Març 2023. Núm. 23

Balanç de mandat

Hem facilitat la transformació digital de 111 governs locals i ampliat el projecte SeTDIBA amb 211 nous ens

Jornada sobre la transformació dels governs locals

Jornada sobre la transformació dels governs locals

La Diputació de Barcelona continua treballant per desplegar la implementació de l’Administració electrònica als governs locals de la província. 111 ens locals ja s'han adherit al projecte SeTDIBA.

Això suposa una veritable transformació digital en la gestió dels procediments administratius, dels expedients i dels documents que gestionen aquests governs locals.

D’aquests ens locals, 99 es troben en servei o en procés d’implementació, mentre que 12 encara estan pendents de programar. Pel que fa a la tipologia, dels 99 ens, 95 són ajuntaments, dos són consells comarcals i dos més, entitats municipals descentralitzades (EMD).

D’altra banda, aquest any la Diputació de Barcelona ha obert el ventall dels governs locals que poden adherir-se al projecte SeTDIBA, ja que ha permès que s’hi incorporin municipis de fins a 20.000 habitants, tant si disposen actualment de gestor d’expedients com si no en tenen. Aquesta aposta pot arribar a incrementar la xifra actual en 211 governs locals nous, que serien 162 ajuntaments, 9 consells comarcals i 40 altres ens locals.

L’adhesió al projecte SeTDIBA facilita la millora no només de la gestió interna dels governs locals, sinó que també simplifica els canals de relació telemàtica amb la ciutadania. 

Per al diputat d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Marc Verdaguer, la corporació treballa perquè «les administracions locals estiguin tan preparades com sigui possible», al mateix temps que té l’objectiu d’assegurar la cohesió territorial de la demarcació amb la voluntat de «garantir les mateixes oportunitats, visquis on visquis, independentment de la mida del municipi o de la població».   

L’impuls del projecte SeTDIBA implica la implementació als ajuntaments del model de treball e-SET i de les seves eines (registre i gestor d’expedients electrònics), la integració progressiva amb els serveis i solucions digitals que ofereix la mateixa corporació, així com la integració amb la resta de serveis i sistemes que aporta el Consorci Administració Oberta de Catalunya.

Implementació a escala comarcal
La implementació del projecte SeTDIBA als municipis de fins a 5.000 habitants i a d’altres governs locals de la província és molt desigual a escala comarcal, si es té en compte el nombre de governs locals que s’hi han incorporat en relació amb els que podrien haver-ho fet fins a l’any passat. La comarca amb més implementació és l’Anoia (85 %), seguida de l’Alt Penedès (69 %) i Osona (57 %).

D’altra banda, amb uns percentatges inferiors a la meitat hi ha el Berguedà (41 %), el Vallès Occidental (25 %), el Vallès Oriental (13 %) i el Moianès (11 %). A les comarques del Garraf i del Maresme no s’hi ha adherit cap govern local, tot i que hi ha dos ajuntaments maresmencs que es troben en procés de programació.

Conjunt de serveis
SeTDIBA és un projecte que inclou un conjunt de serveis d’administració, a través dels quals s’ofereix suport immediat i programat als treballadors públics dels governs locals, així com un centre de recursos i formació contínua. A més, el fet que sigui la Diputació qui impulsi aquest projecte permet que els ens locals comptin amb l’actualització i millora dels serveis que reben.

Cal recordar que la majoria d’aquests ajuntaments no disposen d’un perfil tècnic informàtic i reben suport puntual del consell comarcal o d’empreses externes per a les tasques de manteniment informàtic ordinari.

Aposta per connectar el territori
Amb la voluntat de treballar per capacitar digitalment la ciutadania i així apostar per la igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans de la província, la Diputació de Barcelona impulsa un conjunt de projectes que han de permetre no deixar cap municipi enrere.

En aquest sentit, es treballa en diversos objectius per enfortir l’equilibri, la cohesió territorial i la connectivitat dels municipis barcelonins, així com per implementar estratègies de ciutat intel·ligent.

Un altre dels reptes que afronta la Diputació és desplegar un sistema de gestió de dades obertes i potenciar el bon govern i la transparència dels governs locals. Aquesta línia de treball va lligada a la voluntat de modernitzar les estructures organitzatives municipals i a implementar sistemes d’intel·ligència artificial en espais d’atenció ciutadana.
 

Newsletter: Innov@diba
Newsletter number: Març 2023. Núm. 23

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona