Maig 2023 - Núm. 202

 

Feminismes 
i Igualtat

Anar a dalt

Destacat

Com cada any, amb l'arribada de la calor, arriba també l'Escola d'Estiu, un espai de reflexió, intercanvi i coneixement entorn les polítiques socials locals per als i les professionals dels municipis i ens locals de la província impulsat per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

Enguany, en la seva 32a edició que porta per títol Innovavem per a la transformació social, l'Escola d'Estiu acollirà una variada oferta de conferències, taules rodones i tallers, tant en format virtual com presencial, amb l'objectiu de fomentar el debat i avançar en la transformació social que s'assoleix a través dels processos d'innovació en les polítiques públiques locals.

Reserveu-vos les dates del 3 al 7 de juliol!

Anar a dalt

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Finalitza l’Espai d'Intercanvi PLACI amb noves reflexions i aprenentatges entorn a l’acció comunitària

El passat mes d’abril va finalitzar la 13a edició de l’Espai d’Intercanvi de Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI). Aquest espai és un suport tècnic que té per objectiu facilitar l’intercanvi, la reflexió, la innovació i l’aprenentatge entre el personal tècnic municipal responsable de les polítiques d’acció comunitària i d’inclusió social.

Les Taules per a la convivència es consoliden com a recurs per impulsar la convivència

Les Taules per a la convivència són un dispositiu organitzatiu de caràcter transversal que tenen com a finalitat donar resposta a situacions de conflicte, malestar i desavinença veïnal, així com crear estratègies en promoció de la convivència de manera col·laborativa, coordinada i participativa amb els diferents agents.

Participació en la 24a edició de Fira Gran 2023

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social  ha estat present, un any més, al Saló de la Gent Gran de Catalunya, FiraGran 2023, que s’ha desenvolupat entre el 26 i el 28 d’abril a l’Auditori de La Farga de l’Hospitalet.

Tallers Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social”

Els dies 4 i 25 de maig i 1 de juny han tingut lloc els tallers del Projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” adreçats als i les professionals referents de la coordinació dels projectes municipals i als d’intervenció directa, aquests últims contractats, majoritàriament, en el marc del programa.

Memorial Alex Seglers edició 2023

L’Ajuntament de Sabadell convoca l’onzena edició del Memorial Àlex Seglers. Fins al dia 8 de juny (inclòs) es poden presentar candidatures al premi Memorial Àlex Seglers, que reconeix la trajectòria de persones o organitzacions compromeses amb la defensa de la diversitat i el foment de la convivència. Alhora, el Memorial també ret homenatge a Àlex Seglers (1970-2010).

Anar a dalt

Polítiques d'Igualtat

L’Oficina de Polítiques d’Igualtat passa a Servei de Polítiques d’Igualtat

En el marc dels compromisos de la Diputació de Barcelona amb les Polítiques d’Igualtat de Gènere, la corporació fa una aposta pel reforç a nivell organitzatiu de l’Oficina, que a partir del 16 de maig torna a ser el Servei de Polítiques d’Igualtat, categoria que havia tingut fins l’any 2007

Lliurats 4 Protocols interns d’assetjament per raó de sexe, gènere, orientació i identitat sexual en l’àmbit laboral

Els municipis de Balenyà, Òdena, Santpedor i Mediona ja disposen dels seus respectius "Protocols interns d’assetjament per raó de sexe, gènere, orientació i identitat sexual en l’àmbit laboral". Es tracta d'un recurs del catàleg de serveis.

Cinc ens locals ja disposen dels seus registres retributius

Lliurats els registres retributius dels ajuntaments de Granollers, Òdena, Santa Eulàlia de Riuprimer, Corbera de Llobregat i Santa Maria de Montbui. El registre retributiu és una oportunitat per impulsar un debat intern a les organitzacions sobre els factors causants de la bretxa salarial entre dones i homes.

Oferim càpsules sobre Punts liles per a entitats i comissions de festes

En el marc del projecte transformador "Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes", es posen a l’abast d’entitats, comissions de festes i altre personal no municipal diferents càpsules formatives orientades a la prevenció de les violències masclistes i a aportar claus per la gestió i intervenció en els Punts liles.

Tallers i activitats artístiques en matèria LGTBI a diferents municipis

Durant els mesos de maig, juny i juliol i amb motiu de la reivindicació i la celebració del 17 de Maig Dia Internacional contra la LGTBIfòbia i del 28 de Juny Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, tindran lloc diferents activitats i tallers al territori.

Nous materials per l’impuls de polítiques transversals de gènere

Ja podeu gaudir de dos interessants materials que l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), en col·laboració amb l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, ha elaborat per reflexionar i avançar en l’impuls de polítiques transversals de gènere als municipis.

Avancem en la incorporació del Nou model d’abordatge de les violències masclistes a Catalunya en els protocols locals i supralocals

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ha elaborat un document de recomanacions per aterrar als ens locals el "Protocol Marc per a una intervenció amb diligència deguda" que va ser aprovat el 22 de novembre de 2022 per la Generalitat de Catalunya. Aquest document està adreçat a les consultores que, a través del catàleg de serveis, donen suport als ens locals en l’elaboració dels protocols d’abordatge de les violències masclistes i té per finalitat facilitar l’adaptació dels protocols locals al Protocol Marc.

La recerca “Resistènciess. Polítiques locals de suport a organitzacions feministes i d'economia social i solidària”, guanyadora del Premi Bonnemaison

La Diputació de Barcelona ha seleccionat el treball de recerca “Resistènciess. polítiques locals de suport a organitzacions feministes i d'economia social i solidària”, de la politòloga experta en cooperativisme feminista Guernica Facundo Vericat, com a guanyador del Premi a la recerca en polítiques de gènere Francesca Bonnemaison 2022, per l’interès que suposa per als ens locals.

L'exposició "Cures en la comunitat" itinera per la província

L’exposició ‘Cures en la comunitat’, vinculada al projecte transformador “Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat" de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, comença a itinerar pel territori de la província de Barcelona. Del 25 de maig fins al 12 de juny al Centre Cívic Nord del municipi d'Igualada, i més tard a l'Espai Montserrat Roig de Castelldefels del 15 de juny al 3 de juliol.  

II Trobades Internacionals d'Observatoris Contra l'LGTBI-fòbia

El 2, 3 i 4 de juny de 2023, l’entitat Observatori Contra l'Homofòbia celebrarà les II Trobades Internacionals d’Observatoris contra la LGTBI-fòbia a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona amb el suport de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social. Aquesta trobada pretén tornar a reprendre l'espai que ja va sorgir l'any 2018, anomenat: “Observatoris contra l’LGTBI-fòbia: nous espais de conquesta de drets humans”.

Anar a dalt

Usos del temps

Nova publicació que mostra bones pràctiques a tot el món sobre temps, mobilitat i sostenibilitat

En el marc de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, on participa l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, s'ha publicat i presentat un segon volum que recopila polítiques del temps, centrat en: “Temps, mobilitat i sostenibilitat: una oportunitat per augmentar la resiliència”.

Anar a dalt

Respir

El programa Respir, els Serveis Residencials d’Estades Temporals de la Diputació de Barcelona, disposa d’un nou vídeo divulgatiu per donar a conèixer els seus serveis entre els habitants de la província de Barcelona. El vídeo es pot consultar a la pàgina web del programa i si algun ajuntament vol disposar del vídeo escriviu a: aiss.scic@diba.cat