és a dir, els condicionants que estableix cada context territorial i temporal.

A la següent sessió es va treballar la temàtica del rol dels equipaments socials en l’acció comunitària inclusiva. En la dinàmica grupal les persones participants van reflexionar sobre la qüestió: què defineix que un equipament sigui comunitari?. Les persones assistents a l’espai van caracteritzar l’equipament comunitari com a proper a la ciutadania, on les accions que es promoguin han de tenir una mirada comunitària i que aposti per generar espais de relacions i vincles.

A la quarta sessió es va reflexionar sobre l’avaluació de l’acció comunitària inclusiva. Més concretament, es va debatre sobre dues qüestions: què s’avalua i com s’avalua. Durant el debat les persones  participants van concloure que per avaluar cal definir l’enfocament metodològic amb uns indicadors concrets i mesurables, conèixer els recursos disponibles, analitzar i interpretar les dades obtingudes i implicar a tots els agents que participen en l’acció comunitària.

L’última sessió va estar enfocada al tema de les cures i la salut comunitària. Les persones assistents a l’espai van identificar les necessitats que s’estan abordant des d’aquesta perspectiva. Una vegada detectades les necessitats i les accions es van proposar projectes o actuacions, i van identificar els elements clau d’un projecte en l’àmbit.

En conclusió, durant les cincs sessions de la 13a edició de l’Espai d’intercanvi PLACI s’ha comptat amb una alta participació per part dels diferents ens locals que van sol·licitar el recurs a través del Catàleg de Serveis 2022. En aquestes sessions, s’ha aprofundit en aspectes conceptuals i metodològics entorn a l’acció comunitària i, a la vegada, s’han generat noves reflexions i aprenentatges entre el personal tècnic del territori.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #202 - Maig 2023