Maig 2023 - Núm. 202

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Usos del temps

Nova publicació que mostra bones pràctiques a tot el món sobre temps, mobilitat i sostenibilitat

En el marc de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, on participa l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, s'ha publicat i presentat un segon volum que recopila polítiques del temps, centrat en: “Temps, mobilitat i sostenibilitat: una oportunitat per augmentar la resiliència”.

El 20 d'abril es va presentar públicament el nou volum de l'Agenda del Temps local i regional, que analitza la relació entre el temps, la mobilitat, la sostenibilitat, i el seu paper en la creació de realitats urbanes resilients. La publicació, coordinada per la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, compila més de 30 casos d'inspiració de polítiques que estan canviant els contextos urbans i rurals. En última instància, mostra com la Xarxa concep les ciutats, metròpolis i regions del segle XXI com a llocs dissenyats no per a malgastar el temps de la ciutadania, sinó que treballin activament per a estalviar-los-el.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha aportat a aquest volum de l’Agenda l’experiència dels recursos per al foment de la mobilitat activa als pobles i ciutats de la província de Barcelona com una bona pràctica per incentivar els  desplaçaments diaris de forma activa promovent la sostenibilitat i el dret al temps.  

L’Agenda és una recopilació de polítiques del temps implementades per autoritats locals, metropolitanes i regionals de tot el món. Llançat el 2022, el primer volum de l'Agenda analitzava el concepte “d’equilibri de la vida”, o la relació entre temps de treball, cures, temps personal i descans. Després d’aquest segon volum, el pla de la Xarxa és publicar un nou volum dues vegades a l'any, cobrint altres dimensions del dret al temps.

El segon volum de l’Agenda es va presentar el 20 d’abril en una sessió d’intercanvi amb representants de municipis, metròpolis i regions de tot el món per debatre sobre casos d'inspiració que ajuden a organitzar el temps d'una manera més sostenible. Durant la presentació, més de la presentació de diferents experiències municipals, Gabriela Uchoa, consultora del Programa Global de Resiliència Urbana d’ONU-Hàbitat i Emmanuel Munch, investigador del Ministeri francès de Transició Ecològica, van mantenir una conversa introductòria que explorava la relació entre el temps, la mobilitat i la resiliència urbana. En la publicació, aquest tema també és explorat per una reflexió sobre el temps i la vida urbana feta per Charo Morán, Yayo Herrero i Helena Pariente, de la Cooperativa Garúa.

L’activitat s’emmarca en la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps que va ser fundada el 2008 i se centra en la implementació de les polítiques del temps i la promoció del dret al temps, especialment en l'àmbit local i regional. Actualment, la Xarxa inclou ciutats de tota Europa (com Barcelona, Milà, Estrasburg), ens supramunicipals com la Diputació de Barcelona, i recentment ha començat a expandir-se a Amèrica Llatina. Bogotà, Buenos Aires i també Montenegro s’han incorporat recentment. La Xarxa té el suport de fons europeus per executar el projecte Time4All, que té com a objectiu promoure el dret al temps al voltant de ciutats regions i organitzar esdeveniments d'intercanvi.

Més informació

  • La publicació sencera de l’Agenda del Temps es pot descarregar aquí (en anglès).
  • L’esdeveniment es pot recuperar en anglès i català. El vídeo original, sense traducció, també està disponible.

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #202 - Maig 2023